icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips wipstoeltjes

Het soms fijn zijn om je kind bij je te hebben op een plek waar ze niet op de grond kunnen liggen en je ze ook niet zelf vast kan houden. Ook bij het geven van de eerste hapjes kan een wipstoeltje handig zijn. Lees waar je op kunt letten voordat je een wipstoel aanschaft.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:26 februari 2018

wipstoel

Wanneer gebruik je een wipstoel?

Een wipstoel kun je in theorie al gebruiken als je baby een paar weken oud is, mits het wipstoeltje een goede ligstand heeft. Maar let wel op. Het lijkt misschien heel comfortabel maar het is niet verstandig om een baby lang of vaak in een wipstoel te zetten. Het is voor de ontwikkeling en motoriek niet goed om een baby langere tijd in een gedwongen positie te leggen. Kinderen hebben bij voorkeur de mogelijkheid om vrij te kunnen bewegen, dan ontwikkelen ze zich het best. Leg je baby dus liever in de box of op een speelkleed wanneer hij wakker is als hij niet in je eigen armen ligt.

Hoe lang mag je een wipstoeltje dan gebruiken? Er zijn geen vastgelegde regels voor maar meer dan 2 uur per dag in een zithouding wordt niet geadviseerd. Dat geldt voor een wipstoeltje plus de tijd dat een baby per dag in een autostoeltje of kinderwagen zit. Dus ben je naar oma en opa gereden en dat is al een half uur heen en weer, leg je kind dan niet meer dan een uur in een wipstoel.

Let verder op dat:

 • de wipstoel alleen te verstellen is als je baby er niet in ligt
 • je de baby niet alleen in de wipstoel laat
 • je de gordels altijd gebruikt
 • de wipstoel niet naast een warmtebron staat
 • je de wipstoel niet in de buurt van gordijnen staat.

Het tuigje

Een goede wipstoel heeft een tuigje zodat je kindje niet uit de wipstoel kan vallen of onderuit kan glijden. De meeste kinderstoelen hebben een tuigje, maar er zijn verschillende uitvoeringen. De veiligste optie heeft ook banden over de schouders. Dat kan een vijfpuntsgordel zijn of schouderbanden die in het kruis worden vastgemaakt.

Veel wipstoelen hebben alleen een band tussen het kruis en rond het middel. Zo'n kruisriempje is essentieel; het zorgt ervoor dat je baby er niet uitglijdt. Let erop dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn, de romp van een baby mag er niet tussen kunnen. En check of je de riem rond het middel goed vast kunt zetten. 

Bekleding en comfort

Wipstoelen zijn altijd voorzien van bekleding. Dat is comfortabel voor je baby, maar vaak wél lastiger schoon te maken. Bespaar jezelf de moeite en kies voor een bekleding met zo weinig mogelijk naden, plooien en spleten. Pas op voor geweven stoffen of materiaal die je alleen met de hand kunt wassen. Bekijk of de bekleding makkelijk los kan en deze kunt wassen.

Verstelbaarheid

Het is belangrijk dat je kind niet te lang in een wipstoel ligt en dat ze zoveel mogelijk plat liggen in het begin. Maar als je een kind eten geeft is het handiger als je kind wat rechter op kan zitten. Bij veel wipstoelen kan je de positie van de rugleuning verstellen en dat is fijn.

Inklapbare wipstoel

Heb je niet zo veel ruimte in huis en kan de wipstoel niet altijd in de kamer staan, of wil je hem ook meenemen op reis? Kies dan een wipstoel die je makkelijk in kunt klappen. Sommige wipstoelen hebben ook een hengsel om hem te dragen.

Zitzakken

Er zijn ook stoeltjes in de vorm van een zitzak. Zulke stoeltjes zijn gemaakt van zacht materiaal. De sluiting is niet altijd veilig, waardoor een kind zich kan loswurmen en met zijn gezicht in de zachte (korrel)vulling kan wegzakken. Ook worden baby’s in zo’n stoeltje beperkt in hun bewegingsruimte. Dat is niet bevorderlijk voor de motorische ontwikkeling. Deze stoeltjes worden verkocht onder de namen Doomoo Seat, Snoozzz, Sit&Joy Snoozy en Big Bertha. 
● Leg je baby liever niet op stoeltjes in de vorm van zitzakken. 
● Wil je toch zo’n zitzak gebruiken, doe dat dan alleen onder toezicht, zodat je baby zich niet ongemerkt kan loswurmen. 

