icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten traphekjes

Traphekjes zijn er in verschillende soorten en maten. We leggen uit welke soorten traphekjes er zijn. En wat de verschillen zijn. Oprolbare traphekjes raden we om veiligheidsredenen af.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert traphekjesBijgewerkt op:7 maart 2024

afrader-traphekjes

Spijlenhekjes

Spijlenhekje 1200x800

De veiligste hekjes uit onze test zijn allemaal spijlenhekjes. Maar spijlenhekjes hebben ook nadelen. Een spijlenhekje zit altijd in de weg. Ook als het niet gebruikt wordt, wanneer er geen kleine kinderen in huis zijn.

Spijlenhekjes zijn van hout, metaal of kunststof. De meeste openen aan de zijkant, maar er zijn ook spijlenhekjes die verder naar het midden openen. Bij een scharnierhekje moet je voldoende ruimte rond het traphek hebben om het te kunnen openen.

Bij een spijlenhekje moet je er goed op letten dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is. Een kind mag er niet met het hoofd of de heupen doorheen kunnen. Datzelfde geldt voor de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur of trappost. Test dit met een gebalde volwassen vuist: die mag niet tussen de spijlen door passen.

Bekijk en vergelijk:

Met of zonder drempel

Er zijn spijlenhekjes waarbij het hekje in zijn geheel draait. Er zijn ook hekjes met een deurtje in een frame. Die hebben een drempel waar je over kunt struikelen.

Bekijk en vergelijk:
Spijlenhekjes zonder drempel

Vouwhekjes

Vouwhekje 1200x800

Zoek je een traphekje dat inklapbaar is? Vouwhekjes combineren de voordelen van spijlenhekjes en rolhekjes. Door de dichte panelen, klimmen kinderen niet makkelijk over zo'n hekje heen. En ze kunnen er niet makkelijk onderdoor. Als je het hek tenminste juist installeert.

En net als een rolhek, zit een vouwhek niet in de weg als het niet wordt gebruikt. Het klapt in als je het hebt geopend. Wanneer er geen kinderen in huis zijn, geeft zo'n opvouwbare traphekje vrije doorloop. Het is ook handig dat je voor en achter het hekje geen ruimte nodig hebt om het te openen.

We hebben 1 vouwhekje getest: de BabyDan Guard Me. Dit hekje doorstond onze belangrijkste veiligheidstests, maar niet de extra zware botstest van 25 kg.

Rolhekjes

Rolhekje 1200x800

Rolhekjes zijn zeer populair, omdat ze niet in de weg zitten als je ze niet gebruikt. Wanneer er geen kleine kinderen in huis zijn, geeft zo'n rolhekje vrije doorloop. Maar uit onze test blijkt dat veel oprolbare hekjes onveilig zijn.

Wat is er mis met rolhekjes?

  • Het doek til je makkelijk op. Daardoor is de kans groter dat kinderen zich er onderdoor kunnen wurmen.
  • Het doek duw je makkelijk naar beneden. Dus kinderen kunnen er vaak te makkelijk overheen klimmen. 
  • Voor het Europese Veiligheidscertificaat wordt niet getest hoe makkelijk je het doek naar boven of naar beneden kunt trekken. In onze test zien we dat we het gaas zonder veel moeite gevaarlijk ver omhoog en omlaag trekken.

Daarom raden wij het gebruik van een oprolbaar traphekje af. Zeker bovenaan de trap. 

Harmonicahekjes

Harmonica-hekje 1200x800In de babywinkel kom je ze gelukkig niet meer tegen. Maar tweedehands zijn ze er nog wel: de klassieke harmonicahekjes die we nog kennen van vroeger. Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd en die je in elkaar schuift om het hek te openen.

Wat is er mis met harmonicahekjes?

Harmonicahekjes zijn niet stevig en ook niet gebruiksvriendelijk. Maar belangrijker is dat harmonicahekjes niet slagen voor de veiligheidstests:

  • Harmonicahekjes zijn niet bestand tegen duwen en trekken.
  • Er zijn openingen waar een baby zich doorheen kan wringen.
  • Kinderen kunnen blijven haken aan de uitsteeksels.
  • Kinderen kunnen op en over het hek heen klimmen.

We raden het gebruik van harmonicahekjes af. Voor een paar tientjes koop je al een gebruiksvriendelijk traphekje dat wel alle veiligheidstests heeft doorstaan.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.