icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Televisies worden steeds zuiniger

Nieuws
|
Het gemiddelde energiegebruik van lcd-tv’s is fors teruggelopen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesGepubliceerd op:12 mei 2011

energielabel

Voor een 81 cm (32") lcd-televisie is het gemiddelde energiegebruik teruggelopen van 127 watt in 2008, via 101 watt in 2009, naar 82 watt in 2010. Deze afname is grotendeels te danken aan zuinige led's voor achtergrondverlichting in lcd-televisies. De Consumentenbond meet van elke geteste televisie het energieverbruik.

Nieuw energielabel

De techniek loopt hiermee voor op de wetgeving. Vanaf 30 november 2011 is Nederland een energielabel rijker. Op elke nieuwe tv staat de energieklasse, het energiegebruik in de aan-stand en het totale jaarverbruik. Het tv-label lijkt op dat van koelkasten en wasmachines. Van sommige fabrikanten is het label nu al in de winkels te zien. Met nieuwe regels, waaronder dit verplichte energielabel, wil de EU het energiegebruik beperken. Volgens de EU kan er in 2020 maar liefst 43 terawatt-uur (TWh) aan energie bespaard worden bij televisies. Dat is gelijk aan het jaarlijks energiegebruik van ongeveer 12,2 miljoen huishoudens bijna het dubbele van het aantal huishoudens in Nederland!

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.