icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste toewijzingen affectieschade

Nieuws
|
De nieuwe Wet Affectieschade heeft inmiddels tot de eerste schadevergoedingen geleid. Een automobilist in Hoorn (NH) is op 4 juli veroordeeld tot het betalen van €17.500 aan de zoon en de dochter van een vrouw die door zijn roekeloze rijgedrag is overleden.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:10 februari 2020

Gebruikstips autoschade in het verkeer

Update 10 februari 2020: ook broer krijgt schadevergoeding

De broer van het dodelijk slachtoffer van een steekpartij, begin 2019 in Den Haag, heeft €17.500 aan affectieschade toegewezen gekregen. Naast broers waren ze ook beste vrienden en sinds een aantal jaar huisgenoten. Het bedrag hoort bij 'overige nauwe persoonlijke relaties' (zie tabel).

Compensatie voor verdriet

Nabestaanden hebben sinds 1 januari 2019 recht op materiële schadevergoeding. Maar daarnaast hebben zij ook recht op schadevergoeding wegens het verdriet dat het overlijden van een naaste voor henzelf heeft veroorzaakt; de zogenoemde affectieschade. De bedragen die zijn gemoeid met dit 'smartengeld voor naasten en nabestaanden' lopen uiteen van €12.500 tot €20.000.

Bedragen affectieschade

  Ernstig en blijvend letsel Overlijden Overlijden door misdrijf
Echtgenoot, geregistr. partner, levensgezel €15.000 €17.500 €20.000
Kinderen en ouders €15.000 €17.500 €20.000
Uitwonende kinderen €12.500 €15.000 €17.500
Overige nauwe persoonlijke relaties €12.500 €15.000 €17.500
Duurzame zorg in gezinsverband €15.000 €17.500 €20.000

Misdrijf

In de zaak in Hoorn gaat het om 2 meerderjarige, uitwonende kinderen, waarvan de ouder als gevolg van een misdrijf is overleden. Daarbij hoort een schadevergoeding van €17.500, die de strafrechter in Noord-Holland ook heeft toegekend.

De jonge automobilist voegde met zijn BMW met zeer hoge snelheid in op de rechterstrook. Hij botste daarbij op de auto van het slachtoffer en reed vervolgens door. Hij werd verder veroordeeld> De straf: 15 maanden gevangenisstraf, 5 jaar ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen, een schadevergoeding van €492,25 aan de zoon van het slachtoffer voor de kosten van de lijkbezorging en het betalen van een achterstallige boete van €300. 

Meerdere claims afgewezen

Voor zover bekend is dit de eerste strafzaak waarin op grond van de nieuwe wet affectieschade is vergoed. Er zijn dit jaar wel in meerdere zaken claims gedaan. Die werden afgewezen omdat de nieuwe wet pas op 1 januari 2019 in werking is getreden zónder terugwerkende kracht. De schadeveroorzakende gebeurtenis moet dus na 1 januari 2019 hebben plaatsgevonden.

Aansprakelijkheidsverzekeraars

De nieuwe wet is te kort van kracht voor al te ferme conclusies. Dat blijkt ook uit een rondgang langs aansprakelijkheidsverzekeraars (WA en AVP), die in sommige gevallen zullen opdraaien voor de vergoeding van affectieschade.

Bij Nationale-Nederlanden, ING en Ohra liggen de aantallen 'in lijn met de prognoses' van het Verbond van Verzekeraars.
ABN Amro is weinig concreter: 'Wij hebben inderdaad een aantal affectieschades gehad. Dit is in lijn met onze verwachting, maar het is echt nog te vroeg om conclusies uit te trekken.' 
Interpolis zegt tot dusver slechts 1 keer affectieschade te hebben uitgekeerd, maar wil daar verder niets over kwijt.

Lees het uitgebreidere artikel over affectieschade en smartengeld in Geldgids 5 van dit jaar, dat op 23 augustus is verschenen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen