icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij koptelefoons testen

Met een vast panel van experts testten we koptelefoons. De geluidskwaliteit is het belangrijkste testonderdeel, maar we kijken ook naar draagcomfort, mogelijkheden en kabellengte. We beoordelen ook de accuduur en het verbindingsgemak.
Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 juni 2022

De beste - hoe wij testen - algemeen

Geluidskwaliteit

Muziek

Een vaste groep ervaren muziekluisteraars beoordeelt de geluidskwaliteit van iedere koptelefoon. Zij beoordelen elke koptelefoon met een afspeellijst uit verschillende muziekstromingen. Jazz, klassieke- en popmuziek. De nummers hebben speciale eigenschappen die bepaalde problemen aan het licht brengen.

Spraak

De panelleden luisteren ook naar spraakfragmenten. Want als er gepraat wordt, moet het natuurlijk klinken. Hiervoor is het gehoor extra gevoelig.

Het uiteindelijke oordeel is een gemiddelde van de beoordelingen van 5 panelleden. Bijzonderheden worden genoteerd. 

Naast deze luistertest meten we ook de verhouding tussen hoge, midden en lage tonen.

Noise-cancelling

Het panel test hoe goed de actieve ruisonderdrukking van de koptelefoon werkt. De panelleden gebruiken de koptelefoon in een ruimte waarin we omgevingsgeluid laten horen. Bijvoorbeeld het geluid van een vliegtuigmotor. Daarnaast voeren we een technische meting uit. We kijken hoe sterk het geluid afneemt, bij het gebruik van de noise-cancelling koptelefoon.

We onderzoeken ook of je de koptelefoon zonder noise-cancelling kunt gebruiken. Dat is handig als je wat meer van de omgeving wilt meekrijgen, of de accu wilt sparen.

Gebruiksgemak

We testen hoe makkelijk je de koptelefoon kunt verbinden met je smartphone. En of je hem makkelijk kunt bedienen met de knoppen op het apparaat. We beoordelen ook of je goed op de hoogte blijft van de batterijduur, je wilt niet ineens met een lege accu zitten.

Ook de microfoon van de koptelefoon testen we. We beoordelen opgenomen geluid.  

Draagcomfort en degelijkheid

Het panel beoordeelt ook het draagcomfort. Dat gaat niet alleen over hoe prettig de koptelefoon aanvoelt, maar ook of de koptelefoon blijft zitten tijdens het bewegen en of de koptelefoon prettig zit als je een bril draagt.

We letten op het ontwerp van de koptelefoon. Een goed ontwerp helpt om lang plezier te houden van een koptelefoon.

Batterijduur

Bij koptelefoons met een accu testen we de batterijduur. Een accu is bijvoorbeeld nodig voor een draadloze verbinding, of noise-cancelling. We testen ook hoe lang het duurt om de koptelefoon weer op te laden. Bij true-wireless oordopjes met een oplaaddoosje testen we hoe vaak het doosje de oortjes kan opladen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.