icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je babyfoon

Babyfoons zijn over het algemeen makkelijk in het gebruik. Maar of ze wel echt veilig zijn hangt van een aantal aspecten af. Dit geldt vooral voor internetbabyfoons, waar momenteel veel vragen over zijn. Lees hoe je er zeker van kunt zijn dat je babyfoon niet gehackt wordt door vreemden.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

1
Zorg voor een veilig thuisnetwerk

Als je zorgt voor een goede beveiliging, kun je er van uit gaan dat je internetbabyfoon ook veilig is. Denk dan aan:

  • een goed beveiligd wifinetwerk;
  • sterke en unieke wachtwoorden voor het inloggen op je babyfoon. Wijzig het standaard wachtwoord als dat al is ingesteld!

Regelmatig lezen we in de media bezorgde berichten over de beveiliging van het ‘internet of things’. Internet of things (IoT) is de term voor het idee dat allerlei producten, zoals koelkasten en auto’s, binnenkort een internetaansluiting hebben, en zo te besturen of te gebruiken zijn. Experts op het gebied van internetbeveiliging maken zich grote zorgen over deze trend. Ze zijn bang dat fabrikanten van consumentenproducten te weinig verstand hebben van beveiliging, of door tijdsdruk bij de beveiliging steken laten vallen.

Internetbabyfoons zijn een goed voorbeeld van internet of things. En ook een veelgenoemd voorbeeld van de problemen die kunnen ontstaan als de beveiliging niet in orde is. Want wat als er iemand over internet mee kan kijken met je internetbabyfoon? Of erger nog: wat als iemand via internet met je baby kan praten? Daar moet je natuurlijk niet aan denken.

Apps zijn soms van slechte kwaliteit

Ook wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. We delen daarbij de zorgen van beveiligingsexperts. Uit onze tests blijkt dat de apps bij internetbabyfoons in sommige gevallen van slechte kwaliteit zijn, en dat stemt niet hoopvol over de beveiliging. Stiftung Warentest, de Duitse consumentenbond, vond bij een aantal internetbabyfoons ook daadwerkelijk lekken. Deze babyfoons zijn niet (meer) in Nederland te krijgen.

Internetbabyfoon ja of nee?

Dus is het een goed idee om nog maar even te wachten met internetbabyfoons? Zo erg is het nu ook weer niet. Bij de lekken die daadwerkelijk zijn gevonden, horen een hoop mitsen en maren. De problemen doen zich bijvoorbeeld alleen voor als een internetbabyfoon wordt aangesloten op een onbeveiligd wifi-netwerk.

Lees meer tips over veilig internet

Gebruikstips_hackenvaneenbabyfoon

Test babyfoons

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar kan ik mijn babyfoon het beste neerzetten in de babykamer? En wat moet ik doen als mijn babyfoon contact verliest? Vraag het op het forum of deel zelf je ervaring.

Bekijk het forum