icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wirwar veiligheidsvoorschriften banken ontrafeld

Nieuws
|
Per 1 januari 2014 komen er uniforme regels voor veilig betalen, internetbankieren en mobiel bankieren.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 23 november 2013

Hiermee komt een einde aan de wirwar van sterk wisselende voorwaarden en voorschriften van banken. De Consumentenbond heeft zich hard gemaakt voor uniforme veiligheidsvoorschriften omdat de voorschriften die er al waren erg onduidelijk waren en per bank verschillend waren:

  • De voorschriften verschilden per bank: zo mocht je bijvoorbeeld bij de ene bank wel wifi gebruiken om mobiel te bankieren en bij de andere bank niet, bij de ene bank moest je 1 keer per week je afschriften checken en bij de andere bank 1 keer per 2 weken.
  • De voorschriften stonden op allerlei plekken: in de voorwaarden, op de website verspreid en in de voorwaarden werd weer verwezen naar de website.
  • De voorschriften waren soms onredelijk: zo moest je bijvoorbeeld elke dag je bankpas checken, 'alle denkbare maatregelen' nemen, etc.

Al deze voorschriften worden nu vervangen door 5 veiligheidsregels. Bankklanten die zich aan de 5 opgestelde veiligheidsregels houden, lopen geen risico meer op te draaien voor schade bij fraude:

  1. Houd je beveiligingscodes geheim.
  2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
  3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken.
  4. Controleer je bankrekening.
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

 

De 5 veiligheidsregels hebben ieder nog een korte toelichting. Zo is het niet meer verplicht dagelijks de bankpassen te checken. En je moet je banksaldo minimaal eens in de 2 weken bekijken. Is dat onmogelijk - bijvoorbeeld vanwege vakantie - dan moet je dit kunnen aantonen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding bij fraude.

Banken zullen individueel een moment kiezen om de nieuwe voorschriften aan hun klanten te melden, maar zullen vanaf 1 januari 2014 in ieder geval naar deze nieuwe veiligheidsregels handelen. De regeling wordt na een jaar geëvalueerd. Bij de evaluatie zal de Consumentenbond ook aandacht besteden aan hoe de banken omgaan met fraudegevallen.

Lees meer over bankvoorwaarden en grove nalatigheid.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen