icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een box kopen: waar moet je op letten?

Terwijl je baby lekker ligt te trappelen in de box, heb jij je handen vrij. Heerlijk! Het aanbod is groot. Waar kun je op letten als je een babybox gaat kopen?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:4 februari 2022

Box

Nieuwe of tweedehands box kopen?

Bedenk of je een nieuwe of een tweedehands box koopt. Kies je voor tweedehands, dan kun je flink besparen. Een nieuwe box kost zo'n €50 tot €300 (of meer!). Nadeel van tweedehands is dat je meestal geen garantie krijgt. En je moet zelf beoordelen of de box veilig is.

Koop je een nieuwe box met de norm NEN-EN 12227:2010 op de verpakking of in de beschrijving? Dan mag je ervan uitgaan dat hij voldoet aan strenge veiligheidseisen.

Modellen babyboxen

  • vierkante 
  • rechthoekige 
  • ronde 
  • achthoekige 
  • voor 1 kind
  • voor 2 kinderen
  • boxen die je kunt uitvouwen en gebruiken als traphekje, kamerverdeler of zelfs als hek voor de open haard
  • inklapbare die je makkelijk kunt meenemen
  • lichtere modellen hebben wanden van gaas
  • met een opberglade (soms kun je er een rolbox onder schuiven)

Box op wielen

Sommige boxen hebben wielen. Als je de ruimte hebt om de box te verrijden, is zo'n box op wielen handig.

Je kunt ook zelf een set wieltjes van de bouwmarkt onder een box schroeven. Kies voor wieltjes met een rem en controleer of ze voldoende gewicht kunnen dragen, want een box is best zwaar.

Waar let je op als je een box koopt?

Een goede box kun je in hoogte verstellen. De eerste maanden gebruik je de hoogste stand. 

Als je baby beweeglijker wordt zet je de bodem omlaag, zodat je kind naar hartenlust zijn omgeving kan ontdekken zonder het risico dat hij uit de box valt.

Een box moet vooral veilig zijn. Let bij een nieuwe of tweedehands box op de volgende zaken:

  1. De ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan een halve centimeter zijn.
  2. De box moet voldoende diep zijn, anders kan je kind eruit klimmen. Dat kun je zelf controleren: vanaf de bodem in de lage stand meet je naar het hoogste punt: deze afstand moet minstens 60 cm zijn. Doe dezelfde meting met de bodem in de hoge stand: de afstand moet dan minimaal 30 cm zijn.
  3. De afstand tussen de spijlen moet, net als bij een veilig ledikant, tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
  4. Bij een netbox, dus met wanden van gaas in plaats van spijlen, mogen de mazen maximaal 0,7 cm zijn. Dit om te voorkomen dat je kind erin vasthaakt. Let hier vooral op bij oudere boxen: die willen weleens afwijken op dit punt.
  5. Zorg dat het boxkleed op de boxbodem goed passend is, dan kan je kind er niet onder terechtkomen. Een extra babymatras in de box wordt om deze reden absoluut afgeraden!
  6. Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
  7. Splinters of loslatende verf bij een houten box, uitgescheurde mazen, afbrokkelend foam of andere uitsteeksels, vaak in de randen van een netbox: allemaal uit den boze. Koop een box met zo'n gebrek niet.
  8. De box mag niet wiebelen of, nog erger, kantelen als bijvoorbeeld een broertje of zusje erop hangt.
  9. Een box op wieltjes? Let erop dat deze kunnen blokkeren.

Heb je een box die je zelf wilt lakken? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar, want die laten minder snel los als je kind op het hout gaan sabbelen of bijten.

Veilige omgeving

Een box moet een veilig afgebakend plekje zijn voor je kind. Let daarom ook op een veilige omgeving in en rondom de box.

  • Zet de box niet te dicht bij de kachel of verwarming in verband met het risico op oververhitting.
  • Let erop dat je baby nergens in verstrikt kan raken, zoals een laaghangend mobile boven de box of gordijnkoorden als je box bij het raam staat.
  • Beperk het aantal knuffels, dat is onveilig als je baby in de box in slaap valt.
  • Leg de box ook niet te vol met speelgoed als je kind wat groter is. Van een stapel is zo een opstapje gemaakt om eruit te klimmen. 
  • Gebruik je een zacht, dekbedachtig boxkleed met opstaande randen? Let dan op dat je baby niet zonder toezicht in slaap valt. Zeker als het materiaal bestaat uit schuim dat zich vormt naar het lichaam. Je baby kan daar, liggend op de buik, met neus en mond in wegzakken. 
  • Gebruik liever geen schapenvel of lamsvacht (bijvoorbeeld van Woolskins). Door de isolerende werking kan warmtestuwing optreden. En wanneer je baby met neus en mond tussen de vachtharen ligt, loopt hij grote kans de uitgeademde lucht weer in te ademen (rebreathing).

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.