! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige traphekjes: waar moet je op letten?

Uit onze test blijkt dat sommige traphekjes onveilig zijn, terwijl de fabrikanten zeggen dat ze aan de Europese veiligheidsnorm voldoen. Controleer daarom zelf in de winkel de veiligheid van belangrijke onderdelen, zoals het slot, de openingen en de hoogte. We leggen je uit hoe je dat doet.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 juli 2021

Check het slot

Tijdslot-KiddyguardHet slot is het belangrijkste onderdeel van een traphekje. Let erop dat het slot bediend kan worden met 1 hand. Dit kun je testen met een demonstratiemodel in de winkel.

Veel sloten zijn nog erg stroef als het hekje net nieuw is, maar worden soepeler als je ze vaker gebruikt. Bij een demonstratiemodel in de winkel mag je ervan uitgaan dat het al vaak gebruikt is. Koop nooit een traphekje met een slot dat onprettig is in het gebruik. De kans is dan veel groter dat je het niet of niet goed gebruikt, met alle risico's van dien. 

Controleer altijd of het hekje goed in het slot is gevallen, bijvoorbeeld door er even aan te schudden. Het beste is het als je kunt voelen of horen wanneer het slot goed dichtzit, bijvoorbeeld met een harde klik. Dit testen wij ook.

Sommige traphekjes hebben een 'automatisch slot' en vallen vanzelf dicht. Controleer in de winkel of dit ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat. In onze test zien we hier soms problemen mee.

In onze kooptipvideo traphekjes kun je zien dat zo'n automatisch slot niet altijd werkt. Traphekjes die in onze test niet goed in het slot vallen raden we af.

Juiste hoogte: 65 cm of 75 cm

Tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan (een scharnier of de onderste dwarsbalk) en het hoogste punt van het hekje moet ten minste 65 cm zitten. Anders is het risico te groot dat het kind zich over het hekje heen kan trekken.

VeiligheidNL adviseert voor de hoogte zelfs 75 cm, met name voor kinderen van 85 cm en groter. Het lichaamszwaartepunt van een kind van 18-24 maanden met die lengte ligt namelijk gemiddeld op 50 cm. Maar de variatie in lichaamslengte is groot. Bij de lange kinderen van deze leeftijd ligt het lichaamszwaartepunt zelfs op een hoogte van 73 cm. Voor deze kinderen is een traphekje met een hoogte van 65 cm niet veilig. De kans bestaat dat zij op de tenen leunend over het hekje heen kunnen klimmen en/of vallen. Daarom adviseren wij een hoogte van 75 cm.'

Bekijk traphekjes van minimaal 75 cm hoog.

Let op: De meeste hoge hekjes zijn niet heel breed. Heb je een breed trapgat, let dan op de maximale breedte die een traphekje kan overbruggen, eventueel met verlengstukken. 

Niet tussen of onder het hekje door

Als er tussen de spijlen, onder of naast het hekje een ruimte zit van meer dan 6,5 cm kan een kind daar zijn heup doorheen wrikken. In het ergste geval blijft een kind steken zelfs steken met het hoofd.

In onze test vonden we de afgelopen jaren diverse traphekjes met gevaarlijke openingen. We testen daarom of de openingen niet te groot zijn. Een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen. Dit kun je zelf proberen in de winkel.

Rolhekjes

Let op: De Europese veiligheidsnorm 1930:2011 houdt nog geen rekening met het flexibele materiaal van rolhekjes, zoals de Lascal Kiddyguard. In onze test zagen we dat je het textiel vrij eenvoudig omhoog of omlaag kunt trekken

De norm houdt geen rekening met flexibele materialen en dus ook niet of er iets makkelijk onderdoor of overheen kan. Daardoor kunnen rolhekjes het veiligheidscertificaat krijgen en lijken ze veiliger dan ze zijn.

De Consumentenbond vindt het flexibele materiaal gevaarlijk. Daarom raden we het gebruik van rolhekjes als de Lascal Kiddyguard en de Kidsriver Flexy niet aan. Die laatste is niet meer (nieuw) verkrijgbaar.

Uitsteeksels en randen

Ga met je handen langs alle kanten van het hekje om te voelen of er scherpe randen, splinters of andere onafgewerkte punten aan zitten. Let er ook op dat het traphekje geen onderdelen heeft waar een kind achter kan blijven hangen met kleding.

Gebruik de handleiding

Zelfs een traphekje dat moeiteloos slaagt voor alle veiligheidstests, kan onveilig worden als het niet wordt bevestigd en gebruikt volgens de handleiding . Volg de handleiding dus nauwkeurig bij de montage.

Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel.

Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen en wijk niet af van de instructie. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn.

Bekijk hoe je een traphekje veilig bevestigt.

Gebruik het hekje veilig

Gebruik een traphekje zoals het bedoeld is. Bewaar de handleiding goed en volg de veiligheidswaarschuwingen die erin staan. 

Houd er rekening mee dat traphekjes bedoeld zijn voor kinderen tot 24 maanden oud. Vanaf die leeftijd worden kinderen te groot of vindingrijk en heeft een traphekje dus minder effect. 

Leer kinderen op tijd dat een trap geen speelplaats is, hoe ze de trap veilig op en af kunnen en dat een traphekje geen speeltoestel is.

Vergelijk de testresultaten voor alle traphekjes en bekijk het kooptipfilmpje met meer veiligheidstips.

Gevaarlijke traphekjes te koop ondanks veiligheidscertificaat

Claim_Norm_2Uit onze test blijkt dat er gevaarlijke traphekjes in de winkel liggen. Het is schokkend dat de onveilige traphekjes ondanks hun gevaren een Veiligheidscertificaat EN 1930:2011 hebben gekregen.

Daar is een aantal verklaringen voor te bedenken:

  • De norm schrijft voor dat de tests uitgevoerd moeten worden in de meest nadelige situatie. Dit is op zo veel manieren te interpreteren dat het gemakkelijk is om een hekje in een minder nadelige situatie te testen, zonder dat dit wordt opgemerkt. 
  • Niemand controleert of het hekje dat getest is, hetzelfde hekje is dat uiteindelijk in de winkels ligt. Er kan dus iets veranderen aan het hekje nádat het is getest. Dat kan per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld doordat er iets is veranderd in de materialen of doordat de productiemachines anders worden afgesteld. Zolang het uiterlijk van het hekje niet is veranderd, zijn dit soort aanpassingen moeilijk op te merken als je ze niet test.
  • Een fabrikant of importeur is niet verplicht om een gecertificeerd traphekje regelmatig te laten hertesten. Zo komt dus nooit aan het licht dat er inmiddels een ander traphekje van de band rolt dan ooit is getest.

Kortom: een veiligheidscertificaat garandeert niet dat een traphekje daadwerkelijk veilig is. Daarom is het belangrijk om zelf de veiligheid van een traphekje in de winkel te controleren. 

Bekijk ook de veiligheidstips in de kooptipvideo traphekjes en hoe wij de veiligheid van traphekjes testen.

Méér tests en tips voor je baby

Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.

Baby & Kind