icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een box kopen: waarop moet je letten?

Terwijl jij je handen vrij hebt, ligt je kindje lekker te trappelen in de box. Heerlijk! Maar het aanbod is groot, dus waar let je op bij de aanschaf van een babybox?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:12 maart 2018

Box

Nieuwe of tweedehands box kopen?

Je moet allereerst besluiten of je een nieuwe of een tweedehands box aanschaft. Wie kiest voor tweedehands kan flink besparen. De prijs van een nieuwe box loopt namelijk op van zo'n €50 tot €300 (of meer!) bij een willekeurige grote aanbieder. Nadeel van tweedehands is dat je meestal geen garantie krijgt. En je zult zelf moeten beoordelen of de box veilig is. Van nieuwe boxen mag je ervan uitgaan dat ze voldoen aan strenge veiligheidseisen als er op de verpakking of in de beschrijving staat dat ze voldoen aan NEN-EN 12227:2010.

Babybox modellen

In de winkel is voor iedere huiskamer wel een passende box voor je baby te vinden: er zijn vierkante en rechthoekige, maar ze kunnen ook rond of zelfs achthoekig zijn. Ze zijn er voor 1 kind, maar ook voor 2. Sommigen zijn ook uit te vouwen en dan te gebruiken als traphekje, kamerverdeler of zelfs hek voor de openhaard.

Een goede box kun je in hoogte verstellen: de eerste maanden gebruik je de hoogste stand, als je baby beweeglijker wordt zet je de bodem omlaag, zodat je kind naar hartelust zijn omgeving kan ontdekken zonder het risico dat hij uit de box kukelt.

De meeste boxen hebben spijlen aan de zijkant. Andere, veelal lichtere modellen, een net. Ze zijn er ook met een opberglade, al kun je er soms ook makkelijk een rolbox onder schuiven. Er bestaan ook inklapbare boxen, die je makkelijk kunt meenemen.

Box op wielen
Sommige boxen hebben wielen. Als je de ruimte hebt om de box te verrijden, is zo'n box op wielen handig. Je zet hem bijvoorbeeld in de buurt van de keuken tijdens het koken. Dat is gezellig en je kunt beter toezicht houden. Ben je zelf een beetje handig? Dan schroef je zo een set wieltjes van de bouwmarkt onder een box zonder wielen. Kies wieltjes die voldoende gewicht kunnen dragen, want een box is best zwaar en voor wieltjes met een rem zodat je de box kunt blokkeren.

Kooptips voor een box: waar moet je op letten?

In de eerste plaats moet een box veilig zijn. Let bij het kopen van een nieuwe of tweedehands box op de volgende zaken:

 1. De ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer bedragen dan een halve centimeter.
 2. De box moet voldoende diep zijn, anders kan je kind eruit klimmen. Dat kun je zelf checken: met de bodem in de lage stand meet je vanaf de bodem naar het hoogste punt van de zijkant: deze afstand moet minstens 60 cm zijn. Doe dezelfde meting met de bodem in de hoge stand: de afstand moet dan minimaal 30 cm zijn.
 3. De afstand tussen de spijlen moet, net als bij een veilig ledikant, tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
 4. Bij een netbox, dus met wanden van gaas in plaats van spijlen, mogen de mazen maximaal 0,7 cm zijn. Dit om te voorkomen dat je kind beklemd raakt of stikt als hij met zijn gezicht tegen de zijkant aanrolt. Let hier vooral op bij oudere boxen: die willen weleens afwijken op dit punt.
 5. Leg een goed passend boxkleed op de boxbodem om te voorkomen dat je kindje onder het kleed terecht kan komen. Een extra kindermatras in de box wordt om deze reden ten zeerste afgeraden.
 6. Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
 7. Splinters of loslatende verf bij een houten box, uitgescheurde mazen, afbrokkelend foam of andere uitsteeksels - vaak in de randen van een netbox: allemaal uit den boze. Koop een box met zo'n gebrek niet.
 8. De box mag niet wiebelen of - je ergste nachtmerrie - kantelen als bijvoorbeeld een broertje of zusje erop hangt.
 9. Een box op wieltjes? Let erop dat deze kunnen blokkeren.

Heb je een box die je zelf wilt lakken? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar, want die laten minder snel los mocht je kindje op het hout sabbelen of bijten.

Veilige omgeving

Een box moet een veilig afgebakend plekje zijn voor je kind. Let daarom ook op een veilige omgeving in en rondom de box.

 • Zet de box niet te dicht bij de kachel of verwarming in verband met het risico op oververhitting.
 • Let erop dat je kindje nergens in verstrikt kan raken, zoals een laaghangend mobile boven de box, of gordijnkoorden als je box bij het raam staat.
 • Leg de box niet te vol met speelgoed, want een behendig kind gebruikt die stapel zo als opstapje om eruit te klimmen. En als je kindje in de box in slaap valt is het niet veilig als er allemaal knuffels in liggen.

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Artikelen binnen Je kind en veiligheid

Alle artikelen

Nieuw & interessant