icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ACM: geld besparen met shoppen voor financiële producten

Nieuws
|
Deze week heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het rapport van onderzoeksbureau Panteia gepubliceerd met de boodschap om te gaan shoppen voor financiële producten.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Gepubliceerd op: 8 april 2016

Besparen-op-financiele-producten-Nieuws

15 financiële producten staan vermeld, met het voordeel per huishoudtype. Afhankelijk van je leefsituatie kun je €262 (jong alleenstaande) tot €1073 (ouder gezin) besparen op jaarbasis.

Winstpakkers

De grootste winstpakkers van de 15 producten zijn de autoverzekering en de hypotheek. De ACM liet een vergelijking maken van het goedkoopste, het gemiddelde en het duurste aanbod. Bij de hypotheek kan het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste oplopen tot meer dan €550 per jaar. Bij de autoverzekering is dat bijna €500 per jaar.

Afhankelijk van leefsituatie

Het onderzoek is op basis van doorsnee gezinssituaties. Je precieze besparing kan daardoor lager maar ook hoger uitkomen. Bekijk daarom je potentiele voordeel aan de hand van  onderstaande leefsituaties op de website Consuwijzer van de ACM.

  • Jong alleenstaande (30 jaar oud)
  • Jong gezin (beide ouders 30 jaar en 2 kinderen)
  • Ouder alleenstaande (50 jaar oud)
  • Jong stel (beiden 30 jaar jaar oud zonder kinderen)
  • Gepensioneerde alleenstaande (75 jaar oud)
  • Ouder gezin (beiden 45 jaar en twee kinderen)
  • Gepensioneerd stel (beiden 75 jaar oud)
  • Ouder stel (beiden 55 jaar oud)

Vergelijken loont

Door te shoppen en vergelijken kun je kosten besparen. Een bijkomend effect is dat je bedrijven scherp houdt. Door over te stappen stimuleer je concurrentie. Dat leidt tot optimalisatie in prijzen, dienstverlening en innovatie.

Nieuwsbrief Bespaartips

Meld je aan voor de nieuwsbrief de Bespaar Tip van de Consumentenbond en ontvang elk kwartaalhandige bespaartips en advies.
 
Bron: ACM/rapport Panteia (pdf)

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.