icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor traphekjes

Je traphekje zorgt ervoor dat je kindje niet van de trap kan vallen of de trap op kan klimmen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je het hekje op de juiste manier gebruikt.

1

Plaats het hekje voor je kind kan kruipen

Haal al een traphekje in huis voordat je kind kan kruipen. Dat voelt vroeg, maar zo weet je kind meteen dat de trap een no-go-area is, zodra het op ontdekkingstocht kan. Leer je kind ook dat spelen op de trap gevaarlijk is en daarom niet mag. 

Je kunt een traphekje gebruiken tot een kind zo'n 2,5 jaar oud is. Vanaf dat moment wordt je kind te groot en te vindingrijk om zich te laten tegenhouden door een traphekje. Kinderen van die leeftijd kunnen vaak zelfstandig de trap op en af.

1 Traphekjes kruipen

2

Sluit het hekje altijd

Het is belangrijk dat het hekje altijd gesloten wordt. Wen jezelf dit aan, maar leer het ook aan oudere broers en zussen, de oppas, opa en oma en anderen die regelmatig bij je thuis komen. 

Controleer ook altijd of het hekje goed in het slot gevallen is.

2 Traphekjes sluiten

3

Controleer een automatisch slot ook altijd

Er zijn hekjes met een automatisch slot. Je hoeft het deurtje niet zelf dicht te klikken, maar het sluit automatisch. Dit is handig, maar controleer wel altijd of het deurtje goed in het slot is gevallen door er lichtjes aan te trekken. Zeker als het deurtje van een kleine afstand dicht valt. Uit onze testen blijkt dat het dan niet altijd goed gaat. 

Heeft het traphekje dat je gebruikt geen automatisch slot? Ook dan is het goed om na het sluiten goed te controleren of het hekje dicht is. Bij veel hekjes hoor je een duidelijke 'klik' als het hekje goed dicht zit. 

3 Traphekjes automatisch slot

4

Plaats een hekje boven- én onderaan de trap

Bovenaan de trap plaats je een hekje zodat je kindje vanaf de overloop niet van de trap naar beneden kan vallen. Plaats ook onderaan de trap een hekje zodat je kindje niet omhoog kan klimmen.

Ook al bevindt de trap zich in de hal en is er een deur naar de woonkamer, dan nog is het veiliger om ook te kiezen voor een traphekje onderaan de trap. Je weet maar nooit.

4 Traphekjes boven en onder

5

Bewaar de handleiding

Heb je het traphekje niet meer nodig? Je kunt het verkopen als tweedehands traphekje of doorgeven aan vrienden of familie. Doe dit alleen als het traphekje onbeschadigd is.

Zorg dat je de handleiding van het hekje bewaart én dat alle originele onderdelen compleet zijn. Het is namelijk zeer belangrijk dat het traphekje op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Heb je de handleiding niet meer? Veel handleidingen zijn online te vinden als je zoekt op het typenummer. Soms zijn er ook YouTube-video's met instructies te vinden.

Kun je ook dat niet vinden of mis je onderdelen? Dan is het beter om het hekje af te danken en in te leveren bij de milieustraat. 

Lees ook onze tips als je zelf een tweedehands traphekje wilt kopen

5 Traphekjes

6

Hoe bevalt je traphekje?

Help anderen met een review over jouw traphekje.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.
 

  • Ga naar het reviewformulier van traphekjes.
  • Selecteer het merk en type van het traphekje waar je een review over wilt schrijven.
  • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
  • Beantwoord alle overige vragen over het product.
  • Vul je e-mailadres in.
  • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Banner reviewformulier-14

Test traphekjes