icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Hoe wij elektrische tandenborstels testen

In onze test hebben wij onder andere gekeken naar het poetsresultaat, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Ons panel heeft gekeken naar hoe goed de borstel hun tanden schoonmaakte. Zij poetsten hun tanden waarna een mondhygiënist het resultaat beoordeelde. Als laatste is de gebruiksduur, het energieverbruik, gewicht en geluid meegenomen in onze beoordeling
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Plak verwijderen

Elke elektrische tandenborstel is door een panel van 20 mensen getest, waarvan de helft man en de andere helft vrouw is. Het panel varieert in leeftijd van 18 tot 65 jaar en alle panelleden hebben een gezond gebit. Vooraf hebben de panelleden 24 uur de tanden niet gepoetst. Een mondhygiënist beoordeelt hoeveel plak er op de tanden zit. Zit er te weinig plak op de tanden, dan doet het panellid niet mee. Het panellid poetst de tanden met de tandenborstel gedurende 2 minuten, 30 seconden per kwadrant. Vervolgens gebruikt hij een vloeistof om de restjes plak zichtbaar te maken. De mondhygiënist bekijkt elke tand en ruimte tussen de tanden en geeft per tand een oordeel voor de hoeveelheid plak. Zo wordt de algehele score op plak verwijderen bepaalt.

Bekijk welke elektrische tandenborstels als Beste uit de Test komen of vergelijk alle elektrische tandenborstels.

Gebruiksgemak

Het panel beoordeelt na het gebruik ook het gebruik van de tandenborstel. Ze beoordelen de aspecten van tijdens het poetsen, zoals het gevoel in de mond en de vibratie. Van de 20 panelleden hebben 5 personen de borstel een week lang gebruikt om eventueel te wennen aan de borstel. De overige gebruiksaspecten als schoonmaken, bediening, opzetborstels plaatsen en extra functies zijn beoordeeld door experts.

Gebruiksduur

Gemeten is hoelang de tandenborstel werkt op één acculading. Daarbij is de borstel steeds 2 minuten aan gezet en vervolgens een uur weggelegd. Ook is gemeten hoelang de borstel werkt na de lege accu 5 minuten op te laden.

Energieverbruik

Het energieverbruik is in verschillende stadia gemeten. Zo meten we het verbruik terwijl de borstel oplaadt aan de lader, wanneer de borstel opgeladen is, en wanneer alleen de oplader in het stopcontact zit.

Geluid en gewicht

Het geluid wordt zowel gemeten in dBA als beoordeelt door het panel. Datzelfde geldt ook voor het gewicht.

Veelzijdigheid

Een aantal functies op een tandenborstel dragen bij in het juist poetsen van de tanden. De aanwezigheid van deze functies dragen bij aan de score op veelzijdigheid.

Andere test dan in 2011

De nieuwe test is anders uitgevoerd dan in 2011. De test resultaten van de tandenborstels uit 2011 zijn daarom niet meer te vergelijken met de nieuwe testresultaten.

De grootste verschillen zitten hem in het soort panel. Testaspecten als afronding van de borstelhaartjes, valtest en waterresistentie zijn komen te vervallen. Daarentegen nemen we dit keer de veelzijdigheid mee. Maar ook de manier van beoordelen en de weging van de testaspecten is aangepast.

Lees alles over de verschillende kenmerken van een elektrische tandenborstel. Of ontdek hoe en waarmee je goed poetst.

Lees meer over onze predicaten ‘Beste koop’ en ‘Beste uit de test’.

Bekijk de beste elektrische tandenborstel

Vergelijk alle elektrische tandenborstels

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg