icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Allrisk-premies weer fiks hoger

Nieuws
|
De fikse premiestijging van woonverzekeringen met een allrisk-dekking zet zich voort. Ten opzichte van 2015 zijn allrisk-opstalverzekeringen liefst 11,5% duurder geworden. De gemiddelde premies van een inboedelverzekering gingen in diezelfde periode met 5,5% omhoog.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:19 juni 2017

Artikel_Welkedekkinghebiknodig_1200x800

Dat heeft onderzoeksbureau MoneyView becijferd, op basis van de gegevens van circa 10.000 woningen in Nederland. MoneyView constateerde een jaar geleden al dat de premieverschillen tussen allrisk (de meest uitgebreide dekking) en extra uitgebreid (waarbij het aantal gedekte gebeurtenissen beperkt is) fors zijn toegenomen.

Als vanzelf mee omhoog

De premies van de woonverzekeringen hebben veel te maken met de zogenoemde inboedel- en herbouwwaardes, die het Verbond van Verzekeraars jaarlijks berekent. Als deze waardes stijgen, gaan de verzekeringspremies als vanzelf mee omhoog.

Inboedelwaarde gedaald, premies gestegen

Opvallend is dat de indexatie van de inboedelwaardes de laatste twee jaar negatief is. De inboedelwaarde valt gemiddeld 6% lager uit dan in 2015, terwijl de allrisk premies in die periode gemiddeld dus juist 5,5% stegen.

Mobiele elektronica

De reden hiervoor is dat er een toenemend aantal schadeclaims is voor mobiele elektronica. Bij inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking (EUG) zijn die claims uitgesloten. Hier was ten opzichte van 2015 dan ook sprake van een premiedáling met gemiddeld 4%. Bekijk in onze inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker welke woonverzekeringen voor jou de voordeligste is.

Bron: MoneyView/Consumentenbond

Lees ook:
Premies opstalverzekering flink gestegen
Verschillen allrisk en extra uitgebreid steeds groter

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test inboedelverzekeringen