icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fairzekering tot 35% korting bij rustige rijstijl

Eerste indruk
|
De nieuwe autoverzekering Fairzekering geeft 10% of 35% korting aan automobilisten die veilig rijden, dus: niet te hard rijden, te hard remmen of keihard door de bochten gaan. Je kunt een verzekering afsluiten met de dekkingen: WA, beperkt casco of allrisk. De polissen zijn scherp geprijsd, maar je moet weinig belang hechten aan je privacy.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenGepubliceerd op:30 december 2014

MerkAutoverzekering

Richtprijs€ verschilt

Logo van de verzekering Fairzekering

Fairzekering autoverzekering: review

Fairzekering is een nieuwe autoverzekering die veilig autorijden beloont met een korting tot 35% op de maandpremie. Er zijn al andere autoverzekeringen Whoosz en PolisVoorMij die goed rijgedrag stimuleren met een korting. Zij werken met een speciale app op je smartphone. Fairzekering heeft een soort scartkabel (de Chipin-stekker) die jezelf in je auto kunt plaatsen.

Premiekortingen 

Fairzekering stelt eisen aan de leeftijd van de bestuurder (maximaal 75 jaar) en de auto (maximaal 25 jaar oud). Je kunt de verzekering online afsluiten met 3 dekkingen: de verplichte WA (wettelijke aansprakelijkheid), beperkt casco en allrisk.  Vergelijk de actuele premies en voorwaarden via de Autoverzekeringvergelijker van de Consumentenbond.

 • Je krijgt vanaf 9 schadevrije jaren de maximale premiekorting van 85%.
 • Over de resterende premie kun je nog 10% of 35% korting verdienen bij goed rijgedrag.
 • Verder heeft de verzekering standaard een bonusbeschermer: wie op de hoogste 2 treden staat (trede 14 of 13) van de bonus/malusladder en één schade rijdt, behoudt tóch 85% korting. Je valt wél 5 treden terug op de bonusmalusladder.

Niet rijden levert ook korting op

Dashboard van Fairzekering. Op dit controlepaneel zie je hoe hard je rijdt, welke route je hebt afgelegd en of je snelheidsovertredingen hebt gemaakt.Fairzekering werkt met de Chipin, een soort scartkabel die je onder je dashboard in de auto plugt. Deze stekker meet vervolgens je rijgedrag en de technische staat (zoals oliepeil, accuspanning, benzineverbruik en storingen) van de auto. De verzamelde informatie wordt verstuurd naar het datacentrum van Risk Verzekeringen. Aan het eind van de maand kijken ze of je netjes gereden hebt. Je krijgt dan 10% of 35% van je betaalde maandpremie teruggestort. De hoogte van de korting hangt af van de soort verzekering. Fairzekering stelt geen eisen aan het aantal kilometers dat je per jaar moet rijden.

De concurrenten Whoosz en PolisVoorMij werken met een app op je smartphone. Deze werkt minder nauwkeurig, want je mobieltje kan uitstaan, thuis liggen of je rijdt in een andere auto. De Chipin hoef je niet aan te zetten. Als je een maand niet autorijdt, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, krijg je automatisch 35% korting. Wie niet rijdt, is ook een veilige automobilist. 

Duidelijke polisvoorwaarden

 • De polisvoorwaarden zijn helder opgeschreven (wél 43 kantjes…).
 • De cascodekkingen (beperkt casco en allrisk) hebben een nieuwwaarderegeling van 12 maanden. Dit is beduidend minder dan andere verzekeraars, die 36 maanden nieuwwaarde uitkeren.
 • Als je je auto total loss rijdt of als deze wordt gestolen, krijg je een vergoeding van €360 voor maximaal 5 dagen vervangend vervoer, mits je de auto bij een aangesloten herstelbedrijf aanbiedt.
 • Bij schade kun je tijdens de reparatieperiode gratis een vervangende auto krijgen.
 • Je betaalt bij beperkt casco en allrisk-dekking €400 eigen risico als je bij schade je auto laat repareren door een niet-gecontracteerd herstelbedrijf. Dit is best een hoog eigen risico.
 • Ruitreparatie wordt volledig vergoed. Je betaalt verder geen eigen risico.

Scherp geprijsd

We berekenden mei 2014 de premie voor een Toyota Auris Luna uit 2008 met 10 schadevrije jaren en 12.000 kilometer per jaar. Fairzekering vroeg in ons rekenvoorbeeld de volgende maandpremie inclusief 21% assurantiebelasting:

 Soort dekking  Premie per maand   10% korting (oranje)  35% korting (groen)
 WA  €15,98  €1,60  €5,59
 Beperkt casco  €19,45  €1,95  €6,81
 Allrisk  €37,50  €3,75  €13,13

Peildatum: mei 2014

Op basis van dit rekenvoorbeeld zijn de premies, met uitzondering van de allriskdekking, scherp geprijsd. Dezelfde rekensom in onze Autoverzekeringenvergelijker leverde als scherpste prijzen: €14, €17 en €22 op. En bij Fairzekering krijg je bij goed rijgedrag maandelijks nog een korting op de premie. Alleen betaal je wel iedere maand €2,42 aan telematicakosten (update november 2016: de kosten zijn € 6,16) voor de mobiele dataverbinding. Mocht je een andere auto kopen, dan kun je de Chipin overzetten.

