Terug naar het overzicht 08-mei-2013

Ziggo WifiSpots: eerste indruk

Ziggo WifiSpots: review

Ziggo WifiSpot op straat te gebruiken.Het is een slimme vondst: de vaste internetaansluiting via adsl, kabel of glasvezel is zó snel geworden dat een beetje extra dataverkeer van mobieltjes en tablets niet gemerkt wordt. Dus als de wifimodem van de kabelprovider na een software-upgrade (die automatisch binnenkomt) een extra wifinetwerkje levert voor passanten in de straat, is dat geen probleem.

Precies dat idee is Ziggo nu aan het uitvoeren, in die regio's waarin de kabelprovider actief is. Den Haag is de eerste stad in 2013, na een succesvolle proef in Groningen in 2012. De rest van het Ziggogebied volgt komende maanden.

Maximaal 3 Mbps

Bij elke 'Ziggo WifiSpot' is de bandbreedte voor gasten beperkt tot 3 Mbps per gebruiker. Die bandbreedte hebben wij ook (bijna) gemeten (zie plaatje, rechtsonder), wel met de smartphone vlak naast de Ziggo-wifimodem. Op straat, verder af van de modemrouter, wisselen de wifi-snelheden uiteraard. Er kunnen per WifiSpot meerdere gebruikers tegelijk actief zijn. Per WifiSpot is er in totaal 10 Mbps gereserveerd voor 'gastgebruik'.

De 10 Mbps bandbreedte voor de WifiSpot levert Ziggo bovenop de standaard bandbreedte die hoort bij het internetabonnement. Onze eerste snelheidsmetingen bevestigen dat het gastgebruik de verbinding niet vertraagt.

Ziggo WifiSpot snelheid metenHet draadloze netwerk voor de gasten heet overigens altijd 'Ziggo' en heeft (dus) een andere naam dan het draadloze netwerk van de abonnee zelf.

Standaard ingeschakeld

Opvallend is dat de internetdeelfunctie standaard staat ingeschakeld bij de abonnees; bij een fietstocht door Den Haag en Voorburg is er daarom op nagenoeg iedere straathoek wel een 'Ziggo' wifinetwerk beschikbaar. Uit de eerdere communicatie van Ziggo hadden wij begrepen dat de hotspotfunctie standaard staat uitgeschakeld - en dat de abonnee hem zelf moet inschakelen.

Het is voor abonnees overigens wel mogelijk de hotspot uit te schakelen. Dat kan door als Ziggogebruiker in te loggen op Mijn Ziggo. De weigeroptie staat onder het kopje Internet van Mijn Instellingen. Als je WifiSpots uitzet, kun je zelf geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere abonnees. Deel je niet je verbinding, dan mag je ook niet profiteren van de faciliteiten van anderen.

Een beetje apart is dat Ziggo-abonnees met een eenvoudig modem zonder wifi wél gebruik mogen maken van de wifi van anderen, althans in die gebieden waar Ziggo WifiSpots actief zijn (zie postcodecheck).

Gebruiken als gast

Wil je als gast gebruik maken van een WifiSpot, dan gebruik je daarbij niet je standaard accountgegevens van Ziggo. Je vindt de speciale WifiSpot inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) in de  Mijn Ziggo omgeving. Maar een deel van de Ziggo abonnees heeft op dit moment WifiSpot inloggegevens: eerst de abonnees in die gebieden waar WifiSpots actief zijn; de regio Den Haag en Groningen. Pas eind augustus kunnen WifiSpots in alle regio's waar Ziggo als kabelaar actief is worden gebruikt.

De WifiSpot inloggegevens kunnen op vrijwel iedere smartphone, tablet of laptop  worden ingevoerd. Ziggo geeft instructies per platform op zijn website. Ben je een keer ingelogd op een Ziggo WifiSpot, dan log je daarna automatisch in op alle andere WifiSpots.

