! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Koptelefoon kopen: waar let je op?

Waar moet je op letten als je een koptelefoon gaat kopen. We helpen je met een aantal praktische adviezen.

Yvo Verschoor
Yvo Verschoor

Expert Elektronica


1
Soorten koptelefoons

Koptelefoons heb je in allerlei soorten en maten. Welke koptelefoon je nodig hebt, hangt af van het gebruik. Onderweg is een compacte en lichte koptelefoon handig. Thuis is een grotere vaak prettig. Zeker als je wat meer comfort wilt.

Waarschijnlijk weet je al of je heel compact, dus iets voor 'in het oor' wilt, of dat je wat groter fijner vindt, dus een koptelefoon met een band over het hoofd.

Bedenk daarnaast dat er koptelefoons met en zonder ruisonderdrukking bestaan.

Bij modellen met hoofdband zijn er compactere die 'op het oor' zitten en grotere met een schuimrand die 'over het oor' valt. 

Vergelijk alle koptelefoons

2
Luisteren in de winkel

Probeer de koptelefoon het liefst zelf in de winkel uit. Kies een rustig moment uit en neem je eigen muziek mee. Veel mensen vinden veel bas prettig en fabrikanten proberen je hier mee te overtuigen. Op de lange duur kan dit vermoeiend worden. Luister daarom vooral of het geluid zuiver klinkt.

Een ervaren - vast - luisterpanel beoordeelt alle koptelefoons in onze test. Het oordeel geeft een goede indruk van de geluidskwaliteit. Op internet is veel discussie over koptelefoons. Over sommige modellen zijn wel honderden reviews geschreven. Daar zit waardevolle informatie tussen, maar ook minder betrouwbare.

Goed geluid is als kijken door een schoon gewassen venster: er vervormt dan niets. In praktijk is er altijd een vlekje of krasje, oftewel vervorming. De een ergert zich meer aan te felle hoge tonen, de ander vindt juist afwezig laag vervelend. Dat maakt de keus persoonlijk en zelf kunnen proberen dus extra nuttig.

3
Met of zonder draad

De draad van een koptelefoon is vaak een grote ergernis. Hij raakt in de knoop en beperkt je bewegingsvrijheid. Draadloze koptelefoons zijn daarom steeds populairder. Bluetooth is de meest gebruikte techniek voor draadloze koptelefoons.

De geluidskwaliteit is net wat minder dan bij koptelefoons met een draad. En het geluid kan haperen omdat bluetooth radiofrequenties deelt met andere apparaten. Bluetooth is wel verbeterd, inmiddels zijn er modellen die toch heel goed scoren.

RF-koptelefoons hebben de nadelen van bluetooth niet. Door de noodzakelijke extra zender, zijn deze koptelefoons vooral bedoeld voor thuisgebruik.

Draadloze koptelefoons hebben een accu. Die kan bij grote koptelefoons lang meegaan; 30 uur is geen uitzondering. Bij de kleinste koptelefoons is de accuduur soms maar een paar uur en de levensduur kan ook tegenvallen.

Lees meer over draadloze oordopjes

4
Pasvorm

Koptelefoons zijn net schoenen: de pasvorm en het draagcomfort zijn deels persoonlijk. Je kunt een randje voelen dat gaat irriteren. En oordopjes gaan soms makkelijk los, of doen pijn omdat ze niet goed in je oor passen. Als oordopjes niet goed passen, dan heeft het ook nog negatieve invloed op de klank.

Het liefst ‘voel’ je de koptelefoon niet. Een lichte koptelefoon is dan in het voordeel. Grote, prijzige hoofdtelefoons kunnen zwaar zijn en toch heel comfortabel zitten. Tot je beweegt, dan voel je ze wel. En als je danst valt een zware koptelefoon makkelijk van je hoofd.

5
Volumeregeling en microfoon

Een microfoon is handig als je een koptelefoon gebruikt met je smartphone. Dan kun je het volume regelen tijdens het bellen. Vaak kun je ook muziek pauzeren, of een nummer overslaan.

Een microfoon in de draad is goed voor de verstaanbaarheid. Dan zit hij wat dichter bij je mond. Bij draadloze koptelefoons zit hij net wat verder weg.

Let op: een koptelefoon met volumeregeling in de draad is soms speciaal voor bepaalde smartphones (Android/Apple). Als je de verkeerde gebruikt, werken de knopjes niet, of slechts deels.

03_koptelefoon-volume-microfoon

6
Nieuwer is niet altijd beter

Onze bezoekers stellen ons vaak de vraag waarom een ouder product goed uit onze test komt of zelfs de beste is. Een nieuwe is toch altijd beter? Bij koptelefoons niet per se.

Koptelefoons kunnen jarenlang onveranderd op de markt blijven. In onze test zitten modellen uit 2014 die beter scoren dan modellen van dit jaar. Alleen op sommige losse onderdelen is wat meer technologische vooruitgang, zoals draadloze verbindingen, of actieve ruisonderdrukking, maar op de rest niet.

Staar je dus niet blind op het nieuwste van het nieuwste!

02_koptelefoons-gebruiktips-zet-m-goed-op-02

7
Kies de juiste koptelefoon

Wil je weten welke koptelefoon het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste koptelefoon. 

Help mij kiezen

Koptelefoon-Koopadvies-Keuzehulp

Test koptelefoons

Hulp nodig of vragen?

Waar moet ik op letten voor ik een koptelefoon koop? En hoe voorkom ik gehoorschade? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum