icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Soorten traphekjes

Traphekjes gebruik je om kinderen van de trap, in of juist buiten een bepaalde ruimte te houden. Traphekjes zijn er in verschillende uitvoeringen. We leggen je uit welke er zijn en hoe ze verschillen. Oprolbare traphekjes raden we om veiligheidsredenen af.
Irene Joris 2023

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 28 oktober 2022

afrader-traphekjes

Spijlenhekjes

Spijlenhekje 1200x800Hekjes met spijlen komen het meest voor. Ze zijn van hout, metaal of kunststof. De meeste openen aan de zijkant, maar er zijn ook spijlenhekjes die verder naar het midden openen. Bij een scharnierhekje moet je voldoende ruimte rond het traphekje hebben om het te kunnen openen.

Bij een spijlenhekje moet je er goed op letten dat de ruimte tussen de spijlen niet zo groot is dat een kind zijn heup of hoofdje er doorheen kan wringen. Datzelfde geldt voor de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur of trappost. Test dit met een gebalde volwassen vuist: die mag niet tussen de spijlen door passen.

Er zijn spijlenhekjes waarbij het hekje in zijn geheel draait en hekjes met een frame waarbinnen het deurtje draait. Bij hekjes met een frame levert de onderrand van het frame struikelgevaar op. Sommige fabrikanten hebben er een reflecterende sticker op geplakt, of de onderrand zo laag mogelijk gemaakt. Ook zijn deze hekjes vaak aan de smalle kant. 

Vouwhekjes

Vouwhekje 1200x800Een vouwhekje schuif je in elkaar als een harmonica. Ook zijn er hekjes die bestaan uit een soort lamellen die je over elkaar heen schuift. Je kunt niet door zo'n hekje heen kijken. Handig als je ondernemende en nieuwsgierige kinderen hebt. Het is een voordeel dat er geen onderdelen zijn waar een kind op kan gaan staan of zich doorheen kan wringen. Het is ook handig dat je voor en achter het hekje geen ruimte nodig hebt om het te openen.

We hebben 1 vouwhekje getest: de BabyDan Guard Me. Dit hekje doorstond onze belangrijkste veiligheidstests, maar de extra zware botstest van 25 kg niet.

Rolhekjes

Rolhekje 1200x800Oprolbare hekjes zijn populair. Je kunt ze flexibel instellen zijn en ze nemen weinig ruimte in als ze helemaal opgerold zijn. Maar rolhekjes zijn niet veilig.

Wat is er mis met rolhekjes?

 • Uit onze test blijkt dat het flexibele gaas waarvan de hekjes zijn gemaakt niet goed is in het tegenhouden van nieuwsgierige, ondernemende baby's.
 • Rolhekjes kunnen niet goed inventieve peuters tegenhouden die kiertjes vinden waar ze zicht doorheen kunnen wriemelen.
 • Voor het Europese Veiligheidscertificaat wordt niet getest hoe makkelijk je het materiaal naar boven of naar beneden kunt trekken.In onze test zien we bij de oprolbare hekjes (bijvoorbeeld de Lascal Kiddyguard) dat we het gaas zonder veel moeite gevaarlijk ver omhoog en omlaag trekken. 
 • Rolhekjes zijn kun je ook lastig met 1 hand bedienen.
 • Ook zijn ze veel duurder dan andere hekjes. 

Daarom raden wij het gebruik van oprolbare hekjes af, zeker bovenaan de trap. 

Harmonicahekjes

Harmonica-hekje 1200x800In de babywinkel kom je ze gelukkig niet meer tegen. Maar tweedehands zijn ze er nog wel: de klassieke harmonicahekjes die we nog kennen van vroeger. Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd en die je in elkaar schuift om te openen.

Wat is er mis met harmonicahekjes?

 • Ze zijn totaal niet gebruiksvriendelijk.
 • Ze zijn niet stevig.
 • Ze komen absoluut niet door de veiligheidstests.
  • Er zijn openingen waar een baby zich doorheen kan wringen.
  • Er zijn uitsteeksels waar een kind achter kan blijven haken.
  • Ze zijn ook niet bestand tegen duwen en trekken.
  • Ook kunnen kinderen kunnen erop en eroverheen klimmen.

We raden het gebruik van harmonicahekjes dan ook af. Voor een paar tientjes koop je al het traphekje dat Beste Koop is. Dat heeft wel alle veiligheidstests doorstaan. Hij is ook makkelijk in het dagelijks gebruik.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind