icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onveilige traphekjes

Niet alle traphekjes zijn veilig. Traphekjes die niet slagen voor onze veiligheidstests raden we af. Ook in 2021 vonden we 3 onveilige traphekjes in onze test. Een overzicht.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 oktober 2021

70 Childhome 10 KG Impact

Welke traphekjes zijn onveilig?

Sinds 2015 testen we traphekjes. Elk jaar (behalve in 2018) vinden we onveilige traphekjes, die problemen krijgen in onze veiligheidstest. Deze traphekjes hebben vaak problemen in onze duurtest. Daarin simuleren we dat een kindje aan het hekje trekt of dat het hekje hard wordt dicht gegooid.

Ook de botstest zorgt regelmatig voor problemen. Onveilige hekjes breken als je er met een gewicht van 10 kg tegenaan botst. Gebruik geen onveilige traphekjes. Deze hekjes krijgen van ons het rapportcijfer 1 en benoemen we tot Afrader.

Onveilige traphekjes 2021

Uit de test van 2021 raden we 3 traphekjes af:

 • Kidsriver Luca Deurhek Wit (ook te koop in zwart): Het Kidsriver Luca traphek doorstond onze 'duwen en trekken'-test niet. Daarin simuleren we dat een kindje aan het traphekje rammelt. Verschillende spijlen van het hekje kwamen los. Daardoor is het hekje niet meer stevig en kunnen scherpe randen ontstaan waar een kind zich flink aan kan bezeren. Het hekje was door deze test zo beschadigd dat de botstest voor dit hekje niet konden uitvoeren. 

Update
Fabrikant Timgro heeft naar aanleiding van onze test een veiligheidswaarschuwing (pdf) uitgestuurd. Je kunt nieuwe verlengstukken zonder kosten aanvragen. Ook kun je het traphekje retourneren tegen het volledige aankoopbedrag. Daarnaast kun je het traphekje omruilen voor een ander model hekje.

Inmiddels heeft Babypark onder dezelfde streepjescode een nieuw hekje op de markt gebracht met de naam Europe Baby Traphekje Wit (en Zwart). Deze hebben we nog niet getest. We kunnen niet beoordelen of de fabrikant wijzigingen heeft doorgevoerd en deze hekjes wel veilig zijn.
 

 • Hauck Stop n Safe 2 wit (ook te koop in zilver): Ook de Hauck Stop n Safe 2 doorstond onze 'duwen en trekken'-test niet. Ook hier kwamen verschillende spijlen van het hekje los. Daardoor is het hekje niet meer stevig en kunnen er scherpe randen ontstaan. Erg gevaarlijk. Het hekje was door deze test dermate beschadigd dat we de botstest voor dit hekje niet konden uitvoeren. Fabrikant Hauck heeft beloofd het productieproces onder de loep te nemen, maar neemt het traphekje niet uit de handel. Wel heeft webwinkel bol.com, waar wij het hekje kochten, aangegeven het hekje niet meer te gaan verkopen. Helaas is het nog steeds te koop in enkele andere winkels.
   
 • BabyGo Safety gate white: Dit traphekje van BabyGo is zeer onveilig: het doorstond meerdere veiligheidschecks niet. Er is te veel ruimte tussen de buitenste spijl en de spijl ernaast. Er is ook te veel ruimte onder het handvat. Hierdoor kan een kindje met een hand of met de heup vast komen te zitten. Het autoclose systeem werkt niet voldoende: van een kleine afstand valt het hekje niet goed in het slot.
  Er zitten veel scherpe randjes aan het traphekje en bramen op zowel de plastic als de metalen onderdelen. Hieraan kunnen kinderen zich flink bezeren.
  Ook doorstaat het traphekje onze ‘duwen en trekken’-test niet. Je kunt de deur open krijgen zonder het slot te openen maar wel heel vaak aan het hekje te trekken.
  Tot slot doorstond de BabyGo ook de botstest van 10 kg niet. Fabrikant BabyGo heeft niet gereageerd op de testresultaten. Het traphekje is nog altijd te koop bij MamaLoes. 

Onveilige traphekjes 2020

In 2020 testten we 3 hekjes, die alle 3 onveilig waren:

 • Babydan Avantgarde: Het hekje wordt niet geschroefd of in 'wall cups' vastgezet maar uitsluitend geklemd. Hij doorstond onze bots-test met 10kg niet. In onze test schuift het hekje te veel op met de extensies en kwam zonder extensies zelfs helemaal los in onze test. 
   
 • Europe Baby Elba traphekje wit: In onze test spleet het hout op de hoeken bij de botstest met 10 kg. Het hekje kan daarna niet meer veilig gebruikt worden.
   
 • Hauck autoclose ’n Stop: Het autoclose systeem werkt niet voldoende: van een kleine afstand viel het hekje zowel onder als boven niet in het slot. Op een grote afstand viel hij onderin niet in het slot. Op de verpakking wordt het hekje duidelijk autoclose genoemd, terwijl in de handleiding staat dat het een handmatig systeem is.

Onveilige traphekjes 2019

In de test van 2019 begaven veel hekjes het tijdens de duurtest: 

 • BabyDan Perfect Close: De bevestigingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden vastgemaakt. Als hij alleen met plakstrips wordt bevestigd, is hij onvoldoende veilig. De plakstrips lieten in onze test los, waardoor het hekje aan de bovenkant los kwam te zitten.
  Met schroeven is wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat het noodzakelijk is ook de schroeven te gebruiken.
   
 • Lindam Sure Shut Orto: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips worden vastgemaakt. Maar dat blijkt niet stevig genoeg: het hekje schoot aan de bovenkant helemaal los. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
   
 • Dreambaby Chelsea Autoclose: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips of met schroeven worden vastgemaakt. De plakstrips bleken niet stevig genoeg: de bevestiging verschoof en het hekje kwam bovenaan los te zitten. Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg. Verder heeft een hekje een 'autoclose'-systeem, maar als het hekje op een kier openstaat sluit het niet vanzelf.
   
 • Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Ook hier bleek bevestiging met alleen plakstrips niet stevig genoeg: het hekje schoot uit de bevestigingscups. 
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is.
   
 • Safety 1st Auto Close metaal wit: De bevestingen aan de muur of trap-/deurpost kunnen met plakstrips en met schroeven worden bevestigd. Alleen met plakstrips is ook voor dit hekje niet stevig genoeg.
  Met schroeven is de bevestiging wel stevig genoeg, maar de fabrikant geeft in de handleiding niet aan dat dit nodig is. Daarnaast kan een kind achter het scharnierpunt blijven haken met zijn kleding.

Ook onveilig zijn de traphekjes Childhome Maestro deur/traphek wit en Childhome Maestro deur/traphek hout. Deze doorstonden de duurtest, maar braken bij onze botstest met 10 kg.

Oudere traphekjes (vóor 2018)

Ook in het verleden stuitten we op onveilige traphekjes. Deze zijn niet meer nieuw in de winkel te koop. Overweeg je een tweedehands hekje of gebruik je een traphekje dat je kocht vóór 2018, bekijk dan ons overzicht van oudere onveilige traphekjes.

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met een extra strenge test. Lees hoe wij onze tests uitvoeren.

Bekijk ook: 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.