icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Koptelefoon kopen: waar let je op?

Waar moet je op letten als je een koptelefoon gaat kopen. We helpen je met een aantal praktische adviezen.

1

Keuzehulp koptelefoons

Wil je weten welke koptelefoon het beste bij je past? Beantwoord een paar vragen met onze keuzehulp en kies de juiste koptelefoon. 

Help mij kiezen

Keuzehulp Koptelefoons

2

Soorten koptelefoons

Welke koptelefoon je nodig hebt, ligt aan hoe je hem gebruikt:

  • Onderweg is een compacte en lichte koptelefoon handig.
  • Thuis is een grotere koptelefoon vaak prettig. Zeker als je wat meer comfort wilt.

Waarschijnlijk weet je al of je heel compact of wat groter fijn vindt. Dus iets voor in het oor of een koptelefoon met een band over het hoofd.

Bedenk dat er koptelefoons met en zonder ruisonderdrukking (noise cancelling) zijn.

Bij modellen met hoofdband zijn er compactere die 'op het oor' zitten en grotere met een schuimrand die 'over het oor' valt. 

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste koptelefoons

Koopvideo kooptelefoons

3

Luisteren in de winkel

Bepaal je voorkeur

Probeer de koptelefoon het liefst zelf in de winkel. Kies een rustig moment uit en neem je eigen muziek mee.

Veel mensen vinden veel bas prettig en fabrikanten proberen je hier mee te overtuigen. Maar op de lange duur kan dit vermoeiend worden.

Tip: Luister vooral of het geluid zuiver klinkt.

Goed geluid is als kijken door een schoon gewassen raam: er vervormt niets. Maar in praktijk is er altijd vervorming. De één ergert zich meer aan te felle hoge tonen, voor de ander is een bas die je te hard hoort juist vervelend. Dat maakt de keuze persoonlijk. Daarom is zelf proberen nuttig.

Luisterpanel

Op internet is veel discussie over koptelefoons. Over sommige modellen zijn wel honderden reviews geschreven. Daar zit waardevolle informatie tussen, maar ook minder betrouwbare.

In onze test beoordeelt een ervaren luisterpanel alle koptelefoons. Het oordeel geeft een goede indruk van de geluidskwaliteit.

Lees meer: 
Hoe wij koptelefoons testen

4

Noise cancelling

Demp het omgevingsgeluid

Noise cancelling is een uitkomst als je minder omgevingsgeluid wilt horen. De microfoons van de koptelefoon vangen het geluid om je heen op en veranderen dit in een tegengeluid dat het lawaai effectief dempt.

Vooral de diepe brom van voertuigen met een zware motor pakt noise cancelling vaak verrassend goed aan. In een vliegtuig of bus hoor je het gebrom van de motor dan een stuk zachter. Handig voor op reis of op je werk. 

Wil je juist méér horen?

Wat als je wél in contact wilt blijven met je omgeving? Misschien wil je het verkeer kunnen horen? Of luisteren naar de aankondigingen in de trein? Veel modellen hebben een zogenaamde 'transparency mode' waarbij de microfoons het geluid opvangen en juist versterken.

Bekijk en vergelijk: 
De beste noise cancelling koptelefoons (alleen voor leden)

Noise cancelling koptelefoon

5

Met of zonder draad

De draad van een koptelefoon is vaak een grote ergernis. Hij raakt in de knoop en beperkt je bewegingsvrijheid. Draadloze koptelefoons zijn daarom steeds populairder. Bluetooth is de meest gebruikte techniek voor draadloze koptelefoons.

De geluidskwaliteit is vaak net wat minder dan bij koptelefoons met een draad. Je moet ze opladen, en het geluid kan haperen omdat bluetooth radiofrequenties deelt met andere apparaten.

Daar staat tegenover dat ze vaak heel gebruiksvriendelijk zijn. Na het instellen verbinden ze elke keer automatisch met je smartphone. En er zit geen snoer in de weg. 

Bekijk en vergelijk:
De beste draadloze koptelefoons
De beste draadloze oordopjes
Test koptelefoons met draad (test uit 2021)
Test oordopjes met draad (test uit 2021)

02_koptelefoon-met-en-zonder-draad

6

Duurzamere koptelefoon

Met snoer

Een koptelefoon met snoer is duurzamer. Het produceren en recyclen van een accu kost grondstoffen en energie. En de accu is meestal niet vervangbaar. Let erop of je de koptelefoon wel kunt gebruiken met je apparaten. Voor de smartphone heb je tegenwoordig vaak een adapter nodig.

Lange accuduur

Toch draadloos? Denk aan de accu. Die kan bij grote koptelefoons lang meegaan: 30 uur is geen uitzondering. Bij de kleinste draadloze oordopjes is de accuduur soms maar een paar uur. Kiezen voor een langere accuduur kan er ook voor zorgen dat de koptelefoon langer meegaat, omdat de accucapaciteit na verloop van tijd minder wordt. Je hoeft de koptelefoon dan minder snel te vervangen.

Tablet meisje koptelefoon

7

Pasvorm

Koptelefoons zijn net schoenen. De pasvorm en het draagcomfort zijn deels persoonlijk. Je kunt een randje voelen dat gaat irriteren. En oordopjes gaan soms makkelijk los, of doen pijn omdat ze niet goed in je oor passen. Als oordopjes niet goed passen, dan heeft het ook nog negatieve invloed op de klank.

Het liefst voel je de koptelefoon niet. Een lichte koptelefoon is dan in het voordeel. Grote, prijzige hoofdtelefoons kunnen zwaar zijn en toch heel comfortabel zitten. Tot je beweegt, dan voel je ze wel. En als je danst valt een zware koptelefoon makkelijk van je hoofd.

8

Nieuwer is niet altijd beter

Onze bezoekers stellen ons vaak de vraag waarom een ouder product goed uit onze test komt of zelfs de beste is. Een nieuwe is toch altijd beter? Bij koptelefoons niet per se.

Koptelefoons kunnen jarenlang onveranderd op de markt blijven. In onze test zitten oudere modellen die beter scoren dan modellen uit dezelfde prijsklasse die nieuw worden uitgebracht, en die oudere modellen zijn vaak een stuk goedkoper geworden.

Op sommige losse onderdelen is wat meer technologische vooruitgang. Denk aan draadloze verbindingen of actieve ruisonderdrukking. Op andere onderdelen niet.

Staar je dus niet blind op het nieuwste van het nieuwste.

Bekijk en vergelijk: 
Alle geteste koptelefoons

02_koptelefoons-gebruiktips-zet-m-goed-op-02

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke koptelefoons goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Koptelefoons

Test koptelefoons