Terug naar het overzicht 02-apr-2013

Devolo dLAN 500 WiFi: eerste indruk

Devolo dLAN 500 Wifi: review

Met het bereik van de wifizender in huis (de draadloze router of modemrouter) wil het nogal eens tegenvallen, zeker in huizen met betonnen muren en/of meerdere etages. Wifinetwerken van de buren kunnen storen (interfereren) waardoor de performance nog verder inzakt, zeker wat verder bij je draadloze router vandaan.

Met de dLAN 500 WiFi introduceert producent Devolo een simpel te installeren oplossing voor een betere 'wifidekking' in huis. Ook niet-technische consumenten zijn in staat binnen 5 minuten de een of twee extra wifizenders uit de Devolodoos te installeren, in die kamers in huis waar wifi tot nu toe traag of afwezig is. Je betaalt wel een pittige €100 (1 wifisteunzender) of €150 (2 wifisteunzenders) om van sloom wifi in huis af te komen.

Eenvoudige installatie 

De installatie is supersimpel. Uit de verpakking komen (in ons geval) drie adapters. De grootste is het basisstation van Devolo: de dLAN 500-duo. Je plugt een meegeleverde netwerkkabel achterin dit basisstation en de andere kant van de kabel steek je achterin je eigen (modem)router.

Het basisstation nog even in een stopcontact drukken en je bent al bijna klaar.

Devolo dLAN 500 Wifi: internet via het stopcontact én draadloos via wifi.In iedere kamer waar je een stevig wifisignaal wenst, plug je een van de andere adapters uit de Devolo-doos (dit zijn dus de draadloze zenders) in het stopcontact (zie de foto hiernaast). Het apparaatje meldt zichzelf aan bij het basisstation; je hoeft er niets voor te doen. 

Iedere adapter levert een normaal wireless netwerk (wifi volgens de N-standaard). Daar kun je met je latops, tablets, smartphones, et cetera, op inloggen. Het verkeer is standaard versleuteld volgens de courante WPA2-standaard; de wifisleutel die je moet invoeren staat op een sticker op de adapter. 

Homeplug-standaard

Het draadloze netwerkverkeer (dus ook internetverkeer) uit de adapter wordt via het stopcontact over het elektriciteitsnet in huis naar je router geleid. Deze zogeheten homeplug- of powerline-techniek is al jaren een stabiele standaard en haalt ook in de praktijk een behoorlijke snelheid: richting de 80 megabit per seconde (mbps). Die snelheid haal je als je de adapter met een ethernetkabel aan de pc verbindt; iets wat ook mogelijk is met deze Devolo kit, omdat iedere wifizender óók een ethernetaansluiting heeft aan de onderzijde (zie foto).

Via het wifinetwerkje uit de adapter zul je een flink lagere snelheid halen: zo'n 20 à 30 Mbps. Dat ligt niet aan Devolo maar is de beperking van de wifi-N-standaard. Het wifi vanuit de Devolo adapter is snel en stabiel genoeg om een Youtubevideo in een hoge resolutie te kijken op de laptop en tegelijk digitaal tv te kijken met de Ziggo TV app op de iPad.

App besturing

In principe hoef je na de hiervoor beschreven installatie niets meer te doen en kun je de grotere 'wifi-bubble' in huis benutten; met flink hoge internetsnelheden. Met de gratis app dLAN Cockpit van Devolo (voor Android en iOS) kun je eventueel ook de meer geavanceerde instellingen van de adapters regelen. Je kunt de Devolo Cockpit software ook als een programma voor Windows of Mac downloaden. Wat kun je zoal met Cockpit?

 • Je kunt met Cockpit meerdere Devolo adapters dezelfde netwerknaam en -sleutel geven, zodat bij het wandelen door je huis en het wisselen van draadloos netwerk de computer of telefoon niet steeds opnieuw hoeft in te loggen. Met een beetje handigheid regel je dat de adapters dezelfde netwerknaam en wachtwoord krijgen als je eigen netwerkrouter.
 • Voor meer veiligheid zou je via Cockpit kunnen opgeven dat alleen bepaalde apparaten (met bepaalde hardware-adressen) op het draadloze netwerk kunnen inloggen.
 • Met de Cockpit-app of -software kun je instellen dat een of meerdere wifizenders na een x-aantal minuten gebruik automatisch stoppen, denk aan de wifizender in de kinderkamer. Helaas kun je geen tijdstip opgeven zoals een 'stop' om 21.00 uur doordeweeks en om 22.00 uur in het weekend, bijvoorbeeld. 

Conclusie

De Devolo dLAN 500 Wifi zou wel eens de missing link kunnen zijn waar veel consumenten op zitten te wachten: een betere draadloze internetverbinding, ook op zolder en in de slaapkamer. Een nadeel is de stevige prijs. Maar daar staat installatiegemak en flexibiliteit tegenover: je plugt een adapter in een stopcontact dáár waar je wifi wilt en klaar is Kees.

Update: Powerline-adapters met wifi getest

Ben je benieuwd naar de andere powerline-adapters? En wil je weten hoe goed de Devolo dLAN 500 is vergeleken met adapters van andere merken? Bezoek dan ons dossier "Sneller wifi huis".

