icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mistig beleid van banken bij overlijden

Nieuws
|
Banken blokkeren een bankrekening op één naam als de rekeninghouder overlijdt. Nabestaanden kunnen soms alleen bij het geld als zij een prijzige verklaring van erfrecht overleggen. Maar wanneer deze eis geldt, is niet altijd duidelijk. Iedere bank hanteert namelijk zijn eigen regels.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 13 mei 2016

Bankzaken-na-overlijden-Hippo

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht kost vaak een paar honderd euro. Banken vragen hier doorgaans niet om als het saldo op de rekening maximaal een ton is, als de echtgenoot of geregistreerde partner nog leeft en als de overledene geen testament had. Knab is strenger en eist vanaf €20.000 al een verklaring.

Verschillen in beleid

Verder gaan banken verschillend om met (complexe) situaties, bijvoorbeeld als er meerdere erfgenamen zijn. Zo is bij ASN Bank, SNS en RegioBank de verklaring in dat geval niet nodig bij saldo’s tot €4500. Andere banken, zoals ABN Amro en Rabobank, stellen weer dat hun beleid 'afhangt van de situatie'. 

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen