icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

A+++ koelkast niet per se de allerzuinigste

Nieuws|Haal je met een A+++ koelkast altijd de zuinigst mogelijke koelkast in huis? Mis! Het stroomverbruik kan maar liefst een derde schelen.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:27 mei 2014


label_refrigerators7 (2)A+++ is de zuinigste energielabelklasse voor koel(vries)kasten. Maar niet elke koelkast met een A+++label is automatisch de allerzuinigste. Uit de koelkastentest van de Consumentenbond blijkt dat het verbruik van de zuinigste en minst zuinigste koelkasten met een A+++energielabel fors uiteen loopt. Zo verbruikt de minst zuinige A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker jaarlijks 45 kWh méér dan de zuinigste. Dat is bijna een derde van het totale jaarverbruik van de zuinigste A+++!

Heel jaar gratis stroom

Maar zelfs met de minst zuinige A+++koelkast kun je nog flink op de energiekosten besparen als je er een oude, onzuinige koelkast mee vervangt. De zuinigste A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker verbruikt nu 0,54 kWh per liter bruikbare inhoud per jaar. De minst zuinige A+++ 0,69 kWh. Ter vergelijking: in 2000 verbruikte de efficiëntste koelkast uit de test nog 1,14 kWh per bruikbare liter. Voor een koelvrieskast van gemiddelde grootte (zo’n 250 liter bruikbare koel- en vriesinhoud) scheelt dat jaarlijks 113 kWh oftewel ruim €25 als je de oude koelkast vervangt met de minst zuinige A+++koelkast, en ruim €34 als je hem met de zuinigste A+++ vervangt. Voor die €34 kun je de zuinigste A+++koelkast een heel jaar van stroom voorzien!

Kijk hier voor meer informatie over het energielabel op koelkasten.

Lees hier wat de zuinigste koelkasten zijn.