icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

A+++ koelkast niet per se de allerzuinigste

Nieuws
|
Haal je met een A+++ koelkast altijd de zuinigst mogelijke koelkast in huis? Mis! Het stroomverbruik kan maar liefst een derde schelen.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 27 mei 2014

label_refrigerators7 (2)A+++ is de zuinigste energielabelklasse voor koel(vries)kasten. Maar niet elke koelkast met een A+++label is automatisch de allerzuinigste. Uit de koelkastentest van de Consumentenbond blijkt dat het verbruik van de zuinigste en minst zuinigste koelkasten met een A+++energielabel fors uiteen loopt. Zo verbruikt de minst zuinige A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker jaarlijks 45 kWh méér dan de zuinigste. Dat is bijna een derde van het totale jaarverbruik van de zuinigste A+++!

Heel jaar gratis stroom

Maar zelfs met de minst zuinige A+++koelkast kun je nog flink op de energiekosten besparen als je er een oude, onzuinige koelkast mee vervangt. De zuinigste A+++koelkast uit de koelkastenvergelijker verbruikt nu 0,54 kWh per liter bruikbare inhoud per jaar. De minst zuinige A+++ 0,69 kWh. Ter vergelijking: in 2000 verbruikte de efficiëntste koelkast uit de test nog 1,14 kWh per bruikbare liter. Voor een koelvrieskast van gemiddelde grootte (zo’n 250 liter bruikbare koel- en vriesinhoud) scheelt dat jaarlijks 113 kWh oftewel ruim €25 als je de oude koelkast vervangt met de minst zuinige A+++koelkast, en ruim €34 als je hem met de zuinigste A+++ vervangt. Voor die €34 kun je de zuinigste A+++koelkast een heel jaar van stroom voorzien!

Kijk hier voor meer informatie over het energielabel op koelkasten.

Lees hier wat de zuinigste koelkasten zijn.  

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.