icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Traphekje bevestigen: de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop traphekjes bevestigd kunnen worden. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende installatiemethoden? We raden het af om een traphekje met alleen plakstrips te bevestigen.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:20 december 2022

Nieuws_Ikeatrapull

Controleer eerst of een traphekje past

Meet de ruimte waar het traphekje moet komen voordat je er een koopt. Het verschilt sterk welke breedte een traphekje kan overbruggen. Voor veel hekjes bestaan verlengstukken waarmee je ze breder maakt. Soms worden ze meegeleverd, maar vaak moet je ze los bijkopen.

Let op als je plinten in de opening hebt waarin je het traphekje plaatst. Hekjes waarbij de deur in een frame scharniert moet je op of dichtbij de grond bevestigen. Anders kun je over het frame struikelen. Een plint kan daarbij in de weg zitten. Haal de plint weg. Of kies voor een (type) hekje dat je volgens de handleiding iets hoger (en boven de plint) kunt bevestigen. De afstand tussen de onderkant van het traphekje en de vloer mag niet meer dan 6,5 cm zijn. 

Manieren om traphekjes te bevestigen

Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen aan de muur of trappost:

 • Het frame of de uiteinden van het traphekje in zijn geheel vastschroeven. In het frame zelf zitten de scharnieren en/of het slot van het hekje;
 • Alleen de houders voor de scharnieren en het slot vastschroeven; 
 • Alleen 'muurcups' in de muur schroeven: het hekje wordt in de muurcups geklemd;
 • Niet schroeven, maar klemmen.  

Voor de ene methode zijn meer schroeven nodig dan voor de andere. Hoe meer schroeven je gebruikt, hoe steviger het traphekje vastzit.

Let op! Een hekje dat je alleen met klemmen bevestigt is niet veilig genoeg.

In de vergelijker beschrijven we per traphekje hoe je het bevestigt. 

Hekjes met veel schroefbevestigingspunten

Dit zijn traphekjes waarbij het frame of de uiteinden in hun geheel worden vastgeschroefd aan de muur of trappost. Het zijn meestal vouw- of rolhekjes. Aan beide kanten van de opening plaats je een bevestigingsprofiel, over de hele hoogte van het hekje. PT18485-0090-00

Voordelen:

 • Deze hekjes blijven het best op hun plek. 
 • Deze hekjes nemen relatief weinig ruimte in als ze open zijn, omdat ze opvouwen/rollen. 

Nadelen:

 • Het schroeven is voor veel ouders ook gelijk het grootste nadeel van dit soort hekjes. Je moet boren, waardoor je je muur of trappost permanent beschadigt. 
 • De installatie duurt langer en is meestal ingewikkelder dan bij andere bevestigingsmethoden.
 • De Consumentenbond vindt het flexibele materiaal van rolhekjes gevaarlijk. Er kan makkelijk iets onderdoor of overheen. Daarom raden wij het gebruik van rolhekjes af.

Voorbeelden zijn de BabyDan GuardMe (vouwhekje) en de Lascal Kiddyguard (rolhekje).

Hekjes met geschroefde scharnieren en sloten 

Dit zijn traphekjes waarbij de scharnieren en sloten vastgeschroefd worden aan de muur of trappost.

MAGR20191122-0055

Voordeel:

 • Deze bevestigingsmethode is de gulden middenweg tussen niet al te veel schroeven en een stevige bevestiging.

Nadeel:

 • Je houdt ook hier schroefgaten over als je de hekjes weer weghaalt. 

Voorbeelden zijn de BabyDan FlexiFit en de A3 Baby & Kids Oslo.

Hekjes met geschroefde muurcups

MAGR20191122-0038

Bij deze hekjes worden het frame en scharnierdeurtje tussen geschroefde muurcups geklemd. 

Voordeel:

 • Makkelijk tijdelijk te verwijderen. 

Nadeel:

 • De muurcups moeten nog met een schroef worden vastgezet. 

Een voorbeeld van dit type is de Safety 1st Easy Close.

Hekjes zonder schroeven

Sommige cups kunnen volgens de fabrikant ook geplakt in plaats van geschroefd worden, maar dit is niet veilig genoeg. We raden het af om hekjes alleen klemmend te installeren. 

MAGR20191122-0049

Voordeel:

 • Je hoeft helemaal geen muurcups te bevestigen.

Nadeel:

 • Van dit type hekje doorstaat géén enkel model de extra zware botstest met 25 kg.

Wil je toch onder geen voorwaarde boren? Kies dan voor een hekje waarvan het frame geklemd wordt en het deurtje in het frame scharniert. Een voorbeeld van dit type hekje is de BabyDan Danamic.

Alléén plakstrips onveilig

Sommige traphekjes worden met schroeven én plakstrips geleverd. Het is aantrekkelijk om alleen de plakstrips te gebruiken omdat je dan geen gaten hoeft te boren. Maar een traphekje dat alleen is vastgeplakt zonder schroeven, is niet bestand tegen een flinke botsing of hevig duwen en trekken. Zet een traphekje daarom nooit vast met alleen plakstrips!

Hekjes die op meerdere manieren bevestigd kunnen worden, testen wij altijd bevestigd mét schroeven. De testresultaten gelden voor de situatie met schroeven, niet voor die met plakstrips.

Monteer volgens de handleiding

Een open deur, maar heel belangrijk: monteer een traphekje precies volgens de handleiding (video).

Het is belangrijk dat je:

 • De bijgeleverde mallen gebruikt (video) voor het installeren van de bevestigingspunten.
 • Alleen de meegeleverde onderdelen gebruikt.
 • Dat je zorgt voor een nieuw, origineel onderdeel als een onderdeel in de verpakking ontbreekt of beschadigd raakt het bij het installeren.
 • Niet afwijkt af van de handleiding.

Een traphekje verkeerd installeren kan zeer gevaarlijk zijn. Veel traphekjes moet je een stukje (maximaal 6,5 cm) boven de vloer installeren. Maar traphekjes waarbij de deur in een frame hangt niet. Als die te hoog hangen is er gevaar dat je over het frame struikelt. Adviseert de handleiding of mal om het hekje hoger te installeren dan 6,5 m boven de grond? Neem dan contact op met de fabrikant, want dit is niet volgens de veiligheidsnorm.

Controleer na de montage of:

 • Het hekje goed vast zit.
 • Het goed open en dicht gaat.
 • Het goed in het slot valt na het sluiten.
 • Het niet te hoog of te laag zit.
 • Er niet te veel ruimte (maximaal 6,5 cm) tussen de vloer en de onderkant van het hekje zit, en tussen het hekje en de muur of trappost.
 • Er geen plaatsen zijn die een peuter kan gebruiken om op te gaan staan en over het hekje te klimmen (bijvoorbeeld een scharnier).

Let op: Uit onze test blijkt dat traphekjes die met schroeven worden bevestigd aan de muur of trappost steviger zijn. Ze zijn dus veiliger dan hekjes die met alleen een klembevestiging vastzitten. Een bevestiging met alleen plakstrips in plaats van schroeven is onveilig.

Tweehandshekje monteren

Als je een hekje overneemt, vraag dan naar de handleiding. Als die er niet meer is, kun je de meeste handleidingen downloaden via internet. Lukt dat niet, dan kun je beter een ander hekje aanschaffen mét handleiding.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.