! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je koptelefoon

Je koptelefoon optimaal gebruiken, daar helpen we je mee. Waar moet je bijvoorbeeld op letten om gehoorschade te voorkomen? En hoe bescherm je het snoer tegen slijtage? Lees onze tips.

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Gehoorschade

Een koptelefoon stuurt het geluid direct naar je gehoor, er is dus geen akoestiek. En daarin schuilt gevaar. Permanente gehoorschade ligt op de loer als je het geluid te hard zet.

Het volume en de duur van het geluid bepalen de kans op schade. 85dB wordt algemeen gezien als de maximale sterkte waarop je langere tijd veilig kunt luisteren. Bij 103 dB treedt schade al na 3 minuten op.

Maar hoe hard is 85dB? Smartphones geven een waarschuwing als het geluid boven de 85dB uitkomt. Helaas werkt dit alleen goed met de meegeleverde koptelefoon. Gebruik je een andere koptelefoon, dan kun je proberen op het gehoor te bepalen wat 85dB is door de koptelefoons te wisselen en het volume aan te passen. Onthoud de stand van de volumeregelaar daarna, en kies een streepje minder voor de veiligheid. Dit is nauwkeurig genoeg.

Nog een belangrijke tip, na een tijd luisteren zijn veel mensen geneigd het volume hoger te zetten. Dit is een teken van vermoeidheid van het gehoor. Houd je dan in.

De hoorstichting heeft meer informatie over (het voorkomen van) gehoorschade.

01_koptelefoons-gebruiktips-gehoorschade-02

2
Zet hem goed op

Het geluid van een koptelefoon staat of valt met de juiste positie op of in je oor. Als de koptelefoon ietsje scheef zit, klinkt het geluid al minder goed tot ronduit slecht. Dus neem even de tijd om de hoofdband in te stellen.

Koptelefoons die over je oor gaan zijn vergevingsgezind. Bij kleinere koptelefoons is de invloed van verkeerd zitten groter. Vooral een oordopje en in-ears moeten goed zitten.

Bij een in-ear helpt het om even aan je oorlelletje te trekken, zo maak je de gehoorgang ietsje groter. Duw dan iets verder en laat los. Het plugje hoeft niet heel diep, maar moet wel afsluiten. Bij in-ears zitten bijna altijd rubberen plugjes in verschillende maten.

02_koptelefoons-gebruiktips-zet-m-goed-op

3
Spaar het snoer

Draadbreuk komt veel voor bij koptelefoons. Je ziet het meestal niet en het gebeurt vaak aan de uiteinden waar de draad het meeste beweegt. De kant van de plug en de kant van de oorschelpen.

Hoe scherper de bocht die de draad moet maken en hoe vaker hij buigt. Hoe eerder de draad slijt. Dus zorg dat de draad losjes en soepel kan bewegen, en nooit gespannen staat. Het is geen touw.

Alles wat het snoer beschermt, helpt tegen slijtage. Een goedkope oplossing is een balpenveertje rond de kabel. Daarmee is het lastiger om de kabel bij het uiteinde sterk te buigen. Een stukje tape werkt ook.

Bind het snoer niet strak om je smartphone of mp3-speler als je hem opbergt.

03_koptelefoons-gebruiktips-spaar-het-snoer

4
Met z'n tweeën

Met een ‘splitter’ of een ‘jack-y-kabel’ kun je 2 koptelefoons met draad aansluiten. Je hebt ze als blokje vanaf zo’n €3 en met een kabeltje voor een paar euro meer. Met een blokje staat er iets meer kracht op de aansluiting van je smartphone. Een kabeltje is veiliger.

Het volume en het geluid kunnen wel afwijken per koptelefoon. De elektronica die het geluid versterkt is niet ontworpen voor een splitter. Met 2 dezelfde koptelefoons heb je hier weinig last van.

04_koptelefoons-gebruiktips-luister-met-twee

5
Accessoires

Volume en microfoon

Heb je een gewone koptelefoon die goed bevalt, maar zonder volumeregeling of microfoon? Als je koptelefoon een losse - vervangbare - kabel heeft, kun je ook andere kabels aansluiten.

Er bestaan losse kabels met volumeregeling in het snoer en kabels waar je een microfoon op kunt aansluiten. Dit kan ook via een splitter. Deze lijken op splitters om 2 koptelefoons aan te sluiten. Let dus goed op welke je koopt.

05_koptelefoons-gebruiktips-accessoires

Test koptelefoons

Hulp nodig of vragen?

Waar moet ik op letten voor ik een koptelefoon koop? En hoe voorkom ik gehoorschade? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum