icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij testen

We testten meer dan 150 koptelefoons. De geluidskwaliteit is het belangrijkste onderdeel in de test. En we kijken naar draagcomfort, mogelijkheden en kabellengte. Bij de draadloze koptelefoons beoordelen ook we de accuduur en verbindingsgemak.

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor , Expert Elektronica Bijgewerkt op:30 augustus 2018

De beste - hoe wij testen - algemeen

Geluidskwaliteit

Een vast panel beoordeelt de geluidskwaliteit van iedere koptelefoon. In dit panel zitten ervaren muziekluisteraars die elke koptelefoon beoordelen met een vaste set nummers uit verschillende stromingen. Klassieke muziek, jazz en popmuziek. Deze nummers hebben specifieke eigenschappen die bepaalde problemen aan het licht brengen.

De panelleden luisteren ook naar spraakfragmenten omdat juist spraak natuurlijk moet klinken. Het gehoor is hier extra gevoelig voor. Het oordeel is uiteindelijk een gemiddelde van de beoordelingen van 5 panelleden. Als er bijzonderheden zijn, noteren ze die.

Naast deze luistertest meten we ook de verhouding tussen de hoge, midden en lage tonen.

Draagcomfort en duurzaamheid

Het panel behoordeelt ook het draagcomfort. Dat is niet alleen een indruk over hoe prettig de koptelefoon aanvoelt. Maar ook of de draad niet te veel contactgeluiden doorgeeft.

Draden raken in de knoop, maar de ene draad wat sneller dan de andere. Hier kijken we ook naar. Verder letten we op de constructie van de koptelefoon. Een degelijk ontwerp helpt om lang plezier te houden van een koptelefoon.

Technische eigenschappen

Koptelefoons kunnen geluid lekken, zowel naar de omgeving, als vanuit de omgeving. Zeker als een koptelefoon een gesloten ontwerp heeft, is dat niet de bedoeling, en dus wordt dit gemeten.

Bij koptelefoons met elektronische extra’s, hangt veel af van de goede werking van deze extra’s. Zo is de ene koptelefoon nog bruikbaar als de accu leeg is, en de andere niet.

Een draadloze koptelefoon moet blijven werken, ook als er veel zenders zijn met nabijgelegen zendfrequenties. Bij Noise cancelling koptelefoons wordt gemeten hoe goed de ruisonderdrukking werkt.

Batterijduur

Bij koptelefoons met een accu, testen we ook de batterijduur. Een accu is bijvoorbeeld nodig voor een draadloze verbinding, of de noise-cancellingfunctie.