icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Koptelefoon kopen: waar let je op?

Waar moet je op letten als je een koptelefoon gaat kopen. We helpen je met een aantal praktische adviezen.

1

Soorten koptelefoons

Koptelefoons heb je in allerlei soorten en maten. Welke koptelefoon je nodig hebt, hangt af van het gebruik. Onderweg is een compacte en lichte koptelefoon handig. Thuis is een grotere vaak prettig. Zeker als je wat meer comfort wilt.

Waarschijnlijk weet je al of je heel compact, dus iets voor 'in het oor' wilt. Of dat je wat groter fijner vindt, dus een koptelefoon met een band over het hoofd.

Bedenk daarnaast dat er koptelefoons met en zonder ruisonderdrukking bestaan.

Bij modellen met hoofdband zijn er compactere die 'op het oor' zitten en grotere met een schuimrand die 'over het oor' valt. 

Vergelijk alle koptelefoons

Koopvideo kooptelefoons

2

Luisteren in de winkel

Probeer de koptelefoon het liefst zelf in de winkel. Kies een rustig moment uit en neem je eigen muziek mee. Veel mensen vinden veel bas prettig en fabrikanten proberen je hier mee te overtuigen. Op de lange duur kan dit vermoeiend worden. Luister daarom vooral of het geluid zuiver klinkt.

Een ervaren - vast - luisterpanel beoordeelt alle koptelefoons in onze test. Het oordeel geeft een goede indruk van de geluidskwaliteit. Op internet is veel discussie over koptelefoons. Over sommige modellen zijn wel honderden reviews geschreven. Daar zit waardevolle informatie tussen, maar ook minder betrouwbare.

Goed geluid is als kijken door een schoon gewassen venster: er vervormt dan niets. In praktijk is er altijd een vlekje of krasje, oftewel vervorming. De een ergert zich meer aan te felle hoge tonen, de ander vindt juist afwezig laag vervelend. Dat maakt de keus persoonlijk en zelf kunnen proberen dus extra nuttig.

3

Met of zonder draad

De draad van een koptelefoon is vaak een grote ergernis. Hij raakt in de knoop en beperkt je bewegingsvrijheid. Draadloze koptelefoons zijn daarom steeds populairder. Bluetooth is de meest gebruikte techniek voor draadloze koptelefoons.

De geluidskwaliteit is vaak net wat minder dan bij koptelefoons met een draad. Je moet ze opladen, en het geluid kan haperen omdat bluetooth radiofrequenties deelt met andere apparaten.

Daar staat tegenover dat ze vaak heel gebruiksvriendelijk zijn. Na het instellen verbinden ze elke keer automatisch met je smartphone, en er zit geen snoer in de weg. 

02_koptelefoon-met-en-zonder-draad

4

Duurzamere koptelefoon

Met snoer

Een koptelefoon met snoer is een duurzamer alternatief. Het produceren en recyclen van een accu kost (schaarse) grondstoffen en energie en de accu is meestal niet vervangbaar. Let er wel op dat je de koptelefoon kan gebruiken met je apparaten. Voor de smartphone heb je tegenwoordig vaak een adapter nodig.

Lange accuduur

Toch draadloos? Denk aan de accu. Die kan bij grote koptelefoons lang meegaan, 30 uur is geen uitzondering. Bij de kleinste draadloze oordopjes is de accuduur soms maar een paar uur. Kiezen voor een langere accuduur kan er ook voor zorgen dat de koptelefoon langer meegaat, omdat de accucapaciteit na verloop van tijd minder wordt. Je hoeft de koptelefoon dan minder snel te vervangen.

Tablet meisje koptelefoon

5

Pasvorm

Koptelefoons zijn net schoenen. De pasvorm en het draagcomfort zijn deels persoonlijk. Je kunt een randje voelen dat gaat irriteren. En oordopjes gaan soms makkelijk los, of doen pijn omdat ze niet goed in je oor passen. Als oordopjes niet goed passen, dan heeft het ook nog negatieve invloed op de klank.

Het liefst ‘voel’ je de koptelefoon niet. Een lichte koptelefoon is dan in het voordeel. Grote, prijzige hoofdtelefoons kunnen zwaar zijn en toch heel comfortabel zitten. Tot je beweegt, dan voel je ze wel. En als je danst valt een zware koptelefoon makkelijk van je hoofd.

6

Nieuwer is niet altijd beter

Onze bezoekers stellen ons vaak de vraag waarom een ouder product goed uit onze test komt of zelfs de beste is. Een nieuwe is toch altijd beter? Bij koptelefoons niet per se.

Koptelefoons kunnen jarenlang onveranderd op de markt blijven. In onze test zitten modellen uit 2014 die beter scoren dan modellen van dit jaar. Alleen op sommige losse onderdelen is wat meer technologische vooruitgang, zoals draadloze verbindingen, of actieve ruisonderdrukking, maar op de rest niet.

Staar je dus niet blind op het nieuwste van het nieuwste.

02_koptelefoons-gebruiktips-zet-m-goed-op-02

7

Kies de juiste koptelefoon

Wil je weten welke koptelefoon het beste bij je past? Beantwoord een paar vragen met onze keuzehulp en kies de juiste koptelefoon. 

Help mij kiezen

Koptelefoon-Koopadvies-Keuzehulp

Test koptelefoons