icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Babyfoons kopen: waar let je op?

Is er een baby op komst? Dan heb je waarschijnlijk een babyfoon nodig. Maar wat voor babyfoon moet je kopen? Wil je er een met alleen geluid, of ook met beeld? Of ga je liever voor een internetbabyfoon? Wij geven advies over de aanschaf van een babyfoon.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Beeld of geluid?

 • De traditionele babyfoon werkt alleen met geluid. Je zet het babystation in de babykamer, en het ouderstation houd je bij je. Zo kun je horen of je baby wakker is. Meestal kun je ook terugpraten van het ouderstation naar het babystation. Geluidsbabyfoons zijn redelijk goedkoop, van €30 tot €100. Goedkope modellen zijn heel erg simpel. Bij de meest eenvoudige die we zagen werkt het ouderstation niet eens op batterijen.

  Beeldbabyfoons of babycams hebben naast geluid ook een camera op het babystation. Op het ouderstation zit dan een schermpje. Op basis van onze test vinden we dat ouderwetse alleen-geluid-babyfoons nog steeds de voorkeur hebben. Beeldbabyfoons zijn 2 keer zo duur als een geluidsbabyfoon, en de beeldkwaliteit is vaak matig. Klein, blokkering beeld dat langzaam ververst is eerder norm dan uitzondering.

  Erger nog: het bereik van beeldbabyfoons is vaak veel slechter dan dat van geluidsbabyfoons. Met name in een gebouw met betonnen vloeren laten de beeldbabyfoons het afweten. Een goede geluidsbabyfoon werkt nog als er 5 verdiepingen tussen het baby- en ouderstation zit. De meeste beeldbabyfoons laten het al afweten bij 1 verdieping verschil. In dit geval is nieuwer en duurder dus zeker niet beter.

  Vergelijk babyfoons met alleen geluid of met beeld

2
Internetbabyfoons

Nog moderner dan videobabyfoons zijn internetbabyfoons. Dit zijn beeldbabyfoons waarbij het ouderstation niet altijd in de buurt van het babystation hoeft te zijn. Het beeld wordt via internet verstuurd. Je kunt het beeld bijvoorbeeld bekijken op je smartphone of tablet. Daarom is er meestal ook geen apart ouderstation.

Wij testten een paar beeldbabyfoons die werken met een smartphone of tablet. Aanraders waren het niet, vooral vanwege de hoge prijs en de afhankelijkheid van een stabiel wifinetwerk. Je zou verwachten dat een babyfoon zonder ouderstation goedkoper zou zijn, maar we betaalden tussen de €160 en €220. Dat is nog meer dan voor een normale beeldbabyfoon.

Veel groter bereik met wifi

Normale beeldbabyfoons hebben een matig bereik. Bij internetbabyfoons is in theorie het bereik veel groter. In de praktijk is het sterk afhankelijk van de kwaliteit van je internetverbinding. In onze tests werkte alles redelijk goed zolang de wifi goed was. De apps die horen bij de internetbabyfoons zijn vaak niet van geweldige kwaliteit. Ze lijken haastig ontworpen en hebben vaak aardig wat slechte recensies in de app stores.

3
IP-camera als babyfoon

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer internet- of IP-camera's te koop. Deze camera's zijn in eerste instantie bedoeld als beveiligingscamera. De modellen die beeld en geluid doorgeven kunnen ook prima gebruikt worden als internetbabyfoon. Deze camera's zijn ongeveer even duur als internetbabyfoons, maar ze hebben vaak meer opties. Je kunt ze dus voor meerdere doeleinden gebruiken. De beeldkwaliteit van IP-camera’s is beter dan van beeldbabyfoons. Een IP-camera is dus zeker het overwegen waard.

Bekijk de testresultaten van IP-camera’s

Koopadvies_channel3

4
Babyfoon-apps

Tot slot zijn er ook nog speciale babyfoon-apps. Voor maar een paar euro kun je 2 smartphones of tablets omtoveren tot babystation en ouderstation. De verbinding verloopt via internet. Er zijn meerdere van dit soort babyfoon-apps te vinden in de app winkels voor onder andere iOS en Android. Het werkt prima, en het is heel goedkoop. Maar het nadeel is natuurlijk dat je één van de apparaten niet voor iets anders kunt gebruiken zolang hij in de babykamer ligt.

Koopadvies_channel4

5
Extra’s bij babyfoons

 • Babyfoons zijn meestal storingsvrij doordat ze DECT-technologie gebruiken om het signaal te verzenden. Een enkele geluidsbabyfoon werkt nog met een radiosignaal. Deze zijn daarom gevoelig voor storing van andere apparaten die op dezelfde frequentie zenden.
 • Lampjes voor het huilvolume: veel babyfoons tonen de hoeveelheid geluid die de baby maakt ook visueel. Handig voor drukke verjaardagen.
 • Vrijwel alle babyfoons hebben een terugspreekfunctie, waarmee je van het ouderstation naar het babystation kunt praten
 • Vaak is het babystation ook een nachtlampje, dat je met de ouderunit aan en uit kunt zetten.
 • Ook kunnen de babystations vaak slaapliedjes afspelen en de temperatuur in de babykamer weergeven.
 • Videobabyfoons hebben vaak ook een infraroodcamera, waarmee je meer detail kunt zien in het donker.
 • Bij sommige babyfoons heb je de optie om hem aan de muur te hangen.

Test babyfoons

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar kan ik mijn babyfoon het beste neerzetten in de babykamer? En wat moet ik doen als mijn babyfoon contact verliest? Vraag het op het forum of deel zelf je ervaring.

Bekijk het forum