Veiligheid

Abonnees die beducht zijn dat hun gedeelde verbinding wordt misbruikt voor allerlei kwalijke zaken, stelt Ziggo gerust: 'Uw modem bevat twee gescheiden draadloze netwerken. Het eerste is dat van uw eigen thuisnetwerk. Het tweede, dat we binnenkort in alle Wi-Fi modems zullen activeren, geeft volledig gescheiden van uw privéverbinding toegang tot het internet. Uw eigen verbinding blijft daardoor even snel en veilig.' De beveiliging van de Ziggo WifiSpot is niet met een geldig beveiligingscertificaat beveiligd, zegt de test-iPhone.Gasten krijgen bij het internetten bovendien een eigen IP-adres. Illegale handelingen van een gast leiden - kort gezegd - niet tot een rechercheur aan de deur.

Toch zorgen

En toch zijn er zorgen. Deze week meldt Tweakers dat WifiSpot-wachtwoorden ongemerkt zijn af te vangen, omdat ze wel worden versleuteld maar niet goed genoeg (zie de wat aparte melding bij het inloggen op een Ziggo WifiSpot: de beveiliging gebruikt geen gecontroleerd certificaat, zoals bijvoorbeeld een bank wel doet). Het hacken van een inlognaam en wachtwoord vergt wel enige technische capriolen en geduld; zo maakt het Tweakers-artikel duidelijk. Er is hier dus een zeker risico voor de gastgebruiker: dat zijn WifiSpot toegangscode wordt gestolen.

Het gevaar van nep-hotspots is niet Ziggo-specifiek. Maar nu deze provider 1 miljoen hotspots wil opstellen, neemt het risico van 'hotspothacking' wel toe.

Hoppen

Het automatische inloggen op het wifi van Ziggo lijkt al wandelend door Den Haag makkelijk; overal gratis internet in de stad, erg fijn! Maar als je je wat sneller verplaatst - op de fiets, in de auto, in het OV - kan onze test-iPhone 4 het 'hoppen' van netwerk naar netwerk niet goed bijbenen en komt helemaal geen internetverbinding tot stand. Ook 3G-verkeer werd geblokkeerd omdat de telefoon steeds probeerde verbinding te maken met 'Ziggo' via wifi.

Als je gewoon stilstaat, gaat wifigebruik probleemloos. We konden bijvoorbeeld wifibellen via de app Incredible. Ziggo geeft aan later nog met een eigen bellen-over-wifi dienst te komen, maar de kabelprovider geeft daar nu nog geen details over. 

Conclusie

Ziggo levert een fijne gratis wifi-service aan zijn abonnees. Maar het lijkt erop dat Ziggo meer kan doen om het risico op het onderscheppen van de wifi-inloggegevens te voorkomen. Ook zijn er wat kleine kinderziekten zoals het blokkeren van internet op een iPhone die zich op fietssnelheid (of sneller) door de stad verplaatst.

De draadloze netwerknaam Ziggo, ook wel de SSID geheten.De wifi-modems van de abonnees van kabelprovider Ziggo (de Ubee EVW320B en de Cisco EPC3925) worden via een automatische software-update voorzien van een extra wifinetwerkje: een zogeheten 'wifi-hotspot'. Ziggo noemt deze hotspots Ziggo WifiSpots.

Bereik

Die wifinetwerkjes (65.000 alleen al in Den Haag!) kunnen ándere Ziggo-abonnees gebruiken als zij binnen het bereik van het netwerk komen. Wifi heeft doorgaans een bereik van enkele tientallen meters.

Inlogcode

Als Ziggo abonnees de speciale inlogcode eenmaal hebben ingevoerd op hun smartphone, tablet of laptop, loggen zij vanaf dat moment automatisch in, zodra ze in de buurt zijn van een Ziggo WifiSpot.

Mijn Ziggo

Ziggo abonnees kunnen de speciale inlogcode vinden in de Mijn Ziggo website. Slechts een deel van de Ziggo abonnees (in Den Haag en Groningen) hebben al hun unieke inlogcode gekregen. Tussen nu en eind augustus volgt de rest van de Ziggo-abonnees.

 • Het gebruik van WifiSpots is gratis voor Ziggo-abonnees.
 • We hebben de WifiSpots in Den Haag eens uitgeprobeerd. Lees onze review.
 • Meer informatie over de installatie, de werking en het gebruik van WifiSpots op de website van Ziggo.
Deel bericht via:
Print

Alle reacties (294)

 • Weet u Ziggo moet nog heeeeeeel veel leren Reageer op deze reactie
 • <...> Houd het ajb on-topic. Reageer op deze reactie
 • Beste Ben, Het vermogen gaat niet stijgen als er verbinding wordt gemaakt. Uit de elektriciteitsleer leerde we op de vertrouwde MTS i1+i2=i3. Het vermogen zou wel eens de destijds zogenaamde normen van de industrie toch nog kunnen overstijgen. In roken werden bewust stoffen geplaatst om mensen te doen verslaven. Met microgolven is het niet anders, de mensen worden door de spele dingetjes (apps) doelbewust verslaaft gemaakt. Voor de mensen zijn microgolven gewoon okidoki goed. Er zijn mensen die aangeven dat roken goed voor ze is, omdat ze niet zonder kunnen. Tegenwoordig worden mensen echt letterlijk en figuurlijk geboren met ZIGGO WIFISPOTS. Reageer op deze reactie
 • Al die modems staan al in de huizen en hebben al een wifi signaal. Ook voordat het wifispots werden. Daar rijden we dus toch al dwars doorheen. Alleen als die wifispot zender met meer vermogen zou gaan zenden als ik er verbinding mee maak, dan is de discussie relevant -- en je hebt het zelf onder controle, net als de koffie ! Weet iemand of die modems inderdaad met meer vermogen gaan zenden als je telefoon verbinding maakt ? Reageer op deze reactie
 • vervolg vertaling artikel van Dr. Andrew Goldsworthy: De stralingen veroorzaken elektrische effecten op levende cellen en hun membranen. De wisselvelden genereren wisselende elektrische stromen door cellen en weefsels en verwijderen structureel belangrijke calcium-ionen uit celmembranen, het maakt ze lek. Reageer op deze reactie
 • De biologische effecten van zwakke elektromagnetische velden, Dr. Andrew Goldsworthy, maart 2012: In dit artikel legt hij uit hoe zwakke elektromagnetische velden van mobiele telefoons, draadloze telefoons en WiFi schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid. Deze omvatten schade aan klieren resulterend in obesitas en verwante aandoeningen, chronische vermoeidheid, autisme, toename in allergieën en meerdere chemische gevoeligheden, vroegtijdige dementie, schade aan DNA, onvruchtbaarheid en kanker. Veel van de gerapporteerde biologische effecten van niet-ioniserende elektromagnetische velden treden op bij lage niveaus die geen verwarming veroorzaken; d.w.z. ze veroorzaken geen hitte. De stralingen veroorzaken elektrische effecten op levende cellen en hun membranen. Reageer op deze reactie
 • The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, Andrew Goldsworthy: March 2012In this article, he explains how weak electromagnetic fields from cell phones, cordless phones and WiFi can have serious effects on our health. These include damage to glands resulting in obesity and related disorders, chronic fatigue, autism, increases in allergies and multiple chemical sensitivities, early dementia, DNA damage, loss of fertility and cancer. Many of the reported biological effects of non-ionising electromagnetic fields occur at levels too low to cause significant heating; i.e. they are non thermal. Most of them can be accounted for by electrical effects on living cells and their membranes. The alternating fields generate alternating electric currents that flow through cells and tissues and remove structurally-important calcium ions from cell membranes, which then makes them leak. MAW door de microgolven als WIFI ontstaat een reactie welke calcium ionen in cel membranen doet lekken. Reageer op deze reactie
 • Beste Wil, de raad die ons dient te beschermen is de gezondheidsraad. In 2011 is door de WHO microgolven alwaar PULSERENDE wifispots onderdeel van zijn geplaatst op 2B kankerverwekkend. De gezondheidsraad gaf vorig jaar laconiek te kennen in de consumentengids dat koffie ook op deze lijst staat. Wel nu de KOFFIE VAN MIJN BUUR STRAALT NIET IN MIJN HUIS MAAR ZIJN VIEZE WIFI STRALEN WEL. de gezond. Kunnen wij als burgers de gezondheidsraad wel vertrouwen. ER IS TOTAAL GEEN BEWIJS OP AARDE DIE AANGEEFT DAT DE HUIDIGE WAARDES GEZOND ZIJN VOOR KINDEREN! Net als met PX van defensie. CBS geeft aan 66 % van kindersterfte komt door leukemie en hersentumoren. Dr Andrew Goldsworthy heeft het volgende onderzocht: Dr Goldsworthy spent many years studying calcium metabolism in living cells and also how cells, tissues and organisms are affected by electrical and electromagnetic fields. You may find much of what he says both surprising and worrying. Reageer op deze reactie
 • Wifi spots kost elke aanbieder 10mbit van zijn draadloze snelheid Doe maar een speedtest voor en na het uitschakelen van je wifi spots! Dus heb je trage verbinding schakel het uit!! Ik heb een netgear router en haal 93 snelheid wifi Even snel als bekabeld? Reageer op deze reactie
 • De problemen die ik in het verleden wel eens had met ziggo zijn allemaal tot volle tevredenheid opgelost.Ik heb nu het volste vertrouwen dat ik met wifi helemaal op de goede weg zit Reageer op deze reactie
 • Wij hebben al jaren Ziggo en zowel met internet als met telefoon en hd-recorder hebben wij geen problemen gehad. Ja mag niet van een systeem verwachten dat als maar zonder onderhoud kan draaien en zal dus zo nu en dan verzorgd moeten worden wat vaak als storing gezien wordt. Heel veel problemen kunnen door Ziggo voorkomen worden door wat minder reclame te maken in hun "uitleg pagina's" en een toch wat betere en vooral duidelijker (gescheiden per toestel) website informatie zou aanbieden en dat de website beter te bereiken zou zijn. Laten we hopen dat wifispots ook een succes gaat worden. Reageer op deze reactie
 • Beste mensen Misschien kan iemand mij verder helpen ,ik ben nog steeds zoekende waar het te lezen is dat dit een veilige techniek is. Ik heb al gezocht bij veilig kinderspeelgoed ,maar daar kan ook niets vinden over tablets en kinderen. Meneer de hond heb ik gezien met zijn biznis maar die komt mij niet betrouwbaar over(genetisch erg op geld) Wel veel in het buitenland op dat gebied waarbij er een wel heel erg opviel nl. silicon valley daar schijnt wifi op scholen verboden te zijn/worden. Verder van de europese raad het advies voorzichtig te zijn vooral met kinderen. maar niets in Nederland!! Komt dat omdat het ministerie van EZ eerst de onderzoeken corrigeert/aanpast voordat het naar de gezondheidsraad gaat ? bij hun ben ik namelijk niemand tegen gekomen voor deze techniek gestudeerd heeft! Allemaal vragen waar de bond voor consumenten mij een zeker een antwoord op kan geven. b.v.d. Wil Reageer op deze reactie
 • Wat heeft deze nutteloze reclame boodschap van ziggo met het topic te maken? Dat gaat namelijk over wifi spots? Reageer op deze reactie
