icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Traphekje kopen: waar let je op?

Veiligheid staat bij traphekjes voorop. Welk type traphekje is het beste? En kun je een traphekje veilig tweedehands aanschaffen? Wij helpen je de juiste keuze te maken.

1

Keuzehulp traphekjes

Wil je weten welk traphekje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste traphekje.

Help mij kiezen

Keuzehulp traphekje

2

Wanneer heb je een traphekje nodig?

Zodra je kind begint te kruipen, heb je een traphek nodig. Installeer een traphek daarom ruim op tijd. Met een traphekje bovenaan de trap voorkom je dat je kind van de trap valt. Met een traphekje onderaan de trap voorkom je dat je kind ongemerkt de trap op klimt. Je kunt een traphek ook tussen 2 ruimtes plaatsen. Zo houd je een kind bijvoorbeeld uit de keuken als de oven aan staat.

Een traphek is bedoeld voor kinderen tot 2 jaar. Daarna moet je ervan uitgaan dat een kind te groot, te zwaar of te vindingrijk is om zich te laten tegenhouden door een traphekje. Leer kinderen zo snel mogelijk dat ze niet moeten spelen op de trap en dat ook een traphekje geen speelgoed is.

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste traphekjes

Video: kooptips traphekjes

3

Bepaal of een traphek past

Bekijk de opening waarin je het traphek wil plaatsen. Voldoet deze aan de voorwaarden hieronder? Dan kunt je probleemloos een traphek plaatsen.

 • De opening waarin je het traphek wil plaatsen, heeft stevige trapposten of muren.
 • De muren zijn recht en gelijk.

In de volgende gevallen moet je opletten:

 • De muren staan niet recht tegenover elkaar (ze zijn niet evenwijdig).
 • Bij hoge plinten.

De traphekjes uit onze test zijn niet geschikt voor de volgende situaties:

 • Bij een open trap met veel ruimte tussen de spijlen en/of de treden.
 • Bij een dubbele trap.
 • Bij een ronde trappost.
 • Bij een wenteltrap.

Hiervoor bestaan wel oplossingen zoals bijvoorbeeld traphekjes met een hoek. Deze hebben we niet getest.

Lees verder:
Zo installeer je een traphekje veilig

4 Traphekjes boven en onder

4

Een veilig traphekje kopen

In onze tests zien we bijna jaarlijks onveilige traphekjes. Vaak hebben die zulke grote veiligheidsproblemen dat ze nooit verkocht mochten worden. We melden de problemen altijd bij de fabrikant. Maar die ondernemen schokkend genoeg bijna nooit actie. Vaak blijven deze traphekjes gewoon in de winkel te koop.

Deze traphekjes vermelden allemaal op de verpakking dat ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 1930:2011. Deze vermelding is dus geen garantie voor een veilig traphekje.

Gelukkig is er ruime keuze uit veilige traphekjes. Met onze tips kun je een veilig traphekje kopen.

Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes (alleen voor leden)
Veilige traphekjes voor kleuters (alleen voor leden)

gevaarlijke-traphekjes-opening

5

Soorten traphekjes

Er zijn verschillende soorten traphekjes met elk hun eigen voor- en nadelen:

De veiligste hekjes uit onze test zijn spijlenhekjes. Maar deze hekjes zitten wel altijd in de weg, ook als je ze niet gebruikt. En er is ruimte voor of achter het hek nodig om het te openen.

Uit onze test blijkt dat veel oprolbare hekjes onveilig zijn. We raden deze hekjes niet aan voor bovenaan de trap. Een voordeel van rolhekjes is dat ze niet in de weg zitten als je ze niet gebruikt.

Vouwhekjes combineren de voordelen van spijlenhekjes en rolhekjes.

Bekijk en vergelijk: 
Alle geteste traphekjes
 

 

5 Traphekjes

6

Kies de juiste maat

Meet de breedte van de deuropening of het trapgat waar je het hekje wilt plaatsen. Het verschilt sterk welke breedte een traphekje kan overbruggen. Voor veel hekjes bestaan verlengstukken waarmee je ze breder maakt. Soms worden ze meegeleverd, maar vaak moet je ze los bijkopen.

