icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten traphekjes

Traphekjes gebruik je om kinderen van de trap, in of juist buiten een bepaalde ruimte te houden. Traphekjes zijn er in verschillende uitvoeringen. We leggen je uit welke er zijn en hoe ze verschillen. Oprolbare traphekjes raden we om veiligheidsredenen af.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 20 januari 2022

afrader-traphekjes

Spijlenhekjes

Spijlenhekje 1200x800Hekjes met spijlen komen het meest voor. Ze zijn van hout, metaal of kunststof. De meeste openen aan de zijkant, maar er zijn ook spijlenhekjes die verder naar het midden openen. Bij een scharnierhekje moet je voldoende ruimte rond het traphekje hebben om het te kunnen openen.

Bij een spijlenhekje moet je er goed op letten dat de ruimte tussen de spijlen niet zo groot is dat een kind zijn heup of hoofdje er doorheen kan wringen. Datzelfde geldt voor de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur of trappost. Test dit met een gebalde volwassen vuist: die mag niet tussen de spijlen door passen.

Er zijn spijlenhekjes waarbij het hekje in zijn geheel draait en hekjes met een frame waarbinnen het deurtje draait. Bij hekjes met een frame levert de onderrand van het frame struikelgevaar op. Sommige fabrikanten hebben er een reflecterende sticker op geplakt, of de onderrand zo laag mogelijk gemaakt. Ook zijn deze hekjes vaak aan de smalle kant. 

Vouwhekjes

Vouwhekje 1200x800Een vouwhekje schuif je in elkaar als een harmonica. Ook zijn er hekjes die bestaan uit een soort lamellen die je over elkaar heen schuift. Je kunt niet door zo'n hekje heen kijken. Handig als je ondernemende en nieuwsgierige kinderen hebt. 

Vouwhekjes komen als veilig uit onze test. Ze zijn solide en gebruiksvriendelijk. Het is een voordeel dat er geen onderdelen zijn waar een kind op kan gaan staan of zich doorheen kan wringen. Het is ook handig dat je voor en achter het hekje geen ruimte nodig hebt om het te kunnen openen.

Rolhekjes

Rolhekje 1200x800Oprolbare hekjes zijn populair, omdat ze flexibel in te stellen zijn en weinig ruimte innemen als ze helemaal opgerold zijn. Maar rolhekjes zijn niet veilig.

Uit onze test blijkt dat het flexibele gaas waarvan de hekjes zijn gemaakt niet goed is in het tegenhouden van nieuwsgierige, ondernemende baby's en peuters die inventief zijn in het vinden van kiertjes waar ze zich doorheen kunnen wriemelen. Helaas is de huidige veiligheidsnorm niet ingericht op dit soort materialen en wordt voor het Europese Veiligheidscertificaat dus niet getest hoe makkelijk het materiaal naar boven of naar beneden getrokken kan worden.

In onze test hebben we daar wel naar gekeken. Bij de 2 oprolbare hekjes die we tot nu toe testten, de Lascal Kiddyguard en de Kidsriver Flexy (niet meer nieuw verkrijgbaar), konden we het gaas zonder veel moeite gevaarlijk ver omhoog en omlaag trekken. Daarom raden wij het gebruik van oprolbare hekjes af. 

Rolhekjes zijn daarbij ook lastig met 1 hand te bedienen. Ook zijn ze veel duurder dan andere hekjes. 

Harmonicahekjes

Harmonica-hekje 1200x800In de babywinkel kom je ze gelukkig niet meer tegen. Maar tweedehands zijn ze er nog wel: de klassieke harmonicahekjes die we nog kennen van vroeger. Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd en die je in elkaar schuift om te openen.

Aan dit soort traphekjes is zo'n beetje alles mis wat maar kan: ze zijn totaal niet gebruiksvriendelijk en niet stevig. Ze komen absoluut niet door de veiligheidstests: er zijn openingen waar een baby zich doorheen kan wringen en uitsteeksels waar een kind achter kan blijven haken. Ze zijn ook niet bestand tegen duwen en trekken en kinderen kunnen erop en eroverheen klimmen.

We raden het gebruik van harmonicahekjes dan ook af. Voor een paar tientjes koop je al het Beste Koop traphekje. Dat heeft wel alle veiligheidstests doorstaan. Hij is ook makkelijk in het dagelijks gebruik.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind