icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Elektrische tandenborstel kopen: waar let je op?

De prijzen van elektrische tandenborstels lopen nogal uiteen. Er zijn elektrische tandenborstels van €10 maar ook van €260. Wat zijn de verschillen? Welke functies zijn echt handig? Wij vertellen je wat je moet weten als je een elektrische tandenborstel gaat kopen.

1

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel is beter dan een handtandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek wijst dat uit. Met een elektrische tandenborstel verwijder je beter plak en blijft je tandvlees gezonder.

Elektrisch poetsen is ook makkelijker dan met de hand. Bij een elektrische tandenborstel is de juiste poetsbeweging al in het apparaat gestopt. Je hoeft alleen nog maar de tandenborstel op je tanden te plaatsen.

Ook hebben vrijwel alle elektrische tandenborstels een timer. Daardoor poets je sneller netjes 2 minuten. 

Bekijk en vergelijk:

De beste elektrische tandenborstel

Vergelijk elektrische tandenborstels

Video: kooptips elektrische tandenborstels

2

Hoe beweegt de borstelkop?

Elektrische tandenborstels maken verschillende bewegingen, zoals 'roterend oscillerend' of 'sonisch'.

In de praktijk is de keuze vooral tussen de 2 grote aanbieders van elektrische tandenborstels:

  • Oral-B maakt kleine ronde borsteltjes die in- de-rondte (roterend) en op-en-neer (oscillerend) bewegen. 
  • Philips Sonicare lijkt meer op een normale tandenborstel en beweegt heen-en-weer terwijl hij tegelijkertijd trilt. Dat noemen ze de sonische beweging.

Welke beweging is beter? Met alle bewegingen haal je prima poetsresultaten. De beste keuze is voor een deel dan ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. In onze test zien we geen verschillen voor het onderdeel plak verwijderen. Wel vinden panelleden de opzetborstels van Oral-B vaak comfortabeler.

3

Wat zegt de prijs?

Je kunt kiezen uit wel 100 verschillende elektrische tandenborstels. In prijs variëren ze van een paar tientjes tot een paar honderd euro.

Uit onze test blijkt dat een goede tandenborstel niet duur hoeft te zijn. Sommige (duurdere) tandenborstels zijn het overwegen waard door de (niet essentiële) extra’s zoals meer meegeleverde opzetborstels, extra poetsstanden, een smartphone-app, een reisetui of een standaard waarop je de opzetborstels kwijt kunt.

Maar bij de hele dure borstels is de hoge prijs moeilijker te rechtvaardigen. Wat ons betreft mag het dus ook wel wat minder met de variatie in het aanbod.

Bekijk en vergelijk:

Elektrische tandenborstels gesorteerd op prijs

Wat zegt de prijs 1200x800

4

Extra's en accessoires

Elektrische tandenborstels hebben optioneel de volgende extra's en accessoires:

  • Timer: een timer vertelt je wanneer je klaar bent met het poetsen van je tanden of wanneer het tijd is om een ander gedeelte te gaan poetsen. Een aanrader.
  • Poetsstanden: de meest simpele modellen hebben alleen een dagelijkse stand. Duurdere tandenborstels hebben ook standen als sensitive, white, polish, gum care of grondig reinigen. De standen verschillen in intensiteit, soort beweging en poetsduur. We zien in onze tests dat een grondige-reiniging-stand niet altijd beter plak verwijdert. Maar we zien wel dat de accu met zo'n stand sneller leeg is.
  • Poetsdruksensor: sommige tandenborstels hebben een poetsdruksensor. Deze sensor geeft een seintje op het moment dat je te hard drukt. Dat kan beschadiging van je tandvlees voorkomen.
  • Smartphone-app: Steeds meer tandenborstels werken met een app, die je helpt bij het poetsen. Dit kan handig zijn, maar de meeste mensen gebruiken het maar een paar keer.
  • Reisetui: een reisetui is handig voor als je de tandenborstel meeneemt op reis. Luxere varianten zijn zelfs op te laden via het etui.
  • Tweede houder: soms worden elektrische tandenborstels verkocht in een duo-verpakking met 2 houders. Je kunt daar flink mee besparen: soms is de duo-verpakking zelfs goedkoper dan een verpakking met 1 houder. 

Bekijk en vergelijk:

Alle elektrische tandenborstels

Koopadvies_channel4

5

Welke opzetborstel?

Naast verschillende houders zijn er ook veel verschillende opzetborstels. De opzetborstels verschillen onder andere in hardheid, vorm en richting van de haren.

We testen elektrische tandenborstels met verschillende opzetborstels. We merken meestal weinig verschil, maar we zien wel dat zachte 'sensitive' borstels, bedoeld voor gevoelig tandvlees, minder goed plak verwijderen.

Koop borstels apart

Je kunt dezelfde borstelhouder kopen met allerlei verschillende borstels in de verpakking. Maar je kunt de borstels ook los kopen. Ons advies: koop de goedkoopste versie van de houder die je wilt, en koop de borstels er los bij.

Opzetborstel op tijd vervangen

Als de tandenborstel veroudert, werkt hij minder goed. Vervang je opzetborstel na 3 maanden.

Originele of alternatieve borstels?

Orginele opzetborsteltjes zijn duur. Bij de supermarkt en drogist kun je veel goedkopere alternatieve borstels kopen. Ben je benieuwd of die alternatieve borstels even goed zijn? Lees er alles over in onze test opzetborstels van begin 2020.

 

Welke opzetborstel 1200x800

6

Welke accu is het beste?

Li-ion of NiMH accu

Elektrische tandenborstels hebben een accu. Deze laad je op door de borstel op de lader te zetten. Dit kan een een lithium-ion (li-ion) of een nikkel metaal hydride (NiMH) accu zijn. Li-ion accu's laden sneller op en hebben minder nadelen dan NiMH accu's. Tandenborstels met li-ion accu zijn wel vaak duurder. Vaak staat op de onderkant van de borstel of op de verpakking welk type accu erin zit. We vermelden het ook in onze vergelijker.

Gebruiksduur en laadtijd

De gebruiksduur van tandenborstels verschilt nogal. Zo kan de ene elektrische tandenborstel ongeveer 20 keer 2 minuten aan en de andere tot bijna 80 keer 2 minuten op één lading. De meeste tandenborstels laden niet erg snel. Er zijn maar weinig tandenborstels die 2 minuten werken nadat je de lege accu 5 minuten hebt opgeladen. Maar in de praktijk heb je hier ook weer niet heel veel last van.

Energieverbruik

Het jaarlijks energieverbruik is niet veel, maar je bespaart wel door de borstel niet steeds op de oplader te zetten en de oplader uit het stopcontact te halen.

Jammer genoeg kunnen geen van de accu's van de borstels die wij (tot nu toe) testten worden vervangen.

Welke accu is het beste 1200x800

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke elektrische tandenborstels goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Elektrische tandenborstels

Test elektrische tandenborstels