icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische tandenborstel

Goed poetsen is het halve werk. Toch poetst een groot deel van de mensen niet op de juiste manier. Daarom geven wij een aantal handige tips.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Goed poetsen voor een gezond gebit

Door goed te poetsen voorkom je problemen aan het gebit. Daarnaast geeft het een heerlijk schoon en fris gevoel.

Mondproblemen

In je mond is het een drukte van belang met allerlei bacteriën. De goede bacteriën zijn onderdeel van het afweersysteem of helpen bij de spijsvertering. Slechte bacteriën kunnen allerlei narigheid veroorzaken. Denk daarbij aan gaatjes, tandsteen, tandvleesproblemen en een slechte adem.

Tandplak verwijderen

Slechte bacteriën in de mond zijn onder meer te vinden in plak. Dit is het wit-gelige laagje op de tanden dat een beetje ruw aan kan voelen. Plak verwijder je van je tanden door te poetsen. Daarnaast is het handig om ook andere producten te gebruiken voor een gezond gebit. Denk aan flosdraad, ragers of mondspoelmiddelen.

Gebruikstips_goedpoetsengezondgebit

2
De juiste poetsduur

Hoe langer hoe beter

Grofweg kan gezegd worden: hoe langer je poetst, hoe beter. Zo vergroot je de kans dat je alle plekjes met tandplak raakt. Poets minstens 2 minuten je tanden voor een acceptabel schoon resultaat.

Timer als ondersteuning

Een elektrische tandenborstel met timer helpt om 2 minuten te poetsen. Splits je gebit op in 4 delen: onder, boven, links en rechts. Poets elk deel 30 seconden lang. Sommige tandenborstels geven je hiervoor een seintje. 

Tweemaal daags

Poets je tanden na het ontbijt en voor het slapengaan. Pas op met direct poetsen nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. Dit kan het glazuur beschadigen.

Gebruikstips_dejuistepoetsduur

3
De juiste poetstechniek

Voor een goed en schoon resultaat zul je, naast keurig 2 minuten poetsen, ook de juiste poetstechniek moeten toepassen. We zetten een aantal poetstips op een rij.

  1. Zet de kop van de tandenborstel schuin (45º) op de plaats waar het tandvlees overgaat in de tand of kies.
  2. Oefen weinig druk uit. Sommige tandenborstels helpen je met een poetsdruksensor.
  3. Beweeg de borstel langzaam stuk voor stuk over de tanden en kiezen. Volg de vorm van de tanden en kiezen. Houd de borstelkop bij elke tand of kies even stil. Zo kom je ook tussen de tanden en kiezen.
  4. Poets eerst de binnenkant, dan de buitenkant van de onderkaak. Vervolgens poets je de kauwvlakken van de kiezen in de onderkaak.
  5. Doe nu hetzelfde met de bovenkaak.

Het maakt niet uit welke tanden je eerst poetst. Toch is het handig om een vaste volgorde aan te houden. Begin in ieder geval altijd met de achterste kiezen. Zo vergeet je deze niet. Goed poetsen maakt flossen en raggen echter niet overbodig.

Gebruikstips_dejuistpoetstechnieck

4
Goedkope tandpasta is goed genoeg

Welke tandpasta moet je kiezen? Om de zo veel jaar test de Consumentenbond tandpasta. In het algemeen kunnen we het volgende zeggen:

  • Goede tandpasta hoeft niet duur te zijn. In 2014, de laatste keer dat we normale tandpasta testen, was de goedkoopste tandpasta (van Lidl) Beste uit de Test én Beste Koop.
  • Goede tandpasta bevat fluoride. Bijzondere tandpasta, bijvoorbeeld tandpasta met houtskool, bevat vaak geen flouride en is alleen al daarom geen aanrader. Eigenlijk is alle tandpasta met voldoende fluoride goede tandpasta.
  • Whitening tandpasta werkt niet. Je tanden worden er niet witter van. Daarvoor is speciaal tandbleekmiddel nodig. Whitening tandpasta (met flouride) is niet slecht, maar je betaalt wel (flink) extra voor 'whitening'. Lees onze test whitening tandpasta uit 2017.
whitening tandpasta

Test elektrische tandenborstels

Hulp nodig of vragen?

Van welke tandpasta krijg je witte tanden? En welke tandenborstel gebruikt jouw kind? Stel je vraag op het forum of deel zelf je ervaringen.

 

Bekijk het forum