icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je koptelefoon

Je koptelefoon optimaal gebruiken, daar helpen we je mee. Waar moet je bijvoorbeeld op letten om gehoorschade te voorkomen? En hoe bescherm je het snoer tegen slijtage? Lees onze tips.

1

Voorkom gehoorschade

Met een koptelefoon komt het geluid direct in je oor. Dat kan gevaarlijk zijn als je het geluid te hard zet. Permanente gehoorschade ligt op de loer.

Hoe hard?

Het volume en de duur van het geluid bepalen de kans op schade. Een volume van 85dB wordt gezien als de maximale sterkte waarop je langere tijd veilig kunt luisteren. Bij 103dB treedt schade al na 3 minuten op.

Waarschuwing als geluid te hard staat

Maar hoe hard is 85dB? Smartphones geven een waarschuwing als het geluid boven de 85dB uitkomt. Helaas werkt dit alleen goed met de meegeleverde koptelefoon.

Gebruik je een andere koptelefoon, dan kun je proberen op het gehoor te bepalen wat 85dB is. Wissel de koptelefoons en pas het volume aan. Onthoud de stand van de volumeregelaar en kies een streepje minder voor de veiligheid. Dit is nauwkeurig genoeg.

Vermoeidheid

Nog een belangrijke tip. Na een tijdje luisteren zetten veel mensen het volume hoger. Dit is een teken van vermoeidheid van het gehoor. Zet het geluid dan dus juist niet harder.

Op VeiligheidNL vind je meer informatie over het voorkomen van gehoorschade.

koptelefoon gehoorschade opletten

2

Goede pasvorm voor beste geluid

Het geluid van een koptelefoon staat of valt met de juiste positie op of in je oor. Als de koptelefoon ietsje scheef zit, klinkt het geluid al minder goed tot ronduit slecht. Dus neem even de tijd om de hoofdband in te stellen.

Over je oor

Bij koptelefoons die over je oor gaan hoef je minder goed te letten op de pasvorm. Bij kleinere koptelefoons is de invloed van verkeerd zitten groter. Vooral oordopjes en in-ears moeten goed zitten.

In-ear goed dragen

Bij in-ears helpt het om even aan je oorlelletje te trekken. Zo maak je de gehoorgang iets groter. Duw dan iets verder en laat los. Het plugje hoeft niet heel diep, maar moet wel afsluiten.

Bij in-ears zitten bijna altijd rubberen plugjes in verschillende maten. Probeer ze uit om te zien welke het beste past. Soms helpt de fabrikant bij het vinden van de juiste maat, bijvoorbeeld via een app. 

Koptelefoon goed opzetten

3

Koppelen met apparaten

Je verbindt je draadloze koptelefoon in een handomdraai via Bluetooth met je apparaat. Zet je koptelefoon in 'pairing'-modus om nieuwe apparaten toe te laten voor een verbinding. Daarna is de koptelefoon als nieuw apparaat te vinden in het bluetoothmenu van je smartphone, laptop of TV. Eenmaal gekoppeld, herkent je device je koptelefoon de volgende keer automatisch.

Snel en gemakkelijk koppelen

Sommige koptelefoons hebben extra's om het koppelen nog makkelijker en sneller te maken. AirPods zijn bijvoorbeeld snel en gemakkelijk met een iPhone te verbinden, en voor Android apparaten bestaan er koptelefoons die snel verbinden met 'Fast Pair'.

Vertraging

Kijk je video's of speel je games met je draadloze koptelefoon? Met een draadloze verbinding kan er soms vertraging zijn tussen het beeld en het geluid. Dat is mede afhankelijk van de koptelefoon en het apparaat waarmee je hem gebruikt.

koptelefoon-header-1200x800px

4

Spaar het snoer

Draadbreuk komt veel voor bij koptelefoons. Je ziet het meestal niet en het gebeurt vaak aan de uiteinden waar de draad het meeste beweegt. De kant van de plug en de kant van de oorschelpen.

De draad slijt eerder als hij vaker buigt en een scherpere bocht moet maken. Dus zorg dat de draad losjes en soepel kan bewegen en nooit gespannen staat.

Tips tegen draadbreuk

Alles wat het snoer beschermt, helpt tegen slijtage.

  • Een slimme oplossing is een balpenveertje of stukje tape rond de kabel. Dan is het lastiger om de kabel bij het uiteinde sterk te buigen.
  • Bind het snoer niet strak om je smartphone als je hem opbergt.

 

03_koptelefoons-gebruiktips-spaar-het-snoer

5

Accessoires

Volume en microfoon

Heb je een gewone koptelefoon die goed bevalt, maar zonder volumeregeling of microfoon? Als je koptelefoon een losse - vervangbare - kabel heeft, kun je ook andere kabels aansluiten.

Er zijn losse kabels met volumeregeling in het snoer en kabels waar je een microfoon op kunt aansluiten. Dit kan ook via een splitter. Deze lijken op splitters om 2 koptelefoons aan te sluiten. Let dus goed op welke je koopt.

Koptelefoon Accessoires

Test koptelefoons