icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test met zelfrijdende auto's op de snelweg

Nieuws
|
Op 16 maart gaat verzekeringsmakelaar Aon 50 (semi-)zelfrijdende auto's testen op de openbare weg. In 'treintjes' van 5 of 6 bepalen de testauto's zelf hun snelheid en afstand tot hun voorligger.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenGepubliceerd op:24 februari 2016

Zelfrijdende auto

De proef vindt plaats op de A2 en is bedoeld om de voordelen en risico's van zelfrijdende auto's in de praktijk te onderzoeken. Aon gebruikt auto's van onder meer BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo. De auto's zullen zich aan de maximale snelheidslimiet houden en rekening moeten houden met andere (invoegende) automobilisten.

Veiliger rijgedrag

De resultaten van de test worden gebruikt om te bepalen hoe deze zelfrijdende auto's verzekerd moeten worden. Ook moet de test uitwijzen of het gebruik van hulpsystemen bijdraagt aan een betere verkeersdoorstroming en veiliger rijgedrag. De Consumentenbond is benieuwd naar de uitkomsten van dit praktijkonderzoek.  

Voorbeelden van hulpsystemen:

  • Adaptive Cruise Control: regelt de snelheid en afstand tot voorliggers
  • rijbaanassistent
  • elektronische dodehoekopheffing

Verzekeren zelfrijdende auto's

De Consumentenbond houdt in de gaten hoe autoverzekeraars in de toekomst om zullen gaan met het verzekeren van (semi)-zelfrijdende auto's. Als autorijden veiliger wordt, lijkt een premieverlaging voor de hand liggend. Vooralsnog blijkt dit nog niet het geval te zijn.

Een van de redenen die verzekeraars noemen om de premie (nog) niet te verlagen is de verwachting dat bestuurders meer op de techniek gaan vertrouwens als ze gebruik kunnen maken van hulpsystemen en daardoor zelf minder voorzichtig zijn.

Premie

Uit een kleine peiling die de Consumentenbond heeft gehouden, blijkt dat bijna de helft van de respondenten vindt dat een gelijkblijvende premie het meest voor de hand ligt. Met de huidige regelgeving zijn automobilisten namelijk nog verplicht om zelf de handen aan het stuur te houden. 

Ruim een kwart van de deelnemende consumenten vindt een premieverlaging bij zelfrijdende auto's terecht, omdat de kans op ongelukken kleiner zou zijn. Een kleine minderheid van 13% vindt een premieverhoging te rechtvaardigen, omdat ze ook meer nonchalance van de bestuurders verwachten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen