icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Banken laks bij cybercrime

Nieuws
|
Banken doen volgens minister Opstelten (VenJ) te weinig tegen digitale aanvallen op bankrekeningen van hun klanten.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenGepubliceerd op:15 maart 2013

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt de banken zorgelijk laks in bestrijding van de cybercrime. Volgens hem is het gevoel van urgentie bij banken niet groot genoeg, ondanks dat 1 op de 8 mensen te maken heeft met cybercrime. In de werkgroep ter bestrijding van de digitale bankterreur stellen financiële instellingen zich volgens Opstelten onvoldoende constructief op. Banken moeten volgens hem meer openheid geven over de risico's die klanten lopen. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt zich niet te herkennen in de uitspraken van Opstelten. Banken zouden het digitale betalingsverkeer nauwgezet volgen om cybercrime te voorkomen.

Schadevergoeding

Banken leggen de verantwoordelijkheid bij betaalfraude bij klanten door ‘grove nalatigheid’ te constateren. Naar een schadevergoeding kunnen bankklanten vaak fluiten als ze niet aan een legio veiligheidseisen voldoet. Bij internetbankieren moet je bijvoorbeeld verplicht (twee)wekelijks inloggen. Lees onze tips om bankfraude te voorkomen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Vergelijk betaalrekeningen