Lees ook:

De Devolo dLAN 500 Wifi is een oplossing om een betere 'wifidekking' te geven in een woning.

Extra netwerken

De oplossing bestaat uit een of meerdere wifizenders die extra netwerken in de lucht brengen. Deze netwerken vullen namelijk het draadloze netwerk uit de draadloze (modem)router aan. De Devolo wifi-adapters mogen overigens niet te dicht in de buurt van de draadloze router worden geplaatst, om storende interferentie te voorkomen.

Plaatsing van de Devolo

Plaatsing van de Devolo adapters is supersimpel: je drukt ze in een 220V-stopcontact en klaar. Communicatie met het Devolo basisstation (die je aan de router verbindt met een kabel) gaat over het elektriciteitsnet in huis.

In principe is deze powerline/homeplug techniek probleemloos. Alleen lampdimmers of slechte bedrading kunnen roet in het eten gooien.

 • Het startpakket van de Devolo dLAN 500 Wifi kost €100 en bestaat uit één dLAN 500 WiFi (wifi-adapter) en één dLAN 500 duo (basisstation).
 • Het pakket met drie adapters (twee dLAN 500 WiFi-apparaten en een dLAN 500 duo) kost €150.
 • Losse dLAN 500 Wifi-adapters zijn verkrijgbaar voor €70 (let op: er is wel altijd een Devolo dLAN 500 duo basisstation nodig).

Benieuwd naar onze ervaringen met de Devolo dLAN 500 Wifi? Lees de review.

Deel bericht via:
Print

Alle reacties (51)

