icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerlijk incasseren

Eén op de 11 huishoudens heeft problematische schulden. En bedrijven verdienen daar miljarden aan. Wij willen dat het kabinet deze schuldenindustrie aan banden legt. Om ons standpunt duidelijk te maken, schreven we een manifest.

symposium-incasso-blauw-1200x800px
 • Wat is er mis?

  Eén op de 11 huishoudens heeft problematische schulden. En rond dat leed is een hele industrie gebouwd. Een schuldenindustrie die miljarden verdient aan het leed van honderdduizenden Nederlanders. Incassobureau's hebben bijvoorbeeld een winstmarge van 46%. Wij vinden dat immoreel en maatschappelijk onverantwoord.

  Onze eisen

  Wij willen dat het kabinet de schuldenindustrie stopt. Door nieuwe wetgeving te maken die het incasseren eerlijker maakt. Alleen zo komt er een einde aan bedrijven die alleen kunnen bestaan door te verdienen aan schulden van anderen.

  De coalitiepartijen hebben al afgesproken dat de schuldhulpverlening beter moet. Maar dat kost tijd en het is maar de vraag of dat alle problemen echt oplost.

  De overheid moet krachtig optreden tegen bedrijven die miljarden verdienen aan schulden van anderen. Nieuwe regels moeten duidelijk maken dat er in onze samenleving geen plek is voor deze sector. Dat we mensen met problemen willen helpen en het verdienen aan schulden willen stoppen.
   

  Download het manifest (pdf)

  Lees de samenvatting

 •  

   

   

   

   

  'Het is immoreel en maatschappelijk onverantwoord om miljarden te verdienen aan de schulden van mensen'

Samenvatting manifest

Stijgende armoede en schulden zijn een groot probleem in onze samenleving. Bestaanszekerheid is een politiek modewoord geworden, maar ook de plannen van het nieuwe kabinet voorkomen niet dat het aantal mensen dat leeft in armoede de komende jaren verder stijgt.

De cijfers bevestigen dit: 46 procent van de huishoudens heeft het afgelopen jaar al te maken gehad met één of meer betalingsproblemen. Een deel van de mensen krijgt problematische schulden. Eén op de 11 huishoudens zit daar nu al middenin. 

Aan incassokosten, rentes en handel in vorderingen worden miljarden verdiend. In 2022 bleek dat incassobureaus een winstmarge hebben van maar liefst 46%.

De 4 coalitiepartijen hebben met elkaar afgesproken om de schuldhulpverlening te verbeteren, met een focus op de aanpak van problemen bij de bron. Wij beseffen dat de algehele oplossing van armoede en schulden tijd nodig heeft. Maar tot die tijd kunnen wij niet langer accepteren dat mensen die – om wat voor reden dan ook – in de schulden belanden, daar steeds verder in wegzakken.

Download het manifest (pdf)

Wij vragen het kabinet om:

Incasso-normen-stellen-1200x1200px

Normen te stellen

Nieuwe normen voor verantwoord incasseren, voor alle bedrijven. Registratie is al verplicht. Maar pas als je aantoonbaar voldoet aan deze normen kom je in aanmerking voor deze registratie in het register incassodienstverlening.

Deze normen zijn nodig omdat we af willen van bedrijven die verdienen aan schulden van anderen. En de overheid werkt alleen nog samen met verantwoorde incassobureaus, zonder winstoogmerk.

Tijdlijn

10 juli 2024

Oproep Consumentenbond kabinet

De Consumentenbond wil dat het systeem van schulden incasseren op de schop gaat. Bedrijven zouden geen geld mogen verdienen aan andermans schuld. En de kosten mogen niet zó oplopen dat consumenten daardoor steeds dieper in de problemen komen. De Consumentenbond vraagt in een brief aan de nieuwe staatssecretaris Struyken (Rechtsbescherming) om maatregelen te nemen. 

Lees het nieuwsbericht

10 juli 2024

Interview Sandra Molenaar in het AD

Incassobureaus moeten niet langer miljarden kunnen verdienen aan kwetsbare mensen in betalingsnood. De Consumentenbond wil een einde aan excessieve incassokosten en maant het nieuwe kabinet tot actie. Ook wil de belangenclub proefprocessen voeren om de redelijkheid te checken, zegt directeur Sandra Molenaar.

Lees het interview

20 juni 2024

Symposium 'Van schuld naar eerlijk incasseren'

Consumentenbond symposium ‘Van schuld en boete naar eerlijk incasseren’

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px