
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:1 augustus 2017
Eieren met de code 2-NL-4015502 bevatten zoveel fipronil dat consumptie een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Er zijn ook eieren gevonden met een hoger Fipronilgehalte dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid voor kinderen. De codes van de betreffende eieren zijn te vinden op de website van de NVWA.
De codes geven aan van welk bedrijf het ei komt. Op de plaats van een X kan elk cijfer staan. Eieren met deze code kun je beter niet meer eten. Vooral kinderen wordt aangeraden om ze te laten staan. Heeft u eieren met 1 van deze codes? Dan kunt u de eieren het best weggooien.
Fipronil is een middel tegen insecten, zoals vlooien, mijten en teken, dat vaak bij dieren gebruikt wordt. Het middel mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil als 'matig toxisch'. Dat houdt in dat de stof pas bij consumptie van grote hoeveelheden gevaarlijk is. Het kan dan schadelijk zijn voor de nieren, lever of schildklier.
De bedrijven waarvan in de onderzochte eieren fipronil is aangetroffen moeten deze uit de handel halen. De NVWA houdt hier toezicht op. Deze bedrijven mogen voorlopig geen eieren op de markt brengen, zodat deze niet in de winkels terechtkomen.
Bron: NWVA

Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.
