icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten traphekjes

Traphekjes zijn er in verschillende uitvoeringen. Je gebruikt ze om kinderen van de trap, in of juist buiten een bepaalde ruimte te houden. De verschillen zitten in het uiterlijk van de hekjes, hun toepassing en de manier van installatie. Oprolbare traphekjes zoals de Lascal Kiddyguard raden we om veiligheidsredenen af.

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Spijlen

Op dit moment zijn de meest gangbare traphekjes de typen met spijlen. Ze zijn van hout, metaal of kunststof gemaakt. De meeste openen aan de zijkant, maar er zijn ook spijlenhekjes die in het midden openen. Bij een scharnierhekje moet je voldoende ruimte hebben rond het traphekje om het te kunnen openen. Bekijk traphekjes die beide kanten op kunnen scharnieren.

Bij een spijlenhekje moet je er goed op letten dat de ruimte tussen de spijlen niet zo groot is dat een kind zijn heup of hoofdje er doorheen kan wringen. Datzelfde geldt voor de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur of trappost. Test dit met een gebalde volwassen vuist: die mag niet tussen de spijlen door passen.

Bekijk hoe je zelf in de winkel onveilige traphekjes kunt herkennen.

Bekijk alle spijlenhekjes uit de test die goed verkrijgbaar zijn.  

Vouwhekjes

Een vouwhekje schuif je in elkaar als een harmonica. Ook zijn er hekjes die bestaan uit een soort lamellen die je over elkaar heen schuift. Je kunt niet door zo'n hekje heen kijken, wat erg handig kan zijn als je ondernemende en nieuwsgierige kinderen hebt. 

De vouwhekjes kwamen als veiligste hekjes uit onze test. Ze zijn solide en gebruiksvriendelijk. Vooral het feit dat er geen onderdelen zijn waar een kind op zou kunnen gaan staan of zich doorheen kan wringen is een belangrijk veiligheidspunt. Een andere voordeel is dat je voor en achter het hekje geen ruimte nodig hebt om het hekje te kunnen openen.

Rolhekjes

Redelijk nieuw zijn de oprolbare hekjes. Ze zijn populair bij jonge ouders omdat ze flexibel in te stellen zijn, en bijna onzichtbaar zijn als ze helemaal opgerold zijn. Maar helaas zijn dit soort traphekjes in uitgerekend hun allerbelangrijkste functie, namelijk kleine kinderen behoeden om op gevaarlijke plekken te komen, niet zo geschikt.

Kiddyguard_productbeeldUit onze test blijkt dat het flexibele gaas waarvan de hekjes zijn gemaakt niet zo goed is in het tegenhouden van nieuwsgierige, ondernemende baby's en peuters die verrassend inventief zijn in het vinden van kiertjes waar ze zich doorheen kunnen wriemelen. Helaas is de huidige veiligheidsnorm niet ingericht op dit soort materialen en wordt voor het Europese Veiligheidscertificaat dus niet getest hoe makkelijk het materiaal naar boven of naar beneden getrokken kan worden.

In onze test hebben we daar wel naar gekeken, en bij alletwee de oprolbare hekjes die we tot nu toe testten, de Lascal Kiddyguard en de Kidsriver Flexy, konden we het gaas zonder veel moeite gevaarlijk ver omhoog en omlaag trekken. Daarom vinden we dat je beter geen oprolbaar traphekje kunt kopen.

De Europese Veiligheidstest wordt op dit moment herzien. Hopelijk houdt de nieuwe versie wél rekening met traphekjes van flexibel materiaal. Het is de vraag of dit soort hekjes dan nog wel voor de veiligheidstest zullen slagen. 

Overigens bleken de rolhekjes in onze test lastig met één hand te bedienen. Tel daarbij ook de vaak best forse prijs op die je moet neertellen voor deze rolhekjes en de keus voor een ander hekje is gauw gemaakt. De Kidsriver Flexy vertoonde ook nog zoveel andere ernstige problemen in onze test dat hij, samen met diverse andere hekjes, op onze zwarte lijst van levensgevaarlijke traphekjes staat. 

Andere vormen

In de babywinkel kom je ze gelukkig niet meer tegen, maar tweedehands zijn ze er nog volop: de klassieke harmonicahekjes die we nog kennen van vroeger.

Deze hekjes bestaan uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd en die je in elkaar schuift om te openen. Aan deze soort traphekjes is zo'n beetje alles mis wat maar mogelijk is: ze zakken jammerlijk voor de veiligheidstests (denk maar aan ruimten waar een baby zich doorheen kan wringen, uitsteeksels waar een kind achter kan blijven haken, bestendigheid tegen duwen en trekken, mogelijkheden om erop en er overheen te klimmen), zijn totaal niet stevig, en verschrikkelijk in het gebruik. Links laten liggen, dus. 

Test traphekjes

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind