Europees Parlement stemt voor strengere privacyregels
Peter Kulche Expert online privacyGepubliceerd op:13 maart 2014
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij vinden het positief dat het Europese Parlement zich met deze betere en strengere regels voor privacy zo duidelijk aan de kant van consumenten schaart.' De wetgeving moet nog wel langs de ministers van de diverse deelstaten van de Europese Unie die het pakket nog kunnen wijzigen. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden.
Verbeteringen op een rij
- De nieuwe regels gelden voor alle bedrijven die zich richten op consumenten in Europa, ongeacht waar het bedrijf gevestigd is of waar het privégegevens verwerkt.
- Consumenten kunnen klachten over bedrijven in andere EU-landen altijd kwijt bij de toezichthouder in hun eigen land.
- Toezichthouders mogen boetes gaan geven aan bedrijven. Deze kunnen oplopen tot €100 miljoen of 5% van de jaaromzet van een bedrijf.
- Consumenten krijgen het recht om hun data te laten verwijderen of mee te nemen bij overstappen.
- Consumenten moeten toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens en mogen die ook altijd weer intrekken.
Nieuwste artikelen
Meer nieuws
Nieuws|30 juli 2024
Stichting Take Back Your Privacy in hoger beroep in TikTok-zaakNieuws|12 september 2023
Google voor de rechter gedaagd
Nieuw & interessant
- 13 aug.
Let op bij ‘advertentieprivacy’ in Chrome
In Google Chrome krijg je de vraag of je de functie ‘advertentieprivacy’ wilt inschakelen. We zijn nog niet enthousiast. ‘Nee’ is op dit moment beter voor je privacy dan ‘Ja’. - Nieuws | 30 jul.
Stichting Take Back Your Privacy in hoger beroep in TikTok-zaak
Op 30 juli 2024 heeft Stichting Take Back Your Privacy – ondersteund door de Consumentenbond – bij het Gerechtshof Amsterdam toegelicht waarom zij hoger beroep heeft ingesteld in de TikTok-zaak. - 7 mrt.
Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid
Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).