icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij elektrische tandenborstels testen

In onze test van elektrische tandenborstels bekijken we eerst hoe goed de borstels plak verwijderen. Dit doen we met een panel van 30 proefpersonen. Datzelfde panel beoordeelt vervolgens samen met experts het gebruiksgemak en de hoeveelheid geluid die de tandenborstels produceren. Tot slot bepalen we de gebruikstijd en de oplaadtijd van de accu. 
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert elektrische tandenborstelsBijgewerkt op:27 februari 2024

Plak verwijderen

Het belangrijkste aan een elektrische tandenborstel is dat hij goed werkt. Dat betekent: goed plak verwijderen. Dit testen we met een gebruikerspanel.

Elke elektrische tandenborstel wordt door 30 mensen getest, de helft man en de helft vrouw. Het panel varieert in leeftijd van 18 tot 65 jaar. Alle panelleden hebben een gezond gebit en gebruiken al een elektrische tandenborstel.

Testmethode

Voor de test hebben de panelleden 12 uur hun tanden niet gepoetst. In de eerste stap van de test spoelen panelleden hun mond met een speciale vloeistof, om de hoeveelheid plak op de tanden goed zichtbaar te maken. Een mondhygiënist beoordeelt hoeveel plak er op de tanden zit, waarbij elke tand een score krijgt. 

Het panellid poetst dan de tanden met de elektrische tandenborstel gedurende 2 minuten: 30 seconden voor elk van de 4 hoeken van het gebit. Vervolgens gebruikt hij of zij weer de speciale vloeistof om tandplak zichtbaar te maken.  De mondhygiënist bepaalt dan weer voor elke tand de hoeveelheid plak.

Door van alle tanden de situatie vóór en na het poetsen met elkaar te vergelijken, komen we tot een score voor plak verwijderen.

Bekijk welke elektrische tandenborstels als Beste uit de Test komen of vergelijk alle elektrische tandenborstels.

Gebruiksgemak

Het panel beoordeelt ook het gebruiksgemak van de tandenborstel. Na de test voor het verwijderen van plak beoordelen ze onder andere het gevoel in de mond, het comfort van de houder en hoe gemakkelijk het is om de opzetborstel te vervangen.

Accu

We meten hoe lang de tandenborstel werkt op 1 acculading. Daarbij wordt de borstel steeds 2 minuten aangezet en een tijdje niet gebruikt. We tellen het aantal poetsbeurten dat je kunt doen op een volle accu. We doen ook een duurtest van de accu waarbij we ongeveer 1 jaar lang gebruik nabootsen.

We meten ook hoe lang het duurt om de accu weer op te laden. Daarbij gaan we ervan uit dat een tandenborstel in principe in 12 uur tijd volledig opgeladen moet zijn. Zo is hij 's avonds opgeladen als je hem 's ochtends in de lader zet. 

Geluid

Het panel en een aantal experts beoordelen ook de hoeveelheid geluid die de tandenborstel produceert. 

Wat we niet testen

Geen veelzijdigheid

Elektrische tandenborstels worden geleverd in veel verschillende kleuren en met veel extra's en accessoires. Een tandenborstel kun je soms wel in 20 variaties kopen. Al die accessoires hebben geen invloed op het testoordeel.

Dus een tandenborstel die wordt geleverd mét accessoires krijgt hetzelfde testoordeel als dezelfde tandenborstel zónder die accessoires. We geven dus geen oordeel voor 'veelzijdigheid'.

Geen levensduur

Ook de levensduur van elektrische tandenborstels testen we niet. We krijgen veel meldingen over elektrische tandenborstels die te vroeg kapot zijn, maar het is moeilijk om de levensduur van elektrische tandenborstels in een laboratorium te testen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300