icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor traphekjes

Een traphekje zorgt ervoor dat je kind niet van de trap kan vallen of de trap op kan klimmen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je het hekje op de juiste manier gebruikt.

1

Plaats het hekje voor je kind kan kruipen

Haal al een traphekje in huis voordat je kind kan kruipen. Dat voelt vroeg, maar zo weet je kind meteen dat de trap een no-go-area is, zodra het op ontdekkingstocht kan. Leer je kind ook dat spelen op de trap gevaarlijk is en daarom niet mag. 

Traphekjes zijn bedoeld voor kinderen tot 2 jaar. Daarna wordt je kind te groot en te vindingrijk om zich te laten tegenhouden door een traphekje. Kinderen van die leeftijd kunnen vaak zelfstandig de trap op en af.

Bekijk en vergelijk: 
Alle geteste traphekjes

1 Traphekjes kruipen

2

Sluit het hekje altijd

Het is belangrijk dat het hekje altijd gesloten wordt. Wen jezelf dit aan, maar leer het ook aan oudere broers en zussen, de oppas, opa en oma en anderen die regelmatig bij je thuis komen. 

Controleer ook altijd of het hekje goed in het slot gevallen is.

2 Traphekjes sluiten

3

Controleer een automatisch slot ook altijd

Er zijn hekjes met een automatisch slot. Je hoeft het deurtje niet zelf dicht te klikken, het sluit dan automatisch. Dit is handig, maar controleer wel altijd of het deurtje goed in het slot is gevallen door er lichtjes aan te trekken. Zeker als het deurtje van een kleine afstand dicht valt. Uit onze testen blijkt dat het dan niet altijd goed gaat. 

Heeft het traphekje dat je gebruikt geen automatisch slot? Ook dan is het goed om na het sluiten goed te controleren of het hekje dicht is. Bij veel hekjes hoor je een duidelijke 'klik' als het hekje goed dicht zit. 

3 Traphekjes automatisch slot

4

Plaats een hekje boven- én onderaan de trap

Met een traphekje bovenaan de trap voorkom je dat je kind van de trap valt. Met een traphekje onderaan de trap voorkom je dat je kind ongemerkt de trap op klimt. Je kunt een traphek ook tussen 2 ruimtes plaatsen. Zo houd je een kind bijvoorbeeld uit de keuken als de oven aan staat.

Is de trap in de hal en is er een deur naar de woonkamer? Ook dan is het wel zo veilig om te kiezen voor een traphekje onderaan de trap. Je weet maar nooit, kinderen zijn vindingrijk.

4 Traphekjes boven en onder

5

Bewaar de handleiding

Heb je het traphekje niet meer nodig? Je kunt het verkopen als tweedehands traphekje of doorgeven aan vrienden of familie. Doe dit alleen als het traphekje onbeschadigd is.

Zorg dat je de handleiding van het hekje bewaart én dat alle originele onderdelen compleet zijn. Het is belangrijk voor de veiligheid dat het traphekje op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Heb je de handleiding niet meer? Veel handleidingen zijn online te vinden als je zoekt op merk, type en het woord 'handleiding'. Soms zijn er ook YouTube-video's met instructies te vinden.

Kun je ook dat niet vinden of mis je onderdelen? Dan is het beter om het hekje af te danken en in te leveren bij de milieustraat. 

Lees verder: 
Let hierop als je een tweedehands traphekje wilt kopen

5 Traphekjes

6

Wanneer kun je het traphek weghalen?

Traphekjes zijn ontworpen voor kinderen tot 2 jaar. Daarna moet je er vanuitgaan dat je kind te groot, te zwaar of te vindingrijk is voor een traphek. Vertrouw je je kind voldoende met de trap op en af gaan? Dan heb je in principe geen traphek meer nodig en kun je het traphekje weghalen.

Toch kan het de moeite waard zijn om de traphekjes nog wat langer te laten zitten. Zo voorkom je dat een kind ongemerkt naar een andere verdieping gaat. Of per ongeluk 's nachts slaapdronken van de trap af kukelt. Ook kan een traphek handig zijn om kinderen weg te houden van gevaarlijke plekken. Bijvoorbeeld als in de keuken de oven aan staat.

Houd er wel rekening mee dat kleine kinderen soms verrassend vindingrijk zijn. Houd je kind dus altijd in de gaten. Ook als het traphek dichtzit.

Kan je kind over het traphek heen klimmen? Haal het traphek dan weg. Het is dan veiliger om géén traphek te hebben dan een hek waar het kind overheen probeert te klimmen.

Test traphekjes