icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

A+++ koelkast niet per se de allerzuinigste

Nieuws
|
Haal je met een A+++ koelkast altijd de zuinigst mogelijke koelkast in huis? Mis! Het stroomverbruik kan maar liefst een derde schelen.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert koelkastenGepubliceerd op:27 mei 2014

label_refrigerators7 (2)A+++ is de zuinigste energielabelklasse voor koel(vries)kasten. Maar niet elke koelkast met een A+++label is automatisch de allerzuinigste. Uit de koelkastentest van de Consumentenbond blijkt dat het verbruik van de zuinigste en minst zuinigste koelkasten met een A+++energielabel fors uiteen loopt. Zo verbruikt de minst zuinige A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker jaarlijks 45 kWh méér dan de zuinigste. Dat is bijna een derde van het totale jaarverbruik van de zuinigste A+++!

Heel jaar gratis stroom

Maar zelfs met de minst zuinige A+++koelkast kun je nog flink op de energiekosten besparen als je er een oude, onzuinige koelkast mee vervangt. De zuinigste A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker verbruikt nu 0,54 kWh per liter bruikbare inhoud per jaar. De minst zuinige A+++ 0,69 kWh. Ter vergelijking: in 2000 verbruikte de efficiëntste koelkast uit de test nog 1,14 kWh per bruikbare liter. Voor een koelvrieskast van gemiddelde grootte (zo’n 250 liter bruikbare koel- en vriesinhoud) scheelt dat jaarlijks 113 kWh oftewel ruim €25 als je de oude koelkast vervangt met de minst zuinige A+++koelkast, en ruim €34 als je hem met de zuinigste A+++ vervangt. Voor die €34 kun je de zuinigste A+++koelkast een heel jaar van stroom voorzien!

Kijk hier voor meer informatie over het energielabel op koelkasten.

Lees hier wat de zuinigste koelkasten zijn.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Bekijk ook