icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips wipstoeltjes

Een wipstoeltje is handig wanneer je baby niet op de grond kan liggen, en je hem ook even niet wilt of kunt vasthouden. Waar moet je op letten als je er een aanschaft?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:4 februari 2022

wipstoel

Wanneer gebruik je een wipstoel?

Je kunt een wipstoel al gebruiken als je baby een paar weken oud is. Voorwaarde is wel dat hij er plat in kan liggen.

Let op de volgende punten

 • Een wipstoel is geen veilige slaapplek, dus gebruik hem alleen als je baby wakker is.
 • De wipstoel mag je alleen verstellen als je baby er niet in ligt.
 • Laat je baby niet zonder toezicht in de wipstoel zitten.
 • Gebruik altijd het tuigje.
 • Zet de wipstoel niet naast een warmtebron.
 • Zet de wipstoel niet in de buurt van gordijnen.

Let op: voor de ontwikkeling en motoriek van je baby is het niet goed als hij langere tijd in een gedwongen positie ligt. Zet hem daarom liever niet langer dan 2 uur per dag in zithouding. Dat geldt voor alle zitmomenten bij elkaar: in het wipstoeltje, autostoeltje of kinderwagen.

Laat je baby zich verder zo veel mogelijk vrij bewegen, bijvoorbeeld in de box of op een speelkleed.

Checklist voor een goede wipstoel

 • Is er een goede beveiliging tegen vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje?
 • Zitten de gordels goed vast, zijn ze goed te verstellen en stevig, maar toch comfortabel?
 • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
 • Is de wipstoel niet te breed of te smal?
 • Is de rugleuning hard en recht? Er moet genoeg bewegingsruimte en ruimte voor de armen zijn, maar je baby mag niet makkelijk opzij kunnen zakken.
 • Worden rug, hoofd en benen ondersteund?
 • Staat de wipstoel stabiel en stevig? Als de basis breder is dan het zitje, is het stabieler. Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaarts? Check dat in verschillende standen.
 • Is de stoel voorzien van antislip onder het frame, zodat het niet over de vloer kan schuiven?
 • Zijn er scherpe randen of openingen waar een kindervingertje bij kan? Let vooral op de bewegende onderdelen.
 • Is de stoel verstelbaar? Let er dan op dat je 2 afzonderlijke handelingen moet verrichten om de rugleuning te verstellen, zodat je kind dit niet per ongeluk zelf doet. 
 • Vanaf welke leeftijd is de wipstoel te gebruiken? En tot welke leeftijd/gewicht? Sommige wipstoelen kun je ook als gewone stoel gebruiken, en kunnen tot wel 60 kilo aan. Daar heb je langer plezier van dan een stoeltje dat maar 9 kilo aankan.
 • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan bekleding, een baby-inzet of speelbeugel.

Het tuigje

Een goede wipstoel heeft een tuigje, zodat je kind er niet uit kan vallen of onderuit kan glijden. Er zijn verschillende uitvoeringen. De veiligste optie heeft óók banden over de schouders. Dat kan een vijfpuntsgordel zijn of schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Veel wipstoelen hebben alleen een band tussen het kruis en rond het middel. Zo'n kruisriempje is essentieel: het zorgt ervoor dat je baby niet uit zijn stoeltje glijdt.

Let erop dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn; de romp van je baby mag er niet doorheen kunnen. En check of je het riempje rond het middel goed kunt vastzetten. 

Bekleding en comfort

Wipstoelen zijn altijd voorzien van bekleding. Dat is comfortabel voor je baby, maar vaak ook lastig schoon te maken. Bespaar jezelf de moeite en kies voor bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten.

Pas op voor geweven stoffen en materialen die je alleen met de hand kunt wassen. Bekijk of de bekleding los gewassen kan worden.

Verstelbaarheid

Het is dus belangrijk dat je kind niet te lang in een wipstoel ligt. Ook is het belangrijk dat hij in het begin zo veel mogelijk plat ligt. Geef je je kind in de wipstoel te eten? Laat hem dan zo veel mogelijk rechtop zitten. Check in dat geval bij aankoop van de stoel of de rugleuning verstelbaar is. 

