icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
Gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische tandenborstel

Goed poetsen is het halve werk. Toch poetst een groot deel van de mensen niet op de juiste manier. Daarom geven wij een aantal handige tips. Je gebit zal je dankbaar zijn.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Goed poetsen voor een gezond gebit

Door goed te poetsen, voorkom je problemen aan het gebit. Daarnaast geeft het een heerlijk schoon en fris gevoel.

Mondproblemen

In je mond is het een drukte van belang met allerlei bacteriën. De goede bacteriën zijn onderdeel van het afweersysteem of helpen bij de spijsvertering. Slechte bacteriën kunnen allerlei narigheid veroorzaken. Denk daarbij aan gaatjes, tandsteen, tandvleesproblemen en een slechte adem.

Tandplak verwijderen

Slechte bacteriën in de mond zijn onder meer te vinden in plak. Dit is het wit-gelige laagje op de tanden dat een beetje ruw aan kan voelen. Plak verwijder je van je tanden door te poetsen. Daarnaast is het handig om ook andere producten te gebruiken voor een gezond gebit. Denk aan flosdraad, ragers of mondspoelmiddelen.

Gebruikstips_goedpoetsengezondgebit

2
De juiste poetsduur

Hoe langer hoe beter

Grofweg kan gezegd worden: hoe langer je poetst hoe beter. Zo vergroot je de kans dat je alle plekjes met tandplak raakt. Poets minstens 2 minuten je tanden voor een acceptabel schoon resultaat.

Timer als ondersteuning

Een elektrische tandenborstel met timer helpt om 2 minuten te poetsen. Splits je gebit op in 4 delen: onder, boven, links en rechts. Poets elk deel 30 seconden lang. Sommige tandenborstels geven je hiervoor een seintje. Bekijk dit in de specificaties in de vergelijker.

Tweemaal daags

Poets je tanden na het ontbijt en voor het slapengaan. Pas op met direct poetsen nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. Dit kan het glazuur beschadigen.

Gebruikstips_dejuistepoetsduur

3
De juiste poetstechniek

Voor een goed en schoon resultaat zul je, naast keurig 2 minuten poetsen, ook de juiste poetstechniek moeten toepassen. We zetten een aantal poetstips op een rij.

  1. Zet de kop van de tandenborstel schuin (45º) op de plaats waar het tandvlees overgaat in de tand of kies.
  2. Oefen weinig druk uit. Sommige tandenborstels helpen je met een poetsdruksensor.
  3. Beweeg de borstel langzaam stuk voor stuk over de tanden en kiezen. Volg de vorm van de tanden en kiezen. Houd de borstelkop bij elke tand of kies even stil. Zo kom je ook tussen de tanden en kiezen.
  4. Poets eerst de binnenkant, dan de buitenkant van de onderkaak. Vervolgens poets je de kauwvlakken van de kiezen in de onderkaak.
  5. Doe nu hetzelfde met de bovenkaak.

Het maakt niet uit welke tanden je eerst poetst. Toch is het handig om een vaste volgorde aan te houden. Begin in ieder geval altijd met de achterste kiezen. Zo vergeet je deze niet. Goed poetsen maakt flossen en raggen echter niet overbodig.

Gebruikstips_dejuistpoetstechnieck
illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen!

Van welke tandpasta worden je tanden witter? En welke tandenborstel gebruikt jouw kind? Vraag het de Community of deel je ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...