 • Hallo, heb je dit al opgelost? Tot nu heb ik dit euvel ook met KPN adapters, maar vroeg me af of het met dit apparaat wel op te lossen is. Reageer op deze reactie
 • @Petri van der Ven: Voor een individueel persoonlijk advies zijn de mogelijkheden van een platform als dit te beperkt. We hebben elders op de website meer informatie over mediaspelers staan. http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/computers/mediaspeler/vergelijken/ We raden u aan om eventueel ook advies bij een leverancier te vragen, zodat de apparaten goed bij uw wensen aansluiten. Reageer op deze reactie
 • Ik maak nu gebruik van draadloze verbindingssets van KPN (ook mijn provider). Nu wil ik daarop een mediaplayer en een Sonos of Bluesound systeem op aansluiten. Maar de draadloze verbindingssets van KPN ondersteunen deze apparaten niet. Wat is hiervoor de beste oplossing ? Reageer op deze reactie
 • Beste Klaas, Mag ik het apparaat dan voor een gereduceerde prijs van jou overkopen? Mvg, Sanjay Reageer op deze reactie
 • Ik krijg oftewel digitale tv aan de gang ofwel de wifi niet alle 2? Hoe kan ik dit oplossen? In welke ingang moet ik de zender steken want als ik deze in een tv ingang steek heb ik wel digitale op de kamer maar geen wifi.. Steek ik die in een LAN ingang heb ik wifi maar geen digitale tv meer.. Help iemand?! Reageer op deze reactie
 • Ik heb de Devolo dlan 500 WiFi gekocht en het werkt helemaal perfect. Er zijn 2 utp-aansluitingen in het basiskastje die je op het modem kunt aansluiten en daardoor heb je geen last als je je smart-tv of playstation gebruikt en iemand zijn of haar tablet gebruikt; je gebruikt dan 2 verschillende frequenties. Het is wel aan te raden om vaste stopcontacten te gebruiken, dan werkt het optimaal. Ik haal minimaal 80 Mbps en dat is genoeg om HD-TV signaal storingsvrij door te geven. Beter dan ik ooit heb gehad en dus een aanrader! Reageer op deze reactie
 • WAARDELOOS!!! Je haalt bij lange na niet de snelheid wat hun opgeven. Mijn advies spaar je de centen. Huur een boor en neem de moeite en leg een kabel. Heb afgelopen weekend de laatste nieuwe De(slomo)volo gekocht bij de mediamarkt. 500mbps. Ik kom nog niet verder 30mbps terwijl ik via kabel een snelheid haal van 175 mb p/s. Klanten worden gewoonweg besodemieterd. Hier ben ik echt kwaad over. Vandaag die rommel terug brengen. Reageer op deze reactie
 • @Kees van Ginkel: E.e.a. is natuurlijk van de situatie ter plekke afhankelijk, maar in de handleiding (http://www.devolo.nl/consumer/dlan-500-wifi/pdf/manual-dlan-500-wifi-nl.pdf) wordt alleen erover gerept dat de gebruikte stopcontacten zich binnen het ontvangstbereik van het aangesloten netwerkapparaat moet bevinden. Reageer op deze reactie
 • Is het een probleem als de router ( studeerkamer 1e verdieping) en de plug-in WIFI extender ( huiskamer; begane grond) onder verschillende stroomgroepen vallen? We hebben een oud, vrij groot huis met totaal 10 stroomgroepen ( stoppen/smeltveiligheden) Reageer op deze reactie
 • Gebruik al jaren Devolo (200 AV) zonder klachten van mij of de buren op meerdere pc's. Installeren is niet moeilijk. Wifi komt uit het (kabel)modem in de meterkast en reikt tot aan de zolder. Daar wel minder stabiel. Dit opgelost met extra adapter. Bereik in rest van de woning voldoende voor alle apparaten met uitzondering van de tv. Ook bij enkel gebruik. Ligt denk ik aan de (Philips) tv. Bijgeleverde (usb) wifi ontvanger is waarschijnlijk ontoereikend. Niveau abonnement zou voldoende moeten zijn (50mb/s). Overweeg bekabelde aansluiting tv met extra Devolo adapter. Reageer op deze reactie
 • De devolo homeplug raad ik sterk af in verband met het afgeven van een voortdurend irritant gepiep. Meteen teruggebracht en een TP-link homeplug gekocht die prima werkt, 25 euro goedkoper is en geen piep geeft. Reageer op deze reactie
 • Als (gelicencserde) zendamateurs klagen over storing, hebben zij daartoe het volste recht en is dat geen geneuzel. We hebben het hier niet over etherpiraten! Ik ben luisteraar op de kortegolf. Als ik ga luisteren (meestal laat in de avond) zet ik de hele glasvezel-wifihandel uit (alle voedingen eruit) en dat scheelt een behoorlijke slok op de borrel. Iemand die mij wil bellen na tienen, die belt de morgen erop maar weer. Niettemin is het erg bijzonder dat wij zulke storingen maar moeten accepteren. Reageer op deze reactie
 • wat een geneuzel van die zend amateurs zoek is een andere hobby, Jullie veroorzaken al jaren lang problemen voor mensen die op de FM naar normale radio willen luisteren. enfin ik zou zelf niet voor dit ding gaan maar eerder voor 1 van sitecom (de LN-552), snellere doorvoer snelheid en betere beveiliging van wifi. Reageer op deze reactie
 • Homeplug adapters zijn op de markt gebracht ondanks dat ze EMC emissie eisen schenden. Ze komen o.a. niet door testen beschreven in EN55022. Ze maken niet alleen het leven van radio(luister)amateurs onmogelijk, ook storen ze op op de ILC band welke vliegtuigen gebruiken om te landen, Search and Rescue signalen, militaire communicatie etc. Dit is een groot probleem en valt niet goed te praten met 'radiozendamateurs storen ook wel eens' . Voor meer info, zoek op "ban plt" Reageer op deze reactie
 • Ik heb uiteraard al eerst de (Duitse) helpdesk geprobeerd, alleen deze geeft geen oplossing voor dit probleem. Ik was meer benieuwd of andere ook problemen ondervonden met de combinatie homeplugs / experio box / bedraad digitale tv ontvanger. Reageer op deze reactie
 • @Adalbert: Voor de beantwoording van dergelijke vragen is dit platform te beperkt. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing en/of neem contact op met de klantenservice van Devolo: http://www.devolo.nl/consumer/technische-hulp.html?l=nl Reageer op deze reactie
 • Ik heb sinds 2 weken een setje in huis (3 homeplugs zonder stopcontact) en ben erachter gekomen dat als de TV aangaat dat je dan nagenoeg geen internet meer hebt. Is er een mogelijkheid om de TV uit te filteren? Als ik nog een homeplug koop, met een stopcontact erin, en daar de TV op zet, zou het probleem dan verholpen zijn? Reageer op deze reactie
 • Ik heb de wifi versterker van Belkin (even duurder) maar werkt niet goed (gaat aan en uit). Reageer op deze reactie
 • Hoe kun je Internet verbinding hebben op je laptop of smartphone met een kabel??? In mijn woning dat zelfs kan niet omdat de huisbaas en regels. De enige oplossing is wifi. Maar er is een zendmast in de naaste omgeving die veel storingen veroorzaakt. Dus ik blijf vechten en iets nieuw proberen, heel veel geld uitgegeven en ik weet niet of dit product zal de oplossing zijn - of niet. Reageer op deze reactie
 • Radioamateurs zijn sowieso langzaam aan het uitsterven, dan is dat zo. Nu Klagen en 50 jaar lang zelf veroorzaker van storingen geweest te zijn. zolang de zon nog schijnt is plaats voor een nieuwe generatie, die op zijn beurt dan 50 jaar devolo amateur genoemd mag worden. Korintenkakkerij allemaal! devolo is prima spul, Made in Germany! net Zoals vele peacemakers : -) Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatste review
Ubee EVW3210
bismark
76.0 procent
Laatst gestelde vraag
Wij hebben een modem van kpn met wifi, maar ook een vaste lijn naar het voorhuis omdat de afstand te ver is voor deze wifi, daar een router van sitecom aangesloten voor de wifi, nu hebben we heel veel...
W.B. Slutter
Beantwoord door
W.B. Slutter,
Laatste reactie op onze tests
D-Link DCS-930L netwerkcamera
Jan

Tot nu toe een perfect product. Goede kleuren, scherp en een goed geluid. Prima te volgen op de PC en ook op de smartfoon....

/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!