Voor smalle openingen heb je een hekje nodig dat op minimale breedte niet te breed is. En bij ruimere openingen zoek je juist een hekje dat breder is, eventueel door uit te schuiven.

In de vergelijker vermelden we per hekje de minimale en de maximale overbrugbare breedte. En we tonen of je er een verlengstuk bij kunt kopen.

Bekijk en vergelijk:
Traphekjes die passen in een standaard trapgat
Traphekjes die passen in een standaard deuropening

PT18485-0081-01

7

Bevestig het traphek met schroeven

Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen aan de muur of trappost:

 • Geschroefde scharnieren en sloten. Je schroef het hele frame vast. Of je schroeft de scharnieren en de sloten direct vast in de muur.
 • Geschroefde muurcups. Je klemt het hekje in de muurcups.
 • Bevestigen zonder schroeven. 

Hoe meer schroeven je gebruikt, hoe steviger het traphekje vastzit. Bevestiging zonder schroeven raden we niet aan. In de vergelijker staat bij elk traphekje hoe je het bevestigt. Ook kun je filteren op het type bevestiging.

Bekijk en vergelijk: 
Alle geteste traphekjes met schroefbevestiging
De veiligste traphekjes (alleen voor leden)

MAGR20191122-0055

8

Extra opties

Traphekje zonder drempel

Hekjes met een drempelvrij ontwerp hebben geen drempel waar je over kunt struikelen. Sommige spijlenhekjes hebben aan de onderkant een balk waarboven het hekje opent. Die balk van 1 tot 4 cm hoog bevindt zich op de vloer of net erboven. Let hiermee op: je kunt struikelen over deze balk.

Bekijk en vergelijk:
Traphekjes zonder drempel

Vrije doorgang als kinderen er niet zijn

Bij sommige traphekjes is er vrije doorgang wanneer het traphek niet in gebruik is. Als de kinderen niet thuis zijn en je het hek niet gebruikt, dan kun je bij rolhekjes en bij vouwhekjes vrij doorlopen. Bij spijlenhekjes moet je het hek steeds zelf opendoen.

Bekijk en vergelijk:
Traphekjes met vrije doorgang

Extra hoog traphekje

Voor kinderen van 2 tot 4 raden we een hekje aan van 75 cm of hoger. Het lichaamszwaartepunt van deze kinderen ligt hoger. Een hoger hekje zorgt ervoor dat zij niet op hun tenen leunend over het hekje kunnen klimmen of vallen.

Bekijk en vergelijk:
Extra hoge traphekjes

9

Tweedehands traphekje kopen

Een goed traphekje hoeft niet duur te zijn. De Beste Koop kost maar een paar tientjes. Koop of krijg je een tweedehands traphek? Let dan hierop:

 • Check of het geen onveilig traphekje is.
 • Controleer of je alle benodigde onderdelen hebt. Ook bijvoorbeeld bevestigingsmallen die nodig zijn voor installatie.
 • Controleer of alle onderdelen goed vastzitten.
 • Monteer het hekje volgens de handleiding. Deze kun je ook online terugvinden. Zoek op merk, type en het woord 'handleiding'. Op internet vind je ook installatievideo's van veel traphekjes.

Gebruik liever geen tweedehands traphek als het beschadigd is of niet meer goed werkt. En koop in ieder geval geen ‘harmonicahekje’. Dit type wordt voor huisdieren verkocht, maar is onveilig voor kinderen.

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste traphekjes

traphekjes-laptop-1200x800px

10

Zelf een traphekje maken

Een traphekje zelf maken lijkt niet ingewikkeld. Toch is dit niet verstandig. Voor de veiligheid van je kind moet een traphek aan veel verschillende eisen voldoen. Het is behoorlijk lastig om zelf een traphek te maken dat voldoet aan alle eisen van veiligheidsnorm EN 1930.

We zien helaas dat er erg veel onveilige traphekjes op de markt zijn. Een veilig traphek maken is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zelf een traphek maken, raden we daarom af.

Waarschuwing: maak dit vtwonen traphekje niet

Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes (alleen voor leden)

VT wonen DIY traphekje

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke traphekjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Traphekjes

Test traphekjes