Inklapbare wipstoel

Heb je niet zo veel ruimte in je kamer of wil je de wipstoel ook meenemen op reis? Kies dan een wipstoel die je makkelijk kunt inklappen. Sommige hebben een hengsel waaraan ze gedragen kunnen worden.

Zitzakken

Er zijn ook stoeltjes in de vorm van een zitzak. Zulke stoeltjes zijn gemaakt van zacht materiaal. De sluiting is niet altijd veilig, waardoor een kind zich kan loswurmen en met zijn gezicht in de zachte (korrel)vulling kan wegzakken.

Ook worden baby’s in zo’n stoeltje beperkt in hun bewegingsruimte. Dat is niet bevorderlijk voor de motorische ontwikkeling. Deze stoeltjes worden verkocht onder de namen Doomoo Seat, Snoozzz, Sit&Joy Snoozy en Big Bertha.

Leg je baby liever niet op stoeltjes in de vorm van zitzakken. Wil je toch zo’n zitzak gebruiken, doe dat dan alleen onder toezicht, zodat je baby zich niet ongemerkt kan loswurmen. 

Beweging van de wipstoel

mama-roo-wipstoel Er zijn ook wipstoelen die een meer wiegende beweging maken, zoals de Nuna Leaf. De Nuna Leaf is uit te breiden met de Leaf Wind, een blok dat je op de stoel klikt. Daarmee beweegt de stoel continu. Er is keuze uit 6 snelheden, zodat je baby blijft schommelen.

Verder zijn er luxe wipstoelen die een heel scala aan bewegingen kunnen maken, zoals de MamaRoo en RockaRoo van 4Moms. Sommige kunnen muziek afspelen of zijn op afstand te bedienen. Er zijn ook wipstoelen met een ingebouwde trilfunctie.

Let op: Wipstoeltjes die automatisch bewegen en/of geluid maken zijn niet altijd even prettig. Bovendien zijn ze behoorlijk aan de prijs.

Accessoires voor een wipstoel

Je kunt een wipstoel vaak uitbreiden met een speelboog. Soms met een zonnekap of muskietennet. Sommige wipstoelen horen bij een kinderstoel en kunnen op het frame van de kinderstoel geplaatst worden, zoals de Stokke Steps. 

De prijs

Wipstoelen zijn er al vanaf €20 of €30, maar de prijs kan oplopen tot wel €300. Koop je een dure wipstoel, dan is het fijn als je die langer dan 6 maanden kunt gebruiken. Maar een goede wipstoel hóeft niet duur te zijn.

Tweedehands wipstoel

Een wipstoel heeft als het goed is een vrij lang leven. Er is dan ook genoeg keuze op de tweedehands markt. Let goed op de volgende punten:

 • Ontbreken er geen schroeven of bouten, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan?
 • Let erop dat de vulling in goede conditie is en dat het schuim nergens zichtbaar is: dat betekent een risico op verstikking.
 • Controleer op afbladderende verf en splinters.
 • Check of het hout intact is.
 • Heeft de stoel geen gordel of tuigje? Check dan of het bevestigingspunten heeft waaraan je een gordel kunt vastmaken, en of je die nog los kunt kopen.
 • Ga altijd langs bij de verkoper om de stoel te bekijken voordat je betaalt. 
 • Fisher-Price heeft op 12 april 2019 hun Rock 'n Play Sleepers teruggeroepen. Dat gebeurde nadat er meer dan 30 baby's in deze wipstoel zijn overleden. Het is niet duidelijk wat er precies mis is met het stoeltje. Veel kinderen waren ouder dan 3 maanden, konden zich al omdraaien en waren niet vastgezet. Maar er zijn ook meldingen van baby's jonger dan 3 maanden die zich nog niet konden omdraaien. Onze collega's bij Consumer Reports hebben de ontwikkelingen hierover gevolgd, aangezien het met name om gevallen in Amerika gaat. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant