Terug naar het overzicht 02-apr-2013

Devolo dLAN 500 WiFi: eerste indruk

Devolo dLAN 500 Wifi: review

Met het bereik van de wifizender in huis (de draadloze router of modemrouter) wil het nogal eens tegenvallen, zeker in huizen met betonnen muren en/of meerdere etages. Wifinetwerken van de buren kunnen storen (interfereren) waardoor de performance nog verder inzakt, zeker wat verder bij je draadloze router vandaan.

Met de dLAN 500 WiFi introduceert producent Devolo een simpel te installeren oplossing voor een betere 'wifidekking' in huis. Ook niet-technische consumenten zijn in staat binnen 5 minuten de een of twee extra wifizenders uit de Devolodoos te installeren, in die kamers in huis waar wifi tot nu toe traag of afwezig is. Je betaalt wel een pittige €100 (1 wifisteunzender) of €150 (2 wifisteunzenders) om van sloom wifi in huis af te komen.

Eenvoudige installatie 

De installatie is supersimpel. Uit de verpakking komen (in ons geval) drie adapters. De grootste is het basisstation van Devolo: de dLAN 500-duo. Je plugt een meegeleverde netwerkkabel achterin dit basisstation en de andere kant van de kabel steek je achterin je eigen (modem)router.

Het basisstation nog even in een stopcontact drukken en je bent al bijna klaar.

Devolo dLAN 500 Wifi: internet via het stopcontact én draadloos via wifi.In iedere kamer waar je een stevig wifisignaal wenst, plug je een van de andere adapters uit de Devolo-doos (dit zijn dus de draadloze zenders) in het stopcontact (zie de foto hiernaast). Het apparaatje meldt zichzelf aan bij het basisstation; je hoeft er niets voor te doen. 

Iedere adapter levert een normaal wireless netwerk (wifi volgens de N-standaard). Daar kun je met je latops, tablets, smartphones, et cetera, op inloggen. Het verkeer is standaard versleuteld volgens de courante WPA2-standaard; de wifisleutel die je moet invoeren staat op een sticker op de adapter. 

Homeplug-standaard

Het draadloze netwerkverkeer (dus ook internetverkeer) uit de adapter wordt via het stopcontact over het elektriciteitsnet in huis naar je router geleid. Deze zogeheten homeplug- of powerline-techniek is al jaren een stabiele standaard en haalt ook in de praktijk een behoorlijke snelheid: richting de 80 megabit per seconde (mbps). Die snelheid haal je als je de adapter met een ethernetkabel aan de pc verbindt; iets wat ook mogelijk is met deze Devolo kit, omdat iedere wifizender óók een ethernetaansluiting heeft aan de onderzijde (zie foto).

Via het wifinetwerkje uit de adapter zul je een flink lagere snelheid halen: zo'n 20 à 30 Mbps. Dat ligt niet aan Devolo maar is de beperking van de wifi-N-standaard. Het wifi vanuit de Devolo adapter is snel en stabiel genoeg om een Youtubevideo in een hoge resolutie te kijken op de laptop en tegelijk digitaal tv te kijken met de Ziggo TV app op de iPad.

App besturing

In principe hoef je na de hiervoor beschreven installatie niets meer te doen en kun je de grotere 'wifi-bubble' in huis benutten; met flink hoge internetsnelheden. Met de gratis app dLAN Cockpit van Devolo (voor Android en iOS) kun je eventueel ook de meer geavanceerde instellingen van de adapters regelen. Je kunt de Devolo Cockpit software ook als een programma voor Windows of Mac downloaden. Wat kun je zoal met Cockpit?

 • Je kunt met Cockpit meerdere Devolo adapters dezelfde netwerknaam en -sleutel geven, zodat bij het wandelen door je huis en het wisselen van draadloos netwerk de computer of telefoon niet steeds opnieuw hoeft in te loggen. Met een beetje handigheid regel je dat de adapters dezelfde netwerknaam en wachtwoord krijgen als je eigen netwerkrouter.
 • Voor meer veiligheid zou je via Cockpit kunnen opgeven dat alleen bepaalde apparaten (met bepaalde hardware-adressen) op het draadloze netwerk kunnen inloggen.
 • Met de Cockpit-app of -software kun je instellen dat een of meerdere wifizenders na een x-aantal minuten gebruik automatisch stoppen, denk aan de wifizender in de kinderkamer. Helaas kun je geen tijdstip opgeven zoals een 'stop' om 21.00 uur doordeweeks en om 22.00 uur in het weekend, bijvoorbeeld. 

