icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Hoe wij traphekjes testen

Wij testten 25 van de bestverkochte modellen traphekjes op veiligheid en gebruiksgemak. Dit deden wij aan de hand van de Europese Veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met extra strenge tests. Op deze pagina lees je hoe wij tot onze testoordelen zijn gekomen.

Veiligheid

Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van de test. Het Testoordeel kan niet hoger zijn dan het oordeel voor Veiligheid. Het oordeel voor veiligheid weegt voor 65% mee in het Testoordeel.

De veiligheidstest bestaat uit de volgende onderdelen:​

 • Veilige hoogte
 • Werking slot
 • Verstikkingsgevaren
 • Bestandheid tegen duwen en trekken
 • Openingen
 • Beklemmingsgevaren
 • Botstest met 10 kg
 • Botstest met 25 kg
 • Riskante uitsteeksels
 • Riskante onderdelen

Als een hekje ruim zakt op 2 of meer van de dikgedrukte onderdelen, weegt dat extra zwaar mee in het oordeel voor veiligheid.

Bekijk welke traphekjes als Beste uit de Test komen of vergelijk alle traphekjes.

Veilige hoogte

Tussen 2 punten waar een kind op zou kunnen gaan staan, moet minstens 65 cm hoogte zitten. Met speciale, gecertificeerde meetinstrumenten bepalen we welke punten breed genoeg waren voor een kindervoetje, en meten de hoogte vanaf dat punt.

Werking slot

De norm schrijft voor dat er een tweevoudig slot aanwezig moet zijn dat niet makkelijk te openen is voor kinderen. Met tweevoudig wordt bedoeld: een slot dat met 2 verschillende handelingen en volgens 2 verschillende principes bediend moet worden. Dus bijvoorbeeld een knop indrukken en daarna schuiven. In principe is de aanwezigheid van een tweevoudig slot voldoende voor goedkeuring volgens de norm, maar wij testen of het slot ook zo werkt als bedoeld. Daarvoor openen en sluiten we het slot 500 keer (de norm schrijft 300 keer voor). Een slot dat automatisch sluit (auto-close) wordt 10 keer bij maximale opening, en 10 keer bij minimale opening getest.

Naar aanleiding van een terugroepactie voor alle traphekjes van IKEA wegens een probleem met het slot, hebben we in 2016 ook gecheckt of het hekje feedback geeft over of het slot goed dicht zit of niet. Dit hebben we ook beoordeeld bij de hekjes uit de test van 2015 die nog steeds te koop zijn.  

Bestandheid tegen duwen en trekken

Een apparaat wordt aan de bovenkant van het hekje gekoppeld en simuleert een duw- en trekbeweging. Het hekje moet 10.000 bewegingen doorstaan.

Openingen

Code21-Gaps-FAIL-traphekjeWe testen of een testdummy ter grootte van een kinderrompje tussen de spijlen, tussen het hekje en de muur, onder het hekje en de vloer of door andere openingen door past. Aan de dummy is een krachtmeter verbonden om te meten hoeveel kracht daarvoor nodig is. De dummy mag niet met minder dan 30N (Newton) door de opening door passen. De norm schrijft voor dat deze test in een vloeiende, horizontale beweging uitgevoerd moet worden. Wij vinden dat er best wat meer bewogen mag worden met de dummy. Een baby wriemelt en wringt zich immers ook alle kanten op. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de oprolbare traphekjes  wél de officiële normtest doorstaan, maar dat de dummy met wat gewriemel prima onder het flexibele 'doek' door kan.

Botstest

Met een gewicht van 10 kg wordt 18 keer tegen verschillende punten van het hekje gebotst. We deden deze test ook in een verzwaarde variant, met 25 kg. Deze extra zware variant staat niet in de norm.

Een hekje dat de 10 kg-test doorstaat, maar niet de 25-kg test, krijgt een 'redelijk' (0) oordeel voor de botstest totaal. Alleen de hekjes die slagen voor beide botstests krijgen een 'goed' (+) oordeel voor dit onderdeel.  

Riskante uitsteeksels

Een metalen bal met een soepele, dunne ketting wordt langs het hekje gehaald. Als de ketting blijft haken, wordt de bal losgelaten. Als de bal en ketting blijven hangen, wordt dit onderdeel aangemerkt als een riskant uitsteeksel waarachter een kind kan blijven hangen met zijn kleding.

Riskante onderdelen

Met speciale instrumenten wordt gecheckt of er geen onderdelen aan het hek zitten die los kunnen raken, waar een kind in beklemd kan raken, of zich aan kan verwonden.

Instructies

De veiligheidsnorm schrijft een hele trits aan waarschuwingen en instructies voor die in de handleiding moeten staan om te voorkomen dat het hekje verkeerd wordt gebruikt. 

Gebruiksgemak

Een hekje dat onprettig is in het gebruik, is een onveilig hekje. Daarom beoordelen we het gebruiksgemak streng. Vooral het openen en sluiten van het hekje met een baby op de arm telt zwaar mee. Dit is een nieuw testonderdeel waarop we de hekjes uit 2015 nu ook hebben beoordeeld. 

Overige testonderdelen

Verder beoordelen we:

 • hoe lang het duurt tot het hekje geïnstalleerd is; 
 • hoe makkelijk de installatie verloopt;
 • de permanente beschadigingen zoals boorgaten die moeten worden aangebracht om het hekje te installeren;
 • hoe makkelijk het hekje weg te halen is.

Europese Veiligheidsnorm

De Europese Veiligheidsnorm 1930:2011 is niet verplicht. Maar bij alle traphekjes die wij testten staat op hun verpakking dat ze voldoen aan de eisen van de veiligheidsnorm. Helaas is dat geen garantie dat het hekje ook daadwerkelijk helemaal veilig is, zo blijkt uit onze test. We vonden:

 • diverse hekjes die voor 1 of meer normtests zakken;
 • diverse hekjes die op punten die níet in de veiligheidsnorm staan, toch onveilige situaties kunnen opleveren.  

Bekijk ook het nieuwsbericht over deze gevaarlijke traphekjes. 

Deze vondsten tonen wat ons betreft aan dat de normtest niet streng genoeg is, en er te weinig controle is op de naleving van de regels. We hebben dit aangekaart bij de Nederlandse normcommissie NEN en die heeft de Consumentenbond uitgenodigd om in het late najaar deel te nemen aan de vergadering waarin EN 1930:2011 besproken wordt. 

Bekijk welke traphekjes goed uit de test komen.

Bekijk ook de veiligheidstips.

Bekijk het beste traphekje Vergelijk alle traphekjes

Test traphekjes