Pluspunten

 • Scherpe prijs óók zonder de goede rijstijlkorting.
 • Je krijgt inzage in je eigen rijstijl. Je hebt je eigen dashboard (een soort online controlepaneel) waarop je kunt zien: de gereden routes, hoe hard je rijdt; snelheidsovertredingen, hoeveel benzine je verbruikt. 
 • Je krijgt de Chipin gratis in bruikleen.
 • Je hoeft er niet aan te denken het apparaat aan te zetten.
 • Je betaalt geen eenmalige poliskosten.

Minpunten

 • Big Brother is watching you. Chipin registreert alles: waar je naartoe rijdt, hoe laat, hoe hard etc. Niet iedereen vindt dit een prettig idee.
 • De politie kan met een gerechtelijk dwangbevel jouw reisgegevens opvragen.
 • Bij een ernstig ongeluk kan de verzamelde informatie (over je snelheid en rijstijl) ook meegenomen worden in een onderzoek. Dit kan uiteraard ook een voordeel zijn, als je niet schuldig bent aan het ongeluk!
 • Je betaalt maandelijks €2,42 telematicakosten om de verzamelde data via een mobiele verbinding te versturen. Update november 2016: op dit moment bedragen de totale telematicakosten € 6,16 (inclusief belasting) per maand.
 • Wie 10 van de 12 maanden geen korting opbouwt (en dus volgens de verzekeraar niet veilig genoeg rijdt) kan uit de verzekering worden gegooid. Ook al veroorzaak je geen schade!
 • Een hoog eigen risico van €400 als je de schade laat repareren bij een niet-gecontracteerd herstelbedrijf.

Bekijk de voor- en nadelen per cascopolis van fairzekering via de Autoverzekeringvergelijker.

Conclusie

Fairzekering is het overwegen waard voor automobilisten die niet erg gehecht zijn aan hun privacy en weten dat ze voorbeeldig rijden: dus nooit té hard rijden, té snel optrekken bij het stoplicht of hard en laat remmen. Je kunt in het beste geval 35% extra korting krijgen op je premie.

Wil je gewoon een scherp geprijsde polis, dan kun je ook een berekening maken in onze Autoverzekeringenvergelijker.

Lees meer over: Autoverzekeringen

Wat is de Fairzekering?

Tot 35% premiekorting bij goed rijgedrag

De autopolis Fairzekering beloont automobilisten die veilig en rustig rijden. Je krijgt 10% of 35% korting op je netto maandpremie. Je kunt een verzekering afsluiten met de dekkingen: WA (wettelijke aansprakelijkhied), beperkt casco of allrisk. Wie 10 van de 12 maanden niet rustig rijdt, kan uit de verzekering worden gegooid, ook al veroorzaak je geen schade. Vergelijk de basispremies en voorwaarden van de fairzekering polissen via de Autoverzekeringvergelijker.

Hoe werkt het?

Fairzekering wil veilig rijden bevorderen en levert een Chipin, een gratis stekker die je onder het dashboard van je auto plaatst. Deze verstuurt de verzamelde gegevens via een ingebouwde mobiele verbinding naar het datacentrum van de verzekeraar. Daar wordt je rijgedrag geanalyseerd, zoals de snelheid waarmee je rijdt, of je te hard hebt gereden, de plaats waar je bent, het tijdstip van de dag, in welke versnelling je rijdt, je toerental, hoe snel je optrekt, afremt en door de bocht gaat. Ook bekijkt de Chipin de technische staat van de auto zoals de kilometerstand, brandstofverbruik, oliepeil, accuspanning en gemelde storingen.

Puntensysteem

Voor een perfect gereden autorit kun je maximaal 100 punten halen.

 • De eerste maand ontbreken meetgegevens en krijg je automatisch 10% korting op je maandpremie.
 • Tot 55 punten heb je code rood en krijg je geen korting. Heb je 10 van de 12 maanden code rood gereden, dan kan de Fairzekering je uit hun autopolis gooien of bij verlenging de premie verhogen.
 • Tussen 55 en 70 punten krijg je code oranje en dat levert die maand 10% korting op.
 • Tussen 70 en 100 punten heb je code groen en dat geeft 35% premiekorting.
 • De korting wordt iedere maand berekend op basis van je rijgedrag. Je krijgt maandelijks - 10 werkdagen na de eerstvolgende premiebetaling - je eventuele korting teruggestort op jouw bankrekening. 
 • Je betaalt geen poliskosten, maar iedere maand €2,42 voor de telematicakosten voor de mobiele verbinding met de satelliet.

Voor elke auto geschikt?

Iedere benzineauto vanaf 2001 en iedere dieselauto vanaf 2004 beschikt onder het dashboard over de zogenaamde OBD-poort (een soort scart-aansluiting voor je auto). De Chipin - die je gratis in bruikleen krijgt - wordt hierop aangesloten. Oudere auto's hebben een speciale kabel nodig. Deze is ook gratis, maar de inbouwkosten (het duurt zo'n 30 tot 60 minuten) bij de garage moet je zelf betalen.

Waar kun je terecht?

De verzekering is alleen online af te sluiten via de eigen website van Fairzekering. De verzekering wordt uitgevoerd door Risk Verzekeringen in Nieuwegein en is ontwikkeld in samenwerking met Nationale Nederlanden, die het risico draagt. Fairzekering won in 2014 de Generali AM Innovatieprijs.

Wat vindt de Consumentenbond van de nieuwe Fairzekering? Lees de review.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen