! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energielabel op de schop

Nieuws|De Europese Comissie heeft een voorstel ingediend om het huidige EU-energielabel voor huishoudelijke apparaten te herzien.

Els Punt

Els Punt , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 juli 2015

39 vriezer - energie label

De Consumentenbond vindt het huidige energielabel voor huishoudelijke apparaten verwarrend. Een A- of A+-apparaat kan een onzuinige keus zijn, omdat in de betreffende productcategorie A+++ inmiddels de norm is. 

Duidelijke labelcategorieën
De Europese lobby-consumentenorganisaties BEUC en ANEC, die consumenten vertegenwoordigen in de normcommissies, pleiten daarom al lange tijd voor een terugkeer naar duidelijke labelcategorieën van A tot en met G. Ook moet een herschaling plaatsvinden zodat niet alle apparaten direct een A-label krijgen.

Energielabelwetgeving
Op 15 juli 2015 heeft de Europese Commissie bekendgemaakt de energielabelwetgeving op deze manier te willen aanpassen. Het pleit is nog niet beslecht, want het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europese Parlement en Raad en dat gaat naar verwachting 1 jaar duren. Maar voorlopig is dit goed nieuws voor consumenten en een mooi succes voor BEUC en ANEC waar de Consumentenbond ook in vertegenwoordigd is!

Meer informatie: nieuwsbericht van de EC en het position paper van BEUC en ANEC (pdf).