 • We worden GEBRAINWASHT. Je gaat bijna denken dat het o zo gezond is, en dat het o zo goed is voor de kinderen. Ook zou je denken dat we steeds slimmer worden. Terwijl de geschiedenis zich herhaalt, eens werden asbest en de sigaret de hemel in geprezen. Ook waren er malloten die destijds Röntgenstraling vercommercialiseerde. We hebben het over duurzaamheid, maar laten nu onderhand onze wifi's 24 uur aan staan, stralen in onze huiskamer, stralende in de hersenen van onze kinderen. Wat blijft er straks over van hun kinderen!!!??!! Reageer op deze reactie
 • Dik tevreden met Ziggo. Vorige week geïnstalleerd, alles werkte in 1 keer perfect, telefoonnr. binnen 1 dag automatisch overgezet van vorige provider naar Ziggo. speedtest.net geeft bijna 90Mbit/sec down 8.9Mbit/sec up, kortom ze doen wat ze beloven (nee ik werk er niet, ben gewoon een tevreden klant). Reageer op deze reactie
 • als je restricties op internet toegang wil (dmv blokkeren van bepaalde IP adressen of MAC filters voor bv jonge kinderen) dan werkt dat niet op de wifispot. Dat is voor mij reden genoeg om het uit te schakelen. Natuurlijk werkt dat ook niet meer als de buren wel wifispots aan hebben maar er is m.i. niet goed over nagedacht. Reageer op deze reactie
 • Wanneer ik contact maak met Ziggo onderweg, krijg ik deze onderstaande mededeling en de opmerking alles te beëindigen. En deze mededeling door te geven aan mijn provider. En dan houdt alle contact met de spot Ziggo op! Wat te doen? Radius-server: ziggo.nl Basis-CA: AddTrust External CA Root De server ziggo.nl heeft een geldig certificaat verstrekt dat is uitgegeven door AddTrust External CA Root, maar AddTrust External CA Root is niet geconfigureerd als een veilig vertrouwensanker voor dit profiel. Reageer op deze reactie
 • Ik ben hier in Vleuten hartstikke tevreden met Ziggo, het internet zit ruim over de 90 Mbit, de telefoon is haarzuiver en de tv is gestoken scherp. ADSL werkt op dit adres niet :-) ook de 5G optie voor wifi werkt fantastisch. Zelfs 42Mbit via de wifi, het modem is prima en ik overweeg binnenkort ook mijn mobiele abo over te zetten. Reageer op deze reactie
 • Beste Vitruvio, We moeten ons zeker zorgen maken, want het is allemaal te veel geworden, 4g,spots, wifi van de buren, umts, mobiel, beveiliging, smartmeter (cq toon nonsens), Het is makkelijk en zo te zien vinden we het allemaal tof (draadloos) vandaar dat we niet letten op onze gezondheid. We zijn zelfs zo slim dat we net als google gaan denken in ballonnen. We leren ons zelf aan dat we over 20 jaar pas echt actie kunnen ondernemen, dan is het al te laat. bescherm uw kinderen, zet de wifi uit!!! cbs . nl / nl - NL / menu / themas / dossiers / jongeren / publicaties / artikelen / archief / 2012 / 2012 - 3750 - wm . htm Reageer op deze reactie
 • Als het uit je eigen Ziggo wifimodem komt, is het exact hetzelfde signaal....... Zelfde signaalsterkte. Alleen een gescheiden netwerk met andere naam. Dus gewoon domme telefoon. Mijn laatste Nokia (met het door iedereen vervloekte Symbian besturingssysteem) liet gewoon netjes de gebruiker de volgorde van Wifi netwerken aanpassen. De 'smart' phones van nu (iPhone en Android) hebben dit niet..... Moet zeggen dat mijn Android telefoon meestal m'n eigen netwerk pakt, in het begin zag ik 'm nog wel eens op Ziggo staan maar als ik 'm dan met m'n eigen netwerk verbond, leek ie het te leren. Mijn oplossing is trouwens, je Ziggo netwerk inderdaad vergeten/verwijderen en de gebruikersgegevens ergens op je telefoon opslaan. In mijn geval heb ik meestal de Ziggo WifiSpots toch niet nodig. Deze suggestie werkt dus niet voor iedereen even goed. Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website