icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Stroomverdeler maakt zonnepanelen interessant voor VvE's

Nieuws
|
Een flinke zonnestroominstallatie op het gezamenlijke dak die voor meerdere appartementen stroom levert was tot nu toe weinig rendabel. Dat wordt het wel met 'Herman de zonnestroomverdeler', een nieuw product op de markt.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 15 mei 2013

Update december 2016: 'Herman' niet meer voor VvE's

In het verleden bood 'Herman' uitkomst voor bewoners in een VvE (Vereniging van Eigenaars). Vanwege de intensieve begeleiding die daarbij nodig is heeft LENS, het bedrijf achter 'Herman' echter besloten dat de stroomverdeler voorlopig niet voor VvE’s beschikbaar is.

Bron en meer informatie: www.zonnestroomverdeler.nl

Zonnepanelen tot nog toe niet winstgevend voor VvE's

Veel appartementencomplexen hebben een geschikt dak voor zonnepanelen. Door de Nederlandse belastingwetgeving was een gezamenlijke investering in zonnepanelen door een Vereniging van Eigenaars (VvE) tot nu toe echter weinig rendabel.

De stroom van de panelen op het gedeelde dak komt binnen op de collectieve meter. Dat levert maar €0,10 per kWh op, terwijl consumenten met zonnepanelen op hun eigen dak er zo'n €0,22 per kWh voor krijgen. Voor zo'n financieel gunstige verrekening moet de zelf opgewekte zonnestroom direct op de energiemeter van de consument binnenkomen, niet op een collectieve meter. Dat maakte het voor VvE's nodig om de grote installatie te splitsen in meerdere dure kleine installaties met eigen omvormers. Onhandig en kostbaar.

Hoe werkt de zonnestroomverdeler?

Herman de zonnestroomverdeler verdeelt de stroom van één grote zonne-installatie op een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van deelnemende huishoudens.

Je laat Herman tussen de omvormer van de grote systeem en de aansluitingen van de bewoners plaatsen. Je bedenkt een eerlijke verdeelsleutel, bijvoorbeeld naar rato van ieders investering in de zonnepanelen, of bijdrage aan de VvE. Herman verdeelt de opgewekte stroom dan over de aansluitingen.

Kosten en opbrengsten

Met Herman verdubbelt de jaarlijkse opbrengst in euro's. Wel heb je natuurlijk de aanschafkosten van Herman. Ook betaalt elk deelnemend huishouden ongeveer €25 per jaar voor de bijbehorende software, die onder andere de opbrengsten van de panelen op een website weergeeft.

Hoe werkt het?

Je laat Herman tussen de omvormer van het grote systeem en de aansluitingen van de bewoners plaatsen. Je bedenkt een eerlijke verdeelsleutel, bijvoorbeeld naar rato van ieders investering in de zonnepanelen, of bijdrage aan de VvE. Herman verdeelt de opgewekte stroom dan over de aansluitingen. De jaarlijkse opbrengst in euro’s zal hierdoor meer dan verdubbelen. Wel komen er kosten bij voor de aanschaf van Herman. Ook betaalt elk deelnemend huishouden ongeveer €25 per jaar voor de bijbehorende software die onder andere de opbrengsten van de panelen op een internetpagina weergeeft.

Bron en meer informatie: www.zonnestroomverdeler.nl

Lees meer:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.