icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Onvoldoende informatie over updates slimme apparaten

Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Maar hoe lang krijg je deze updates? Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.
shalita goerdat

Shalita Goerdat , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 3 maart 2022

smart home openingsbeeld2

Wat is het probleem?

De meeste fabrikanten geven geen informatie over updates. Dat blijk uit ons onderzoek naar de veiligheid van smart home-apparaten. Bij 14% was op hun website te vinden hoe lang hun ‘slimme’ apparaten nog veiligheidsupdates krijgen. Nu, 2 jaar later hebben we het onderzoek herhaald om erachter te komen of de situatie is verbeterd.

Van de 86 fabrikanten heeft 22% informatie over de updateduur op de website staan. Maar weinig fabrikanten hebben de updateduur op een goed vindbare plek gezet. We zien dat informatie over updateduur nog vaak ontbreek. Of dat het verstopt zit in de algemene verkoopwaarden, supportpagina’s of handleidingen.

Onderzoeksresultaten

Hieronder vind je een per productgroep een lijst met fabrikanten. In de tabel zie je welke fabrikanten informatie over de updateduur vermelden op hun website. Informatie over updateduur die zeer lastig te vinden is op de website van de fabrikant, hebben wij niet meegenomen in de resultaten.

Conclusie

Wij vinden dat informatie over updates eenvoudig te vinden moet zijn. Updates zijn bij smart home-apparaten essentieel. Het draagt bij aan de prestaties van het apparaat, maar ook aan de digitale veiligheid. Wij adviseren fabrikanten daarom ook om deze informatie overzichtelijk te presenteren op hun website.

Positieve veranderingen

Ten opzichte van 2 jaar geleden zien we ook positieve veranderingen. Zo geven bijvoorbeeld Motorola (productcategorie babyfoons), Bosch-Siemens en Philips Sonicare aan bezig te zijn met het doorvoeren van deze informatie op hun website. Ook DeLonghi geeft naar aanleiding van ons onderzoek aan meer aandacht te zullen besteden aan het informeren over hun updatebeleid.

Meer informatie ontvangen

Daarnaast hebben we van meerdere fabrikanten informatie ontvangen over hun updatebeleid. Hieruit blijk dat fabrikanten meer aandacht besteden aan hun updatebeleid, maar dit niet altijd communiceren op hun website. Ook kun je op meer websites checken of je apparaat up-to-date is en of er een update klaarstaat.

Een aantal fabrikanten geeft aan updates te geven wanneer dat nodig is. Maar ze zeggen niet wanneer ze dat gaan doen. 

Wat kun je zelf doen?

Kies voor producten die minimaal een paar jaar lang updates krijgen. 

 • Controleer voor je aankoop hoe lang het apparaat (software)ondersteuning krijgt.
 • Heb je al een slim apparaat ? Kijk dan op de website van de fabrikant of je apparaat up-to-date is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • openings-afbeelding_apple-homekit-cloud-plus
  3 nov.

  Apple HomeKit Secure Video

  Met het iCloud+ abonnement van €1 per maand kun je tot 50 GB aan gegevens van je Apple-apparaten in de cloud bewaren. En sinds kort ook beelden uit een beveiligingscamera.
 • Voor en nadelen robotstofuiger
  10 sep.

  Test veiligheid van 16 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 16 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 54 kwetsbaarheden.