icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consument is voor openheid provisie schadeverzekeringen

Nieuws
|
Consumenten willen weten welk bedrag een tussenpersoon aan vergoedingen ontvangt bij het afsluiten van een schadeverzekering. Dat blijkt uit een online peiling van de Consumentenbond onder bijna 1150 consumenten. Bemiddelaars van schadeverzekeringen zijn nu nog niet verplicht om klanten te informeren over de hoeveelheid provisie die ze ontvangen.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:22 februari 2018

Debeste_1200x800

Twee derde (67%) geeft aan te willen weten hoeveel provisie een tussenpersoon ontvangt bij bijvoorbeeld een auto- of aansprakelijkheidsverzekering. Een kleine 10% heeft géén behoefte aan deze informatie. De overige respondenten hebben geen tussenpersoon of vindt dit onderwerp niet van toepassing.

 

poll-openheid-provisie

Europese richtlijn

In 2018 wordt een nieuwe Europese richtlijn ingevoerd die stelt dat financieel dienstverleners transparant moeten zijn over de wijze en de hoogte van beloning als consumenten daarom vragen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft voorgesteld om in Nederland ook vast te leggen dat bemiddelaars in schadeverzekeringen altijd inzicht moeten geven in de hoogte van de provisies. De Consumentenbond steunt dit pleidooi voor actieve transparantie op schadeverzekeringen, net als het Verbond van Verzekeraars. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen