icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Elektrische tandenborstel kopen: waar let je op?

De prijzen van elektrische tandenborstels lopen nogal uiteen. Er zijn modellen vanaf €10 maar ook van €140. Wat zijn de verschillen in kenmerken? Welke functies zijn echt handig? Wij vertellen je wat je moet weten als je een elektrische tandenborstel gaat kopen.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

Het gebit wordt het best schoon met de juiste poetstechniek en lengte van de poetsbeurt. Het draait om de juiste plaatsing van de borstel en de beweging ervan. Met een handtandenborstel kun je dus je gebit goed schoon krijgen. Helaas poetsen de meeste mensen niet goed of lang genoeg.

Bij een elektrische tandenborstel is de juiste poetsbeweging als het ware in het apparaat gestopt. Je hoeft alleen nog maar op de juiste manier de tandenborstel op de tand of kies te plaatsen. Ook hebben de meeste elektrische tandenborstels een timer. Daardoor poets je sneller netjes 2 minuten.

In de tandenborstelvergelijker zie je van een aantal elektrische tandenborstels hoe goed ze poetsen. En vergelijk je de prijzen en specificaties.

Koopadvies_channel1

2
Hoe beweegt de borstelkop?

Tandenborstels van verschillende merken maken gebruik van diverse poetsbewegingen. De een is niet altijd beter dan de ander. Het is vaak een persoonlijke voorkeur.

Verschillende bewegingen

Sonisch; de borstelkop heeft de vorm van een handtandenborstel. Hij beweegt snel heen-en-weer door middel van een zijwaartse beweging. Deze manier van poetsen zie je veel bij tandenborstels van Philips.

Roterend oscillerend; de borstelkop is rond van vorm. Hij draait rond en beweegt tegelijkertijd heen-en-weer. Dit noemen we de 2D-beweging. Deze beweging zie je onder andere bij Oral-B.

Roterend oscillerend en pulserend; de borstelkop draait rond en beweegt heen-en-weer, waarbij hij met hoge snelheid naar de tand toe beweegt. Dit noemen we de 3D-beweging. Ook deze beweging zie je onder andere bij Oral-B.

Verschillend effect 

Met al deze soorten bewegingen behaal je prima poetsresultaten. Toch geeft een 3D-beweging betere resultaten dan een 2D-beweging. Sonische borstels trillen meer dan oscillerende. Hoewel dit ook een kwestie van wennen is, wordt een roterende beweging daarom vaak als prettiger ervaren.

3
Extra functies op een elektrische tandenborstel

4
Accessoires voor de elektrische tandenborstel

  • Los display of mobiele app: het display staat in contact met de tandenborstel en geeft informatie van bijvoorbeeld de poetsduur en poetsdruk.
  • Reisetui: een reisetui is handig voor als je de tandenborstel meeneemt op reis. Luxere varianten zijn zelfs op te laden via de etui.
  • Usb-snoer: met een usb-snoer laad je de elektrische tandenborstel op waar je maar wilt. Je hoeft het basisstation dus niet mee te nemen.
  • UV-reiniger: met een UV-reiniger word je opzetborstel in 10 minuten grondig gereinigd. Philips heeft zo’n UV-reiniger in het assortiment.

Vergelijk elektrische tandenborstels op verschillende functies en accessoires.

Koopadvies_channel4

5
Welke accu is het beste?

Li-ion of Ni-MH accu

De meeste elektrische tandenborstels hebben een accu. Deze laad je op door de borstel op de oplader te zetten. De tandenborstel kan een lithium-ion (Li-ion) accu hebben of een nikkel metaal hybride (Ni-MH) accu. Er wordt gezegd dat je een Li-ion accu beter niet helemaal leeg kan laten lopen. Bij de Ni-MH moet dit juist wel. Vaak staat op de onderkant van de borstel welk type accu erin zit. Of kijk anders op de verpakking.

Gebruiksduur en laadtijd

De gebruiksduur van de tandenborstels verschilt nogal. Zo blijft de ene elektrische tandenborstel ongeveer 20 keer 2 minuten aan en de andere tot bijna 80 keer 2 minuten. De meeste tandenborstels laden niet erg snel. Er zijn maar weinig tandenborstels die 2 minuten werken nadat je de lege accu 5 minuten hebt opgeladen.

Energieverbruik

Het jaarlijks energieverbruik is niet veel, maar je bespaart wel door de borstel niet steeds op de oplader te zetten en de oplader uit het stopcontact te halen.

Jammer genoeg kunnen geen van de accu's van de geteste borstels worden vervangen.

6
Welke opzetborstel kies je?

De opzetborstels verschillen onder andere in hardheid, vorm en richting van de haren. Uit onze test blijkt dat de ene borstel de tanden niet schoner maakt dan de ander. Maar een opzetborstel kan wel prettiger aanvoelen. We testten alle apparaten met de standaard opzetborstel. Deze vind je terug in de vergelijker.

Opzetborstel op tijd vervangen

Gemiddeld vervang je het opzetborsteltje na 3 maanden. Maar wetenschappelijk is  vastgesteld dat het effect al afneemt wanneer de haartjes voorbij de basis van de borstel buigen. De puntjes van de haren poetsen de tanden namelijk beter dan de zijkanten.

Goedkope of originele borstels

Onze Duitse collega's bij Stiftung Warentest hebben van een aantal elektrische tandenborstels de originele en een aantal goedkopere alternatieve borstels getest. Uit deze test kwam dat de originele borstels beter poetsen. Vind je deze echt te duur? Probeer dan een alternatieve borstel. Daar zitten namelijk wel een paar goede borstels tussen.

Koopadvies_channel6
illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen!

Van welke tandpasta worden je tanden witter? En welke tandenborstel gebruikt jouw kind? Vraag het de Community of deel je ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...