icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Onveilige traphekjes

Niet alle traphekjes zijn veilig. Traphekjes die niet slagen voor onze veiligheidstests raden we af. Ook in 2022 vonden we een aantal onveilige traphekjes in onze test. Een overzicht.
Irene Joris 2023

Irene Joris     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 28 oktober 2022

Afrader traphekje 1200x800

Welke traphekjes zijn onveilig?

Sinds 2015 testen we traphekjes. Jaar na jaar (behalve in 2018) vinden we helaas onveilige traphekjes, die problemen krijgen in onze veiligheidstest. Deze traphekjes hebben vaak problemen in onze duurtest. Daarin simuleren we dat een kindje aan het hekje trekt of dat het hekje hard wordt dicht gegooid.

Ook de botstest zorgt regelmatig voor problemen. Onveilige hekjes breken als je er met een gewicht van 10 kg tegenaan botst. Gebruik geen onveilige traphekjes. Deze hekjes krijgen van ons het rapportcijfer 1 en benoemen we tot Afrader.

NVWA

De problemen die we vinden in de traphekjes-test delen we met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA ziet erop toe dat fabrikanten en importeurs de wetgeving op het gebied van productveiligheid naleven en consumenten op een juiste wijze informeren over het veilig gebruik van producten.

Onveilige traphekjes 2022

Uit de test van 2022 raden we 4 traphekjes af:

 • A3 Baby & Kids Rolygate: De Rolygate doorstond onze 'duwen en trekken'-test niet. Daarin simuleren we dat een kindje aan het traphekje rammelt. Het bovenste handvat van het hekje brak hierbij helemaal af. Het hekje was door deze test zo beschadigd dat de botstest voor dit hekje niet konden uitvoeren. Fabrikant A3 heeft aangegeven dat dit hekje niet meer gemaakt wordt. Het is echter nog wel in enkele winkels te koop.
   
 • Mac Lean Traphek metaal schroefbaar: Het Maclean traphekje heeft problemen bij de bevestiging. Het bevestigingsplaatje dat je aan de muur schroeft om het hekje in te hangen, is niet sterk genoeg. Het plastic breekt bij het vastschroeven van het plaatje. Omdat het hekje niet veilig geïnstalleerd kan worden, hebben we geen verdere veiligheidstests uitgevoerd. Fabrikant Mac Lean heeft aangegeven het probleem te bekijken, maar neemt het traphekje niet uit de handel. Consumenten die dit hekje hebben, adviseren we goed te controleren of het bevestigingsplaatje goed vastzit aan de muur of trap en niet kan bewegen. Zit het niet goed vast, neem dan contact op met Mac Lean.
 • Reer DesignLine Puristic Klemhekje: Dit transparante traphekje van plexiglas doorstaat de botstest met 10 kg niet. Ook is de sluiting niet goed afgewerkt, waardoor er een vinger in klem kan komen te zitten. Fabrikant Reer heeft niet gereageerd op de testresultaten.
   
 • Star Stairs Veiligheidshek Nele (wordt verkocht bij Bauhaus, nu onder de naam SVEA): Het sluitingsmechanisme van traphekje Nele is niet veillig. Het wieltje waarmee je het hekje opent, kun je draaien zonder dat je het veiligheidspalletje met de andere hand indrukt. Verkoper Bauhaus heeft aangegeven het probleem aan te kaarten bij hun leverancier en een eigen test uit te gaan voeren, maar neemt het traphekje niet uit de handel.

Update najaar 2022: In de test doorstond in eerste instantie ook de BabyDan Guard Me de 'duwen en trekken'-test niet. Het sluitingsmechanisme brak volledig af. Volgens BabyDan kunnen de problemen ontstaan als je het hekje over te grote breedte installeert. BabyDan gaf aan het hekje te verbeteren.

Wij hebben het traphekje opnieuw getest in het najaar van 2022. Dit keer doorstond het hekje wél de belangrijkste veiligheidstests. Alleen de extra zware botstest van 25 kg niet. Gebruik jij een Guard Me? Controleer dan de sluiting op scheurtjes. Zijn die er, neem dan direct contact op met BabyDan via servicedk@babydan.dk.

Onveilige traphekjes 2021

Uit de test van 2021 raden we 3 traphekjes af:

 • Kidsriver Luca Deurhek Wit (ook te koop in zwart): Het Kidsriver Luca traphek doorstond onze 'duwen en trekken'-test niet. Daarin simuleren we dat een kindje aan het traphekje rammelt. Verschillende spijlen van het hekje kwamen los. Daardoor is het hekje niet meer stevig en kunnen scherpe randen ontstaan waar een kind zich flink aan kan bezeren. Het hekje was door deze test zo beschadigd dat de botstest voor dit hekje niet konden uitvoeren. 

Update
Fabrikant Timgro heeft naar aanleiding van onze test een veiligheidswaarschuwing (pdf) uitgestuurd. Je kunt nieuwe verlengstukken zonder kosten aanvragen. Ook kun je het traphekje retourneren tegen het volledige aankoopbedrag. Daarnaast kun je het traphekje omruilen voor een ander model hekje.

Inmiddels heeft Babypark onder dezelfde streepjescode een nieuw hekje op de markt gebracht met dezelfde naam. Deze hebben we in 2022 opnieuw getest en nu doorstond het traphekje de veiligheidstests wel. Heb je dit hekje eerder dan 2022 gekocht? Neem dan contact op met Babypark.
 

 • Hauck Stop n Safe 2 wit (ook te koop in zilver): Ook de Hauck Stop n Safe 2 doorstond onze 'duwen en trekken'-test niet. Ook hier kwamen verschillende spijlen van het hekje los. Daardoor is het hekje niet meer stevig en kunnen er scherpe randen ontstaan. Erg gevaarlijk. Het hekje was door deze test dermate beschadigd dat we de botstest voor dit hekje niet konden uitvoeren. Fabrikant Hauck heeft beloofd het productieproces onder de loep te nemen, maar neemt het traphekje niet uit de handel. Wel heeft webwinkel bol.com, waar wij het hekje kochten, aangegeven het hekje niet meer te gaan verkopen. Helaas is het nog steeds te koop bij Amazon.
   
 • BabyGo Safety gate white: Dit traphekje van BabyGo is zeer onveilig: het doorstond meerdere veiligheidschecks niet. Er is te veel ruimte tussen de buitenste spijl en de spijl ernaast. Er is ook te veel ruimte onder het handvat. Hierdoor kan een kindje met een hand of met de heup vast komen te zitten. Het autoclose systeem werkt niet voldoende: van een kleine afstand valt het hekje niet goed in het slot.
  Er zitten veel scherpe randjes aan het traphekje en bramen op zowel de plastic als de metalen onderdelen. Hieraan kunnen kinderen zich flink bezeren.
  Ook doorstaat het traphekje onze ‘duwen en trekken’-test niet. Je kunt de deur open krijgen zonder het slot te openen maar wel heel vaak aan het hekje te trekken.
  Tot slot doorstond de BabyGo ook de botstest van 10 kg niet. Fabrikant BabyGo heeft niet gereageerd op de testresultaten. Het traphekje is nog altijd te koop bij MamaLoes. 

Onveilige traphekjes 2020

In 2020 testten we 3 hekjes, die alle 3 onveilig waren:

 • Babydan Avantgarde: Het hekje wordt niet geschroefd of in 'wall cups' vastgezet maar uitsluitend geklemd. Hij doorstond onze bots-test met 10kg niet. In onze test schuift het hekje te veel op met de extensies en kwam zonder extensies zelfs helemaal los in onze test. 
   
 • Europe Baby Elba traphekje wit: In onze test spleet het hout op de hoeken bij de botstest met 10 kg. Het hekje kan daarna niet meer veilig gebruikt worden.
   
 • Hauck autoclose ’n Stop: Het autoclose systeem werkt niet voldoende: van een kleine afstand viel het hekje zowel onder als boven niet in het slot. Op een grote afstand viel hij onderin niet in het slot. Op de verpakking wordt het hekje duidelijk autoclose genoemd, terwijl in de handleiding staat dat het een handmatig systeem is.

Onveilige traphekjes 2019

In de test van 2019 begaven veel hekjes het tijdens de duurtest: 

 • BabyDan Perfect Close: De bevestigingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden vastgemaakt. Als hij alleen met plakstrips wordt bevestigd, is hij onvoldoende veilig. De plakstrips lieten in onze test los, waardoor het hekje aan de bovenkant los kwam te zitten.
  Met schroeven is wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat het noodzakelijk is ook de schroeven te gebruiken.
   
 • Lindam Sure Shut Orto: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips worden vastgemaakt. Maar dat blijkt niet stevig genoeg: het hekje schoot aan de bovenkant helemaal los. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
   
 • Dreambaby Chelsea Autoclose: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips of met schroeven worden vastgemaakt. De plakstrips bleken niet stevig genoeg: de bevestiging verschoof en het hekje kwam bovenaan los te zitten. Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
   
 • Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Ook hier bleek bevestiging met alleen plakstrips niet stevig genoeg: het hekje schoot uit de bevestigingscups. 
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is.
   
 • Safety 1st Auto Close metaal wit: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Alleen met plakstrips is ook voor dit hekje niet stevig genoeg.
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is. Daarnaast kan een kind achter het scharnierpunt blijven haken met zijn kleding.

Ook onveilig zijn de traphekjes Childhome Maestro deur/traphek wit en Childhome Maestro deur/traphek hout. Deze doorstonden de duurtest, maar braken bij onze botstest met 10 kg.

Oudere traphekjes (vóor 2018)

Ook in het verleden stuitten we op onveilige traphekjes. Deze zijn niet meer nieuw in de winkel te koop. Overweeg je een tweedehands hekje of gebruik je een traphekje dat je kocht vóór 2018, bekijk dan ons overzicht van oudere onveilige traphekjes.

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met een extra strenge test. Lees hoe wij onze tests uitvoeren.

Bekijk ook: 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.