Conclusie

De Devolo dLAN 500 Wifi zou wel eens de missing link kunnen zijn waar veel consumenten op zitten te wachten: een betere draadloze internetverbinding, ook op zolder en in de slaapkamer. Een nadeel is de stevige prijs. Maar daar staat installatiegemak en flexibiliteit tegenover: je plugt een adapter in een stopcontact dáár waar je wifi wilt en klaar is Kees.

Update: Powerline-adapters met wifi getest

Ben je benieuwd naar de andere powerline-adapters? En wil je weten hoe goed de Devolo dLAN 500 is vergeleken met adapters van andere merken? Bezoek dan ons dossier "Sneller wifi huis".

Lees ook:

De Devolo dLAN 500 Wifi is een oplossing om een betere 'wifidekking' te geven in een woning.

Extra netwerken

De oplossing bestaat uit een of meerdere wifizenders die extra netwerken in de lucht brengen. Deze netwerken vullen namelijk het draadloze netwerk uit de draadloze (modem)router aan. De Devolo wifi-adapters mogen overigens niet te dicht in de buurt van de draadloze router worden geplaatst, om storende interferentie te voorkomen.

Plaatsing van de Devolo

Plaatsing van de Devolo adapters is supersimpel: je drukt ze in een 220V-stopcontact en klaar. Communicatie met het Devolo basisstation (die je aan de router verbindt met een kabel) gaat over het elektriciteitsnet in huis.

In principe is deze powerline/homeplug techniek probleemloos. Alleen lampdimmers of slechte bedrading kunnen roet in het eten gooien.

 • Het startpakket van de Devolo dLAN 500 Wifi kost €100 en bestaat uit één dLAN 500 WiFi (wifi-adapter) en één dLAN 500 duo (basisstation).
 • Het pakket met drie adapters (twee dLAN 500 WiFi-apparaten en een dLAN 500 duo) kost €150.
 • Losse dLAN 500 Wifi-adapters zijn verkrijgbaar voor €70 (let op: er is wel altijd een Devolo dLAN 500 duo basisstation nodig).

Benieuwd naar onze ervaringen met de Devolo dLAN 500 Wifi? Lees de review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (79)

