! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onveilige traphekjes

Niet alle traphekjes zijn veilig. Sommige komen niet goed uit onze test en raden we af om te gebruiken. Wij geven een overzicht van de traphekjes die onveilig zijn. Dit jaar testten wij 3 nieuwe traphekjes. Alle 3 de geteste modellen blijken niet betrouwbaar te zijn.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 maart 2020

70 Childhome 10 KG Impact

Welke traphekjes zijn onveilig?

Onveilige traphekjes 2020

 • Babydan Avantgarde: Het hekje wordt niet geschroefd of in 'wall cups' vastgezet maar uitsluitend geklemd. Hij doorstond onze bots-test met 10kg niet. In onze test schuift het hekje te veel op met de extensies en kwam zonder extensies zelfs helemaal los in onze test. 
 • Europe Baby Elba traphekje wit: In onze test spleet het hout op de hoeken bij de bost-test met 10 kg. Het hekje kan daarna niet veilig meer gebruikt worden.
 • Hauck autoclose ’n Stop: Het autoclose systeem werkt niet voldoende, van een kleine afstand viel het hekje zowel onder als boven niet in het slot. Op een grote afstand viel hij onderin niet in het slot. Op de verpakking wordt het hekje duidelijk autoclose genoemd terwijl in de handleiding staat dat het een handmatig systeem is.

Onveilige traphekjes 2019

Veel hekjes zijn onvoldoende stevig te bevestigen aan de trap-/deurpost of muur. Sommige ervan kunnen volgens de fabrikant met plakstrips of met schroeven worden bevestigd, maar bevestiging met (alleen) plakstrips blijkt onvoldoende stevig.

Bij onze duurtest vielen de hekjes uit de opening of verschoven ze. En daarmee zijn ze uiteraard niet meer veilig. Verder brak een hekje toen we er met een gewicht van 10 kilo tegenaan botsten. Omdat deze traphekjes onveilig zijn, raden we het gebruik ervan ten zeerste af. Ze krijgen het rapportcijfer 1 en het 'predicaat' Afrader.

De volgende hekjes begaven het bij de duurtest. 

 • BabyDan Premier klemhekje: Dit hekje wordt in de deur- of trapopening geklemd. De rubberen uiteinden van de schroeven zouden het hekje op zijn plaats moeten houden, maar tijdens onze duurtest schoven de uiteinden uit de opening waardoor het hekje van boven los kwam te zitten. Een kind kan er dan doorheen vallen.
 • BabyDan Perfect Close: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden vastgemaakt. Als hij alleen met plakstrips wordt bevestigd, is hij onvoldoende veilig. De plakstrips lieten in onze test los, waardoor het hekje aan de bovenkant los kwam te zitten. Met schroeven is wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat het noodzakelijk is ook de schroeven te gebruiken.
 • Lindam Sure Shut Orto: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips worden vastgemaakt. Maar dat blijkt niet stevig genoeg: het hekje schoot aan de bovenkant helemaal los. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
 • Dreambaby Chelsea Autoclose: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips of met schroeven worden vastgemaakt. De plakstrips bleken niet stevig genoeg: de bevestiging verschoof en het hekje kwam bovenaan los te zitten. Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
 • Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Ook hier bleek bevestiging met alleen plakstrips niet stevig genoeg: het hekje schoot uit de bevestigingscups. 
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is.
 • Safety 1st Auto Close metaal wit: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Alleen met plakstrips is ook voor dit hekje niet stevig genoeg.
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is. Daarnaast kan een kind achter het scharnierpunt blijven haken met zijn kleding.

Ook onveilig zijn de traphekjes Childhome Maestro deur/traphek wit en Childhome Maestro deur/traphek hout. Deze braken bij onze botstest met 10 kg.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke traphekjes goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste traphekjes

DeBeste_categorie_traphek_schroef

Oudere traphekjes (vóor 2018)

Ook in het verleden stuitten we op onveilige traphekjes. Deze zijn niet meer nieuw in de winkel te koop. Overweeg je een tweedehands hekje of gebruik je een traphekje dat je kocht vóór 2018, bekijk dan ons overzicht van oudere onveilige traphekjes.

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met een extra strenge test. Lees hoe wij onze tests uitvoeren.

Bekijk ook: