icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Elektrische tandenborstel kopen: waar let je op?

De prijzen van elektrische tandenborstels lopen nogal uiteen. Er zijn modellen vanaf €10 maar ook van €260. Wat zijn de verschillen? Welke functies zijn echt handig? Wij vertellen je wat je moet weten als je een elektrische tandenborstel gaat kopen.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel is beter dan een handtandenborstel, zo heeft ook wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Met een elektrische tandenborstel wordt plak beter verwijderd en blijft ook het tandvlees gezonder.

Dat heeft overigens niet alleen een technische reden: als je met een handtandenborstel op de juiste manier en vooral lang genoeg poetst, kun je ook je gebit goed schoon krijgen. Maar helaas poetsen de meeste mensen niet goed of niet lang genoeg.

Bij een elektrische tandenborstel is de juiste poetsbeweging al in het apparaat gestopt. Je hoeft alleen nog maar de tandenborstel op je tanden te plaatsen. Ook hebben de meeste elektrische tandenborstels een timer. Daardoor poets je sneller netjes 2 minuten.

Vergelijk elektrische tandenborstels

Koopadvies_channel1

2
Hoe beweegt de borstelkop?

Elektrische tandenborstels maken verschillende bewegingen. Die bewegingen hebben vaak ingewikkelde namen, zoals 'roterend oscillerend' of 'sonisch'.

In de praktijk is de keuze er vooral een tussen de 2 grote aanbieders van elektrische tandenborstels:

  • Oral-B: Maakt kleine ronde borsteltjes die in-de-rondte (roterend) en op-en-neer (oscillerend) bewegen. 
  • Philips Sonicare: Lijkt meer op een normale tandenborstel en beweegt heen-en-weer terwijl hij tegelijkertijd trilt. Dat noemen ze de sonische beweging.

Welke beweging is beter? Met alle bewegingen haal je prima poetsresultaten, en de beste keuze is voor een deel ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar in onze test scoren Oral-B borstels (ietsje) beter op het onderdeel plak verwijderen. Daarnaast vinden panelleden de opzetborstels van Oral-B comfortabeler en zijn ze iets goedkoper.

3
Wat zegt de prijs?

4
Extra's en accessoires

Elektrische tandenborstels hebben optioneel de volgende extra's en accessoires:

  • Timer: Een timer vertelt je wanneer je klaar bent met het poetsen van je tanden of wanneer het tijd is om een ander gedeelte te gaan poetsen.
  • Poetsstanden: De meest simpele modellen hebben alleen een dagelijkse stand. Duurdere tandenborstels hebben ook standen als sensitive, white, polish of gum care. De standen verschillen in intensiteit, soort beweging en poetsduur.
  • Poetsdruksensor: Sommige tandenborstels hebben een poetsdruksensor. Deze sensor geeft een seintje op het moment dat je te hard drukt.
  • Los display of mobiele app: het display staat in contact met de tandenborstel en geeft informatie van bijvoorbeeld de poetsduur en poetsdruk.
  • Reisetui: een reisetui is handig voor als je de tandenborstel meeneemt op reis. Luxere varianten zijn zelfs op te laden via de etui.
  • Usb-snoer: met een usb-snoer laad je de elektrische tandenborstel op waar je maar wilt. Je hoeft het basisstation dus niet mee te nemen.
  • UV-reiniger: met een UV-reiniger word je opzetborstel in 10 minuten grondig gereinigd. Philips heeft zo’n UV-reiniger in het assortiment.

Vergelijk elektrische tandenborstels

Koopadvies_channel4

5
Welke opzetborstel?

Naast verschillende houders zijn er ook veel verschillende opzetborstels. De opzetborstels verschillen onder andere in hardheid, vorm en richting van de haren. We testen sommige elektrische tandenborstels met verschillende opzetborstels. Er is niet altijd veel verschil, maar we zien wel dat zachte 'sensitive' borstels, bedoeld voor gevoelig tandvlees, minder goed plak verwijderen.

Koop borstels apart

Een deel van de variatie in verpakkingen van elektrische tandenborstels is te verklaren door de selectie van meegeleverde opzetborstels. Je kunt dezelfde houder kopen met wel 4 verschillende selecties van borstels. Maar je kunt de borstels ook los kopen. Ons advies: koop de goedkoopste versie van de houder, en koop de borstels er los bij.

Opzetborstel op tijd vervangen

Gemiddeld vervang je het opzetborsteltje na 3 maanden. Maar wetenschappelijk is vastgesteld dat de kwaliteit al afneemt wanneer de haartjes voorbij de basis van de borstel buigen. De puntjes van de haren poetsen de tanden namelijk beter dan de zijkanten.

Goedkope of originele borstels

Onze Duitse collega's bij Stiftung Warentest hebben bij een aantal elektrische tandenborstels de originele opzetborstelsvergeleken met goedkopere alternatieve borstels. Uit deze test bleek dat de originele borstels beter poetsen. Vind je deze te duur? Probeer dan een alternatieve borstel. Want die zijn vaak wel een flink stuk goedkoper.

Koopadvies_channel6

6
Welke accu is het beste?

Li-ion of Ni-MH accu

Elektrische tandenborstels hebben een accu. Deze laad je op door de borstel op de oplader te zetten. Dit kan een een lithium-ion (Li-ion) of een nikkel metaal hybride (Ni-MH) accu zijn. Li-ion accu’s laden sneller op en hebben minder nadelen dan Ni-MH accu’s. Tandenborstels met Li-ion accu’s zijn wel vaak duurder. Vaak staat op de onderkant van de borstel of op de verpakking welk type accu erin zit.

Gebruiksduur en laadtijd

De gebruiksduur van de tandenborstels verschilt nogal. Zo blijft de ene elektrische tandenborstel ongeveer 20 keer 2 minuten aan en de andere tot bijna 80 keer 2 minuten. De meeste tandenborstels laden niet erg snel. Er zijn maar weinig tandenborstels die 2 minuten werken nadat je de lege accu 5 minuten hebt opgeladen. Maar in de praktijk heb je hier ook weer niet heel veel last van.

Energieverbruik

Het jaarlijks energieverbruik is niet veel, maar je bespaart wel door de borstel niet steeds op de oplader te zetten en de oplader uit het stopcontact te halen.

Jammer genoeg kunnen geen van de accu's van de geteste borstels worden vervangen.

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Van welke tandpasta krijg je witte tanden? En welke tandenborstel gebruikt jouw kind? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum