icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matras tegen reflux

Eerste indruk
|
Op de Negenmaandenbeurs van afgelopen februari maakte Aerosleep veel reclame voor de Evolution Premium matras dat zou helpen tegen reflux. De bekende babymatrasmaker sleepte er zelfs een innovatieprijs mee binnen. Maar hoe helpt dit matrasje nou precies tegen reflux? Experts reageren op de claim.   
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:9 juni 2020

MerkAerosleep

Richtprijs€210

TypeEvolution Premium Pack

Aerosleep_Evolution-2b

Wat is een Aerosleep Evolution Premium babymatras?

Naast de Negenmaandenbeurs, kondigde Aerosleep op zijn eigen website in het vroege voorjaar zijn Aerosleep Evolution Premium-matras aan. De babymatras zou 'een oplossing tegen reflux' zijn. Dat zou hem zitten in een extra inzetstuk dat je in de matrasvulling schuift. Daarmee zet je het hoofdeinde van het matrasje in een hoek van 7°. Door deze helling zou bij de baby de voeding minder snel naar boven komen en minder last hebben van spugen oftewel reflux. 

Conclusie

De Aerosleep Evolution Premium is geen oplossing voor reflux. En of het matrasje wel de 'verlichting biedt' bij al die andere kwaaltjes die Aerosleep op zijn website noemt, is ook maar de vraag. Eén ding is wel zeker. Bij de Veilig Slapen-adviezen staat 'de baby altijd op de rug te slapen te leggen en niet op de buik' bovenaan. Dat geldt bij alle merken en soorten matrassen, dus ook die van Aerosleep.

Onschuldig en veelvoorkomend verschijnsel

Een matrasje dat reflux bij baby's verhelpt is muziek in de oren voor talloze ouders. Reflux, oftwel het uitspugen van kleine hoeveelheden babyvoeding, is op zich een onschuldig en veelvoorkomend verschijnsel bij baby's. Maar als je elke keer het bedje moet verschonen is een 'oplossing tegen reflux' wel erg welkom. Geen wonder dat een babymatrasfabrikant op die behoefte inspeelt.

Afgezwakte claims

Eerst vroegen we Aerosleep naar bewijzen van de anti-refluxwerking van het Evolution Premium-matras. Aerosleep stuurde een hoop informatie, maar geen bewijs. Wel bleken na onze vraag de stevige reflux-claims op de Aerosleep- website flink te zijn afgezwakt. Ineens biedt het Evolution Premium-matrasje geen 'oplossing tegen reflux' meer. Maar 'verlichting bij' niet alleen reflux, maar een hele trits aan babykwaaltjes en slaapongemakken. En het grote oranje logo waar eerst 'anti-reflux' stond, spreekt alleen nog maar van een 'adjustable mattress', oftewel een 'verstelbare matras'.  

'Geen bewijs dat schuinleggen reflux vermindert'

We legden de (oorspronkelijke) anti-refluxclaims ook voor aan onze contactpersonen bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid NCJ en de Jeugd Gezondheids Zorg JGZ. Zij komen tot de volgende conclusie: 

'In de laatste wetenschappelijke inzichten is er geen bewijs dat het schuinleggen van kinderen reflux of de symptomen van reflux vermindert. Dit matrasje zal dus geen uitkomst bieden.'

Wel nuanceren de NCJ en JGZ-experts dat schuinleggen tegen reflux kán helpen. Dit kan dan alleen als de hellingshoek veel groter is (meer dan 40°) en het kindje op de buik ligt. Maar een bedje zo schuin zetten en een baby op de buik te slapen leggen kan juist ook weer gevaarlijk zijn. Daarom adviseren de JGZ en het NCJ om de baby niet schuin en op de buik leggen zonder overleg met een kinderarts. 

Benieuwd hoe de Aerosleep Evolution Premium het ervan af brengt in onze test? Log in en bekijk de testresultaten

Meer lezen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test babymatrassen