icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische tandenborstel

Goed poetsen is het halve werk. Toch poetst een groot deel van de mensen niet op de juiste manier. Daarom geven wij een aantal handige tips.

1

Goed poetsen voor een gezond gebit

Door goed te poetsen voorkom je problemen aan het gebit. Daarnaast geeft het een heerlijk schoon en fris gevoel.

Mondproblemen

In je mond is het een drukte van belang met allerlei bacteriën. De goede bacteriën zijn onderdeel van het afweersysteem of helpen bij de spijsvertering. Slechte bacteriën kunnen allerlei narigheid veroorzaken. Denk daarbij aan gaatjes, tandsteen, tandvleesproblemen en een slechte adem.

Tandplak verwijderen

Slechte bacteriën in de mond zijn onder andere in plak. Dit is het wit-gelige laagje op de tanden dat een beetje ruw aan kan voelen.

Plak verwijder je van je tanden door te poetsen. Mondwater kan een aanvulling zijn op de mondverzorging, maar is geen vervanging van een poetsbeurt. Flossen heeft alleen zin als het professioneel gebeurt.

Gebruikstips_goedpoetsengezondgebit

2

De juiste poetsduur

Hoe langer hoe beter

Hoe langer je poetst, hoe beter. Zo vergroot je de kans dat je alle plekjes met tandplak raakt. Poets minstens 2 minuten je tanden, 2 of 3 keer per dag.

Timer als ondersteuning

Een elektrische tandenborstel met timer helpt om 2 minuten te poetsen. Splits je gebit op in 4 delen: onder, boven, links en rechts. Poets elk deel 30 seconden lang. De meeste tandenborstels met een timer geven je hiervoor een seintje. 

Gebruikstips_dejuistepoetsduur

3

De juiste poetstechniek

Voor een goed en schoon resultaat moet je naast 2 minuten poetsen, ook de juiste poetstechniek toepassen. We geven een aantal poetstips.

 • Zet de kop van de tandenborstel schuin (45º) op de plaats waar het tandvlees overgaat in de tand of kies.
 • Oefen niet te veel druk uit. Sommige tandenborstels helpen je met een poetsdruksensor.
 • Beweeg de borstel langzaam stuk voor stuk over de tanden en kiezen. Volg de vorm van de tanden en kiezen. Houd de borstelkop bij elke tand of kies even stil. Zo kom je ook tussen de tanden en kiezen.
 • Houd een vaste volgorde aan bij het poetsen. Poets eerst het deel van het gebit dat je het minst goed ziet. Dus eerst de binnenkant, dan de buitenkant van je tanden. En begin met de achterste kiezen. 
 • Goed poetsen maakt ragen niet overbodig.
Gebruikstips_dejuistpoetstechnieck

4

Goedkope tandpasta is goed genoeg

Welke tandpasta moet je kiezen? Om de zo veel jaar test de Consumentenbond tandpasta. In het algemeen kunnen we het volgende zeggen:

 • Goede tandpasta hoeft niet duur te zijn. Zie daarvoor onze test tandpasta.
 • Goede tandpasta bevat fluoride. Fluoride is niet onomstreden, maar voor een gezond gebit is het een essentieel ingrediënt. Eigenlijk is elke tandpasta met voldoende fluoride goede tandpasta.
 • Bijzondere tandpasta, bijvoorbeeld tandpasta met houtskool, bevat vaak geen flouride en is alleen al daarom geen aanrader.
 • Whitening tandpasta werkt niet. Je tanden worden er niet witter van. Daarvoor is speciaal tandbleekmiddel nodig. Whitening tandpasta (met fluoride) is niet slecht, maar je betaalt wel (flink) extra voor 'whitening'. Lees onze test whitening tandpasta uit 2017.
whitening tandpasta

5

Hoe bevalt je elektrische tandenborstel?

Help anderen met een review over jouw elektrische tandenborstel.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.
 

 • Ga naar het reviewformulier van elektrische tandenborstels.
 • Selecteer het merk en type van de tandenborstel waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Review Elektrische tandenborstel 1200X800

Test elektrische tandenborstels

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun elektrische tandenborstel? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum