icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groene stroom vaak niet duurder dan grijze

Nieuws
|
Je zou misschien denken dat stroom die duurzaam is opgewekt duurder is dan 'gewone' stroom. Het prijsverschil blijkt reuze mee te vallen. Bij sommige leveranciers ben je voor groene stroom zelfs goedkoper uit dan voor grijze stroom bij hun concurrenten.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieGepubliceerd op:24 februari 2014

Sommige leveranciers houden het simpel en bieden één soort stroom aan. Maar de meeste leveranciers verkopen verschillende kleuren. Grijs, groen, een 'beetje groen' of 'puurstroom'. Het verschil zit 'm in de herkomst van de stroom. De stroom is uit duurzame of niet-duurzame bronnen afkomstig. En komt uit Nederland of uit het buitenland.

Prijs
De ene leverancier vraagt voor zijn groene stroom op jaarbasis een paar tientjes meer dan voor zijn grijze stroom, de ander maakt geen verschil tussen grijs en groen. Of hanteert maar een klein prijsverschil. Terecht, want groene stroom kost in werkelijkheid weinig meer om te produceren dan grijze stroom. Het is dus eigenlijk ook niet raar dat je bij sommige groene leveranciers goedkoper uit bent dan bij hun 'grijze' concurrenten.

Duurzaamheid
De Consumentenbond onderzocht hoe duurzaam energieleveranciers zijn. Omdat de meeste leveranciers verschillende stroomcontracten aanbieden, bekeken wij ook per stroomcontract hoe ze scoren op duurzaamheid. Deze scores, en de prijzen, vind je terug in onze Energievergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.