Beweging van de wipstoel

De traditionele wipstoelen bewegen op en neer. Maar er zijn ook wipstoelen die een meer wiegende beweging maken van links naar rechts zoals de Nuna Leaf. mama-roo-wipstoelEn er zijn luxe wipstoelen die een heel scala aan bewegingen kunnen maken zoals de MamaRoo en RockaRoo van 4Moms, al dan niet voorzien van muziek en op afstand bedienbaar. De Nuna Leaf is uit te breiden met de Leaf Wind, een blok dat je op de stoel klikt waarmee de stoel continue kan bewegen. Er is keuze uit 6 snelheden, zodat je kindje blijft schommelen. Er zijn ook wipstoelen met een ingebouwde trilfunctie. Let op, deze producten die automatisch bewegen maken geluid, en dat is niet altijd even fijn. Bovendien zijn ze behoorlijk aan de prijs.

Accessoires voor een wipstoel

Je kunt een wipstoel vaak uitbreiden met een speelboog, soms met een zonnekap of muskietennet. Sommige wipstoelen horen bij een kinderstoel en kunnen op het frame van de kinderstoel geplaatst worden zoals bijvoorbeeld de Stokke Steps

De prijs

Wipstoelen zijn er al vanaf €20 of €30, maar de prijs kan oplopen tot wel €300. Als je een dure wipstoel koopt is het fijn als het er een is die je langer dan 6 maanden kunt gebruiken. Bovendien hoeft een goede wipstoel niet duur te zijn. Als een wipstoel aan onderstaande checklist voldoet koop je een goede wipstoel. 

Checklist voor een goede wipstoel

 • Is er een goede beveiliging tegen het vallen uit de stoel? Heeft de stoel een gordel of tuigje?
 • Zitten de gordels goed vast, zijn ze goed te verstellen en stevig maar toch comfortabel?
 • Zijn de openingen niet te groot? Het rompje van je baby mag er niet doorheen passen.
 • Is de wipstoel niet te breed of te smal?
 • Is de rugleuning hard en recht? Er moet namelijk genoeg bewegingsruimte en ruimte voor de armen zijn, maar je baby moet niet makkelijk opzij zakken en recht blijven liggen.
 • Worden rug, hoofd en benen allen ondersteund?
 • Staat de wipstoel stabiel en stevig? Als de basis breder is dan het zitje is het stabieler. Kantelt hij niet makkelijk naar voren, achteren of zijwaarts? Check dat ook in de verschillende standen.
 • Is de stoel voorzien van antislip onder het frame zodat het niet over de vloer kan schuiven?
 • Zijn er scherpe randen of  openingen waar een kindervingertje bij kan? Let vooral op de bewegende onderdelen.
 • Is de stoel verstelbaar? Let er dan op dat je 2 afzonderlijke handelingen moet doen om de rugleuning te verstellen. 
 • Vanaf welke leeftijd is de wipstoel te gebruiken? En tot welke leeftijd/gewicht? Een enkele wipstoel kan je ook als gewone stoel gebruiken, en kan tot wel 60 kilo gewicht aan. Daar heb je dus langer plezier van dan eentje die maar tot 9 kilo aan kan.
 • Welke accessoires zijn erbij te krijgen? Denk aan verschillende bekleding, een baby-inzet of speelbeugel.

Tweedehands wipstoel

Een wipstoel heeft als het goed is een vrij lang leven. Er is dan ook genoeg keuze op de tweedehands markt. Let goed op de volgende punten naast de eerder genoemde punten:

 • Ontbreken er geen schroeven of bouten die gevaarlijk kunnen zijn?
 • Zorg dat de vulling van de stoel in goede conditie is en niet kapot of gescheurd. Zichtbaar schuim kan een potentieel verstikkingsgevaar zijn.
 • Controleer op afbladderende verf en splinters.
 • Check of het hout intact is.
 • Heeft de stoel geen gordel of tuigje? Check dan of het bevestigingspunten heeft waaraan je een gordel kunt vastmaken, en of je nog los kunt bijkopen.
 • Ga altijd langs bij de verkoper om de stoel te bekijken voordat je betaalt. 

 

Ook interessant:

Wij testen ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant