icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Babyfoons kopen: waar let je op?

Is er een baby op komst? Dan heb je waarschijnlijk een babyfoon nodig. Maar wat voor babyfoon moet je kopen? Wil je er een met alleen geluid, of ook met beeld? Of ga je liever voor een internetbabyfoon? Wij geven advies over de aanschaf van een babyfoon.


1
Beeld of geluid?

 • De traditionele babyfoon werkt alleen met geluid. Je zet het babystation in de babykamer en het ouderstation houd je bij je. Meestal kun je ook terugpraten van het ouderstation naar het babystation. Geluidsbabyfoons zijn redelijk goedkoop, van €30 tot €100. De goedkoopste modellen zijn wel heel erg simpel: bij de meest eenvoudige werkt het ouderstation niet eens op batterijen.

  Beeldbabyfoons of babycams hebben naast geluid ook een camera op het babystation. Op het ouderstation zit dan een schermpje. Uit onze test blijkt dat ouderwetse alleen-geluid-babyfoons nog steeds de voorkeur hebben:

  • Beeldbabyfoons zijn 2 keer zo duur als een geluidsbabyfoon
  • De beeldkwaliteit is vaak matig: klein, blokkerig beeld dat langzaam ververst is eerder norm dan uitzondering.
  • Erger nog: het bereik van beeldbabyfoons is vaak veel slechter dan dat van geluidsbabyfoons. Met name in een gebouw met betonnen vloeren laten de beeldbabyfoons het afweten. Een goede geluidsbabyfoon werkt nog als er 5 verdiepingen tussen het baby- en ouderstation zit. De meeste beeldbabyfoons laten het al afweten bij 1 verdieping verschil. In dit geval is nieuwer en duurder dus zeker niet beter.

  Vergelijk babyfoons met alleen geluid of met beeld

2
Internetbabyfoons

Met een internetbabyfoon hoeft het ouderstation niet altijd in de buurt van het babystation te zijn. Het beeld wordt via internet verstuurd. Je kunt het beeld bekijken op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Daarom is er meestal ook geen apart ouderstation.

De internetbabyfoons in onze test zijn geen toppers, vooral vanwege de hoge prijs (tussen de €160 en €220) en de afhankelijkheid van een stabiel wifinetwerk.

Bij internetbabyfoons is in theorie het bereik veel groter dan bij beeldbabyfoons. Maar is de internetkwaliteit wat minder, dan werkt de babyfoon meteen minder goed. Ook de apps die horen bij de internetbabyfoons zijn vaak niet van geweldige kwaliteit. Ze lijken haastig ontworpen en hebben vaak aardig wat slechte recensies in de app stores.

3
IP-camera als babyfoon

 • Een IP-camera is in eerste instantie bedoeld als beveiligingscamera. Maar de modellen die beeld en geluid doorgeven kunnen ook prima gebruikt worden als internetbabyfoon. Deze camera's zijn ongeveer even duur als internetbabyfoons, maar ze hebben vaak meer opties. En de beeldkwaliteit van IP-camera’s is beter dan van beeldbabyfoons.

  Bekijk de testresultaten van IP-camera’s

 • Koopadvies_channel1

4
Babyfoon-apps

 • Met een babyfoon-app tover je 2 smartphones (of tablets) om tot babystation en ouderstation. Het ene apparaat zet je bij je baby met de camera op hem gericht. Het andere apparaat neem je mee en via internet kun je je baby in de gaten houden. 

  Er zijn veel babyfoon-apps te vinden in de iOS App Store en in Google Play voor Android, maar niet allemaal werken ze even goed. Probeer de app eerst goed uit voordat je hem echt als babyfoon gaat gebruiken. En een nadeel is natuurlijk dat je één van de apparaten niet voor iets anders kunt gebruiken zolang hij in de babykamer ligt.

 • Koopadvies_channel4

5
Extra’s bij babyfoons

 • Babyfoons zijn meestal storingsvrij doordat ze DECT-technologie gebruiken om het signaal te verzenden. Een enkele geluidsbabyfoon werkt nog met een radiosignaal. Deze zijn daarom gevoelig voor storing van andere apparaten die op dezelfde frequentie zenden.
 • Lampjes voor het huilvolume: veel babyfoons tonen de hoeveelheid geluid die de baby maakt ook visueel. Handig voor drukke verjaardagen.
 • Vrijwel alle babyfoons hebben een terugspreekfunctie, waarmee je van het ouderstation naar het babystation kunt praten
 • Vaak is het babystation ook een nachtlampje, dat je met de ouderunit aan en uit kunt zetten.
 • Ook kunnen de babystations vaak slaapliedjes afspelen en de temperatuur in de babykamer weergeven.
 • Videobabyfoons hebben vaak ook een infraroodcamera, waarmee je meer detail kunt zien in het donker.
 • Bij sommige babyfoons heb je de optie om hem aan de muur te hangen.

Test babyfoons

Hulp nodig of vragen?

Waar kan ik mijn babyfoon het beste neerzetten in de babykamer? En wat moet ik doen als mijn babyfoon contact verliest? Vraag het op het forum of deel zelf je ervaring.

 

Bekijk het forum