icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Euribor-gedupeerden in wacht gezet door ABN Amro

Nieuws | ABN Amro zou duizenden Euribor-hypotheekklanten rente moeten terugbetalen, maar ging nét op tijd in hoger beroep tegen de uitspraak.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  25 maart 2016

Nieuws_ABNAmroerekttijdnauitspraak

Rechtbank Amsterdam bepaalde november 2015 dat ABN Amro ten onrechte een renteopslag rekende bij duizenden Euribor-hypotheken. De rechtszaak was aangespannen door stichting Stop de Banken (SDB) en Stichting Euribar.

Doordat de bank in  hoger beroep is gegaan, moeten hypotheekbezitters nog zo’n 2 jaar wachten op uitsluitsel, aldus SDB-voorzitter Lex Makkinje. ‘Naar schatting moet ABN Amro €40 tot €60 miljoen terugbetalen. De bank hoopt dat de zaak doodbloedt en rekt de boel, net als bij de woekerpolissen’, stelt Makkinje. 

Gedupeerden kunnen zich nog steeds aansluiten bij stichting SDB. Deelname kost €400. Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, kan dit bedrag mogelijk claimen. Makkinje zegt met inmiddels zo’n 700 donateurs voldoende middelen te hebben ingezameld voor de procedure. Stichting Euribar wil niet inhoudelijk reageren, maar laat op haar website weten dat ze voor de kosten van de hoger beroepprocedure aanvullende bijdragen probeert te krijgen. 

Klacht via het Kifid

Je kunt een klacht ook zelf bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) neerleggen, mits je geen rechtszaak hebt lopen. Volgens SDB-voorzitter Makkinje heeft dit weinig nut, omdat het Kifid in deze zaken nog niet eerder in het voordeel van de consument besliste. Het Kifid zegt inmiddels zo’n 5 zaken te behandelen. 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen
  16 jan.

  Belastingvoordeel: Hypotheekrente vooruitbetalen

  Hypotheekrente een half jaar vooruitbetalen kan honderden euro’s voordeel opleveren. Voor wie geldt dit en hoe regel je het?
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.