 • Staat op de achterkant van het kastje. Reageer op deze reactie
 • Hebben een router van kpn (v8) gratis, Reageer op deze reactie
 • zie gebruiksaanwijzing blz 2. de code staat achterop de wifi unit. Reageer op deze reactie
 • Ook ik heb hier slechte ervaring mee. Onmogelijk om aangesloten te krijgen. Ligt dus alweer bij de winkel. Reageer op deze reactie
 • De verbeterde versie van Debolo die ik van XS4All ontving werkt ook niet. Haperend beeld en geluid. Bovendien wordt de werking van mijn wekkerradio verstoord. De klok loopt versneld vooruit.. Volgens Xs4all zijn Devolo's gevoelig voor dimmers, pompen en opladers voor GSM. Geen oplossing dus Reageer op deze reactie
 • Vandaag aangeschaft, maar denk dat het mis koop is. Ik denk plug-and-play, dat moet lukken. Steker erin en hij moet werken. Niet dus! Lampjes knipperen continu. Terwijl het na 45 seconden stabiel moet zijn volgens Devolo staat ook op het verpakking. Nee dus. Ik moest in mijn modem WPS instellen om Devolo te klonen. En dat lukte. Had internet dan via LAN en niet via wifi? Kreeg telkens geen toegang of geen internet verbing melding op wifi? Stom he Reageer op deze reactie
 • 2 pogingen ondernomen om te installeren. Helaas niet gelukt. Ik heb ook gelet op dezelfde fase netwerk, anders kan hij nog niet werken. Hij werkt zelfs niet als je in 1 ruimte op dezelfde groep zit. Halve minuut zichtbaar en dan weer weg. Reageer op deze reactie
 • Tot twee keer toe proberen te installeren. Ik denk plug-and-play, dat moer lukken. Niet dus. Lukt aanvankelijk, de eerste geeft een prima signaal, maar zodra de tweede is geïnstalleerd gaat het toch weer mis en krijg ik afwisselend geen verbinding met een ogenschijnlijk goedwerkende adapter, dan geeft adapter een rood signaal of een oranje signaal. Resetten lukt niet, zo frustrerend. Plug-and-play, dacht het niet. Duur ding dat niet werkt, althans niet bij mij. Reageer op deze reactie
 • Heb enige maanden geleden een doos homeplugs gekocht (2 in de doos) model plc500spt met 3 ethernetaansluitingen ieder. En op de doos staat alleen Homeplug powerline internet starterkit. . Nou heb ik nog zon setje nodig weet iemand waar ik dat kan kopen gr sombrerohans Reageer op deze reactie
 • Ik heb de 500 wifi network kit vandaag proberen te installeren. De lampjes blijven branden dus dat leek goed te gaan. Heb ze verbonden met wifi clone. Maar toen ik de smartphone wilde verbinden met de devolo vraagt de telefoon telkens om een wachtwoord. Ik kan het juiste wachtwoord nergens vinden. Heb alle wachtwoorden al geprobeerd die met de router te maken hebben maar helaas. Ook de ID code van elke adapter is niet het goede wachtwoord. Dus ik heb er nog niets aan. Reageer op deze reactie
 • Wat te doen als het onderste lampje rood blijft? Reageer op deze reactie
 • @Marco: Omdat het in het artikel hierboven om een eerste indruk, een samenvatting van de meest opvallende gebruikseigenschappen van het artikel gaat, en niet om een echte test, hebben we de door jou gemelde aspecten niet kunnen onderzoeken. We zijn er ook niet tegenaan gelopen. Misschien is jouw vraag iets voor onze community? Daar is het de plek bij uitstek om gebruikerservaringen die buiten het gewone gebruik van een product gaan met elkaar uit te wisselen: http://www.consumentenbond.nl/community/forum/ We hopen dat we je binnenkort bij de community mogen begroeten. Reageer op deze reactie
 • Vandaag geïnstalleerd maar de beide pluggen blijven gewoon knipperen. Heb de set gekocht om een netwerkaansluiting te maken voor een harman kardonset en radio te kunnen luisteren via internet. De set geeft echter aan dat er geen netwerk is. Wat te doen? Reageer op deze reactie
 • beide wifizenders hebben een zeer kort bereik, echt letterlijk een meter of 2, 3. De lampjes branden bij de beide toestellen groen. Hoe zou dit kunnen verholpen worden aub? Resetten of iets anders? Reageer op deze reactie
 • Kan de versterker ook invloed hebben op via wifi aan elkaar gekoppelde apparaten? Onze printer staat bijv. op zolder maar de communicatie tussen tablet beneden en printer boven is erg slecht. Maar om te kunnen communiceren dienen ze wel op hetzelfde LAN-netwerk aangesloten te zijn. Is dat nog steeds zo wanneer je een steunzender installeert? Reageer op deze reactie
 • onze adapters blijven knipperen, het onderste lampje, hoe los je dit op, want de sterkte is nu ook minder! Reageer op deze reactie
 • Ons hieronder gegeven antwoord op is op de vragen van de heer/mw 'Staal'. Reageer op deze reactie
 • Antwoord op je vragen: De stopcontacten hoeven niet in dezelfde groep te zitten. En de wifimodem (modemrouter) blijft na montage van de adapters gewoon doorwerken. Het is wel verstandig de ene powerline-adapter met wifi niet in dezelfde kamer als de draadloze router te monteren. Bij twee draadloze netwerken in één kamer bestaat namelijk de kans dat ze elkaar 'wegdrukken'. De powerline-adapters kunnen het beste in een stopcontact direct aan de muur worden gemonteerd. bij gebruik van stekkerblokken bestaat de kans dat het powerline-verkeer vertraagd wordt. Reageer op deze reactie
 • Heb 3 pc's via Devolo powerliners aangesloten. 2x via groep 3 en 1x via groep 1. Het modem staat in de meterkast en verstuurt zijn signaal via 1 extra powerliner ook via groep 3. Dit geeft geen problemen. Reageer op deze reactie
 • Moeten de beide stopcontacten binnen een groep op de meterkast zitten ? Werkt het wifi modem nog steeds , of is wifi uitgeschakeld. wordt het signaal ook via stopkontaktdozen verder gegeven Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Devolo dLAN 500 Wifi: internet via het stopcontact én draadloos via wifi.
Jasper van Kempen

Staat op de achterkant van het kastje.

Kun jij helpen?
Waarom staat er in de hele test niets over telefonie via routers? De door xs4all gebruikte AVM routers hebben uitstekende telefoonmogelijkheden. Een ingebouwd DECT basisstation en telefoon aansluiten is...
heer A van der Vliet,
Stel een vraag
Laatste review
Arcadyan VGV7519 (Experia Box v8)
C.H. de Monchy
64.0 procent