icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spaartaks-claim

Te hoge spaartaks betaald? Meld je aan!

Consumenten die in de jaren 2017 tot en met 2020 een te hoge spaartaks hebben betaald, maar daar (nog) geen bezwaar tegen hebben gemaakt, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie. Het eerste succes is behaald. Meld je nu gratis aan.

Wil je weten hoe het precies zit? Lees de veelgestelde vragen.

nieuwe_header-spaartaks-claim_1200x800px
Al 100.000+ deelnemers

Wat is er mis

De regering gaat de 1,3 miljoen Nederlanders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen en geen bezwaar hebben gemaakt niet compenseren. Een erg onredelijk standpunt, omdat vaststaat dat diezelfde regering jarenlang onterecht belasting heeft geïnd.

Onze eisen

Wij willen dat het kabinet iedere gedupeerde gaat compenseren. We weten dat dit een taai juridisch gevecht kan worden. Het is beslist niet zeker dat we het gaan winnen, maar daar lopen we niet voor weg.

Wat gaan we doen

Met goede argumenten en de steun van zoveel mogelijk Nederlanders hopen we het kabinet op andere gedachten te brengen. Als dit niet voldoende is gaan we mogelijk procederen.

Meld je gratis aan

 

 

'We hebben een akkoord bereikt met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. De afspraken zijn een eerste succes in de Spaartaksclaim.'

 

 

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo'n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan namens hen het juridische gevecht aan. Dat doen we voor deze actie samen met massaschade specialist ConsumentenClaim.
 • meld-je-aan-1200x800px

  1. Meld je aan

  Samen staan we sterk. Meld je nu gratis aan en steun ons. We houden je op de hoogte van de vorderingen. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

 • stappen-naar-de-rechter-1200x800px

  2. We stappen naar de rechter

  We hopen met goede argumenten en de steun van zoveel mogelijk Nederlanders het kabinet op andere gedachten te brengen. Mocht dit niet voldoende zijn gaan we mogelijk procederen.

 • vergoeding-1200x800px

  3. Schadevergoeding

  Het doel is een passende oplossing te vinden voor alle gedupeerden. We zijn nog niet zover dat er een massaclaim wordt gestart. Het is nog te vroeg om over een schadevergoeding te spreken.

Tijdlijn

14 juli 2023

Eerste kwartaal 2024 meer duidelijkheid

Eind 2022 hebben we met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgesproken om proefzaken te starten. Het selecteren van de juiste proefzaken is een complex en tijdrovend proces, maar we hebben al veel vooruitgang geboekt.

Onlangs hebben we bij een aantal deelnemers nog extra informatie opgevraagd. We verwachten daarmee de laatste proefzaken te kunnen selecteren. Als deze zaken gewonnen worden, geldt de uitkomst daarvan automatisch voor iedereen.

Hoe nu verder?

Zodra we alle proefzaken hebben geselecteerd, zullen we deze zaken snel voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal daarna de zogenoemde 'ambtshalve verzoek tot vermindering' afwijzen. Daarna zullen wij beroep aantekenen bij de rechtbank.

Onze hoop is dat de rechtbank dan vragen aan de Hoge Raad zal stellen, zodat we zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen van de hoogste rechter. Dit kost tijd omdat we de juiste stappen moeten zetten. We zetten erop in om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 helderheid te hebben.

Je kunt het verloop van de procedure verder afwachten. In de tussentijd houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

4 november 2022

Eerste succes Spaartaksclaim

Consumenten die te veel spaartaks hebben betaald, maar daar (nog) geen bezwaar tegen hebben gemaakt, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie. De Bond voor Belastingbetalers, de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en de Consumentenbond bereikten een akkoord met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Zij gaan voor deze groep proefprocedures starten. De afspraken zijn een eerste succes in de Spaartaksclaim.

Spaarders hoeven niet langer individueel bezwaar te maken bij de Belastingdienst tegen de heffing over hun spaargeld in de jaren 2017 tot 2021. In plaats daarvan komt het kabinet met een nieuwe zogeheten massaal bezwaarprocedure. Het oordeel over slechts 1 of enkele cases gaat hierbij voor alle gedupeerden gelden.

Leees het volledige nieuwsbericht

belasting-toeslag-1200x800px

Veelgestelde vragen

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px