icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe updatewet

Je moet erop kunnen vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en het goed blijft doen. Vanaf 27 april 2022 zijn verkopers verplicht om updates te blijven leveren zolang dat redelijk is.

 • Fabrikanten voeren te weinig updates uit

  De software op sommige apparaten wordt niet meer bijgewerkt. Hierdoor verdwijnen bepaalde functies of kunnen de apparaten zelfs gehackt worden.

 • Fabrikanten moeten producten ondersteunen met updates

  Producten moeten gedurende hun gebruiksduur ondersteund worden met veiligheids- en functionaliteits updates. Fabrikanten doen hier nu te weinig aan.

 • Steun de actie!

  Vind jij ook dat fabrikanten hun producten langer van updates moeten voorzien? Laat ons en fabrikanten weten hoe belangrijk jij updates vindt.

Updates zijn onmisbaar

 • babyfoon-foscam-lek-waarschuwing

  Budgetbabyfoons tonen kwetsbaarheden

  We lieten 4 budgetbabyfoons onderzoeken door hackers. In 2 van de 4 onderzochte babyfoons vonden we ernstige gebreken.

   

 • Beveiligingscamera's

  Beveiligingscamera’s blijken onveilig

  In onze nieuwste test van beveiligingscamera’s testten we ook de beveiliging van de camera’s zelf. Modellen van Alecto, D-Link en Eminent bleken niet goed beschermd tegen hackers. 

 • Router-update

  Kwart routers krijgt geen updates

  25% van de 149 door ons geteste routers heeft al minimaal 2 jaar geen updates meer gehad. Daarmee stellen fabrikanten consumenten bloot aan veiligheidsrisico’s. Wij vinden dat fabrikanten actiever moeten handelen.

 • ford-logo

  Nieuwe Ford auto's hebben oude navigatie

  Ford verkoopt nieuwe auto’s met een ingebouwd navigatiesysteem waarvan de kaarten hopeloos zijn verouderd, maar houdt informatie daarover achter. We hebben hierover een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie, maar hebben in beroep helaas verloren.

 • screenshot-foscam-nieuws

  Tienduizenden Foscam camera’s lek, direct updaten nodig

  Er is een lek gevonden bij 56 modellen van Foscam babyfoons en IP-camera's. Door dat lek kunnen kwaadwillenden deze camera's overnemen. Gebruikers moeten deze daarom zo snel mogelijk updaten.

Tijdlijn

27 april 2022

Updaten wettelijk verplicht

Vanaf vandaag zijn verkopers wettelijk verplicht om digitale apparaten en diensten werkend en veilig te houden. Consumenten hebben voortaan recht op software- en beveiligingsupdates. Goed nieuws dus. En een goed moment om onze actie af te sluiten.

In de praktijk voorzien we ook de nodige problemen. Zo blijven fabrikanten grotendeels buiten schot. Verkopers zijn hier wel afhankelijk van. We blijven daarom strijden voor strengere wetgeving voor fabrikanten.

Lees meer over de nieuwe updatewet

4 februari 2020

Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten

Fabrikanten van slimme apparaten hebben onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen. 

Lees het nieuwsbericht en rapport over slimme apparaten, kwetsbaarheden en updates.

28 januari 2020

Onze 7 eisen voor slimme apparaten

Je moet erop kunnen vertrouwen dat een product veilig is. Dat geldt ook voor apparaten die met het internet (IoT) verbonden zijn, zoals de router, een wifi-babyfoon of een 'slimme' deurbel. Die internetveiligheid wordt bij veel fabrikanten nu nog te vaak gezien als een sluitpost. Wij vinden dat  je fabrikanten aansprakelijk moet kunnen stellen voor de digitale veiligheid.

Daarom pleiten wij voor deze 7 punten. 

23 december 2019

Wetsvoorstel kabinet over verplichte updates

Het kabinet wil dat updates van slimme apparaten verplicht worden voor een periode ‘die de consument redelijkerwijs kan verwachten’. Hoe lang dat precies is, moet de komende tijd nog duidelijk worden. Het is een Europese plicht, die in de hele EU gaat gelden. De verkoper wordt verantwoordelijk, niet de fabrikant of de softwareleverancier. Daarmee geldt de plicht voor alle spullen en digitale diensten die binnen Europa worden verkocht.

Wij vinden het heel belangrijk dat er een updateplicht komt. Lees het nieuwsbericht met onze reactie op NOS en het bericht op AD.

Lees meer over het wetvoorstel verplichte updates slimme apparaten.

26 november 2019

Je hebt recht op informatie voor je een 'slim' apparaat koopt

Goed nieuws. Fabrikanten of verkopers moeten consumenten voor aanschaf van een slim apparaat informeren over updates. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM gaat de komende tijd bekijken of aanbieders van slimme apparaten hier wel aan voldoen. Is dat niet het geval dan spreekt de ACM hen hierop aan.

Wij hebben een tijdje geleden 9 eisen aan veiligheidsupdates opgesteld. Daarin staan ook eisen over de informatievoorziening.

Lees het hele bericht van de ACM

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px