icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen regelmatig traphekjes op veiligheid en gebruiksgemak. Dit doen wij aan de hand van de Europese Veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met extra strenge tests. Op deze pagina lees je hoe wij tot onze testoordelen komen.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Veiligheid

Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van de test. We volgen hiervoor het protocol van veiligheidsnorm EN 1930:2011. Sommige tests maken we extra zwaar. De verzwaarde tests kunnen alleen leiden tot verhoging van het testoordeel, nooit tot verlaging. Het oordeel voor veiligheid weegt voor 65% mee in het testoordeel.

Claim_Norm_3De veiligheidstest bestaat uit de volgende onderdelen:​

 • Veilige hoogte
 • Werking slot
 • Verstikkingsgevaren
 • Bestandheid tegen duwen en trekken
 • Openingen
 • Beklemmingsgevaren
 • Botstest met 10 kg
 • Botstest met 25 kg
 • Riskante uitsteeksels
 • Riskante onderdelen

Als een hekje ruim zakt op 2 of meer van de dikgedrukte onderdelen, beoordelen we het hekje als onveilig. 

Hoog genoeg

Tussen 2 punten waar een kind op zou kunnen gaan staan, moet minstens 65 cm hoogte zitten. Met speciale, gecertificeerde meetinstrumenten bepalen we welke punten breed genoeg waren voor een kindervoetje, en meten de hoogte vanaf dat punt.

Werking slot

De norm schrijft voor dat er een tweevoudig slot aanwezig moet zijn dat niet makkelijk te openen is voor kinderen. Met tweevoudig wordt bedoeld: een slot dat met 2 verschillende handelingen en volgens 2 verschillende principes bediend moet worden. Dus bijvoorbeeld een knop indrukken en daarna schuiven.

In principe is de aanwezigheid van een tweevoudig slot voldoende voor goedkeuring volgens de norm, maar wij testen of het slot ook zo werkt als bedoeld. Daarvoor openen en sluiten we het slot 500 keer (de norm schrijft 300 keer voor). Een slot dat automatisch sluit (auto-close) testen we 10 keer bij maximale opening en 10 keer bij minimale opening.

Naar aanleiding van een terugroepactie voor alle traphekjes van IKEA wegens een probleem met het slot, checken we ook of het hekje feedback geeft over of het slot goed dicht zit of niet.

Duurtest

Een traphekje moet bestand zijn tegen intensief gebruik. Daarom doen we een duurtest. Een apparaat wordt aan de bovenkant van het hekje gekoppeld en simuleert een duw- en trekbeweging. Het hekje moet 10.000 bewegingen doorstaan.

Openingen

Code21-Gaps-FAIL-traphekjeEen baby of peuter kan zich met het onderlijf door verbazend kleine openingen wriemelen. In het ergste geval blijft het dan steken bij het hoofd. Daarom testen we of de ruimte onder en naast het hekje en tussen de spijlen niet te groot is.

Dat doen we met een testdummy ter grootte van een kinderrompje. Aan de dummy is een krachtmeter verbonden om te meten hoeveel kracht daarvoor nodig is. De dummy mag niet met minder dan 30N (Newton) door de opening passen.

Botstest

Een traphekje moet bestand zijn tegen een flinke botsing, bijvoorbeeld als een kindje tegen het hekje aan valt. Met een gewicht van 10 kg wordt 18 keer tegen verschillende punten van het hekje gebotst. We deden deze test ook in een verzwaarde variant, met 25 kg. Deze extra zware variant staat niet in de norm.

Een hekje dat de 10 kg-test doorstaat, maar niet de 25-kg test, krijgt een 'redelijk' (0) oordeel voor de botstest totaal. Alleen de hekjes die slagen voor beide botstests krijgen een 'goed' (+) oordeel voor dit onderdeel.  

Riskante uitsteeksels

Een metalen bal met een soepele, dunne ketting halen we langs het hekje. Als de ketting blijft haken, wordt de bal losgelaten. Als de bal en ketting blijven hangen, wordt dit onderdeel aangemerkt als een riskant uitsteeksel waarachter een kind kan blijven hangen met zijn kleding.

Riskante onderdelen

Met speciale instrumenten cheken we of er geen onderdelen aan het hek zitten die los kunnen raken, waardoor een kind beklemd kan raken of zich kan verwonden.

Instructies

De veiligheidsnorm schrijft een hele trits aan waarschuwingen en instructies voor die in de handleiding moeten staan om te voorkomen dat het hekje verkeerd wordt gebruikt. Wij checken of die er allemaal in staan.

Gebruiksgemak

Een hekje dat onprettig is in het gebruik, is een onveilig hekje. Daarom beoordelen we het gebruiksgemak streng. Vooral het openen en sluiten van het hekje met een baby op de arm telt zwaar mee. Dit is een nieuw testonderdeel waarop we de hekjes uit 2015 nu ook hebben beoordeeld. 

Overige testonderdelen

Verder beoordelen we:

 • hoe lang het duurt tot het hekje geïnstalleerd is; 
 • hoe makkelijk de installatie verloopt;
 • de permanente beschadigingen zoals boorgaten die moeten worden aangebracht om het hekje te installeren;
 • hoe makkelijk het hekje weg te halen is.

Europese Veiligheidsnorm

De Europese Veiligheidsnorm 1930:2011 is niet verplicht. Maar bij alle traphekjes in onze test staat op de verpakking een melding in de trant van: 

Claim_Norm_1

Helaas is zo'n vermelding geen garantie dat het hekje ook daadwerkelijk helemaal veilig is.

In onze test vonden we:

 • meer dan 10 hekjes die voor 2 of meer normtests zakken;
 • diverse hekjes die - op punten die níet in de veiligheidsnorm staan - toch onveilige situaties kunnen opleveren.  

Wij vinden het zeer zorgelijk dat zulke gevaarlijke traphekjes voorzien zijn van het Europese veiligheidscertificaat. We hebben onze bevindingen en zorgen uitgebreid besproken met de Nederlandse normcommissie NEN.  

Gelukkig slaagt het leeuwendeel van de traphekjes in onze test wél voor de veiligheidstests.

Bekijk ook de veiligheidstips.

Bekijk het beste traphekje Vergelijk alle traphekjes

Test traphekjes