Extra informatie

Beter bepalen wat je deelt met Facebook

Wil jij weten wat vrienden, kennissen maar ook onbekenden van jou kunnen zien op Facebook? Ga naar je profielpagina, klik op het driehoekje naast 'Activiteitlogboek' en kies Weergeven als'. Kies bijvoorbeeld 'personen met wie je niet bevriend bent', de standaard keuze. Geschrokken van het resultaat? Volg ons stappenplan om beter te bepalen wat je deelt en met wie.   

1. Plaats je contacten in lijsten 

In Facebook worden standaard a 1 Maaklijstenlle contactpersonen 'Vrienden' genoemd, maar waarschijnlijker is het dat de lijst behalve echte vrienden ook kennissen, collega´s en andere contacten bevat. En dat is van belang als je via Facebook een vakantiefoto wilt delen met alleen vrienden en niet met mensen die verderaf staan. De eerste stap om echte vrienden van de rest te scheiden, is door het onderdeel Lijsten te gebruiken.

  1. Zweef met de muis boven Vrienden helemaal links in het overzicht en klik dan op Meer. Hierna kun je bestaande lijsten beheren of kiezen voor een nieuwe Lijst maken.
  2. Om je contacten te verdelen, selecteer je een lijst. Aan de rechterkant heb je nu verschillende mogelijkheden om er personen aan toe te voegen. Je kunt een contactpersoon in meerdere lijsten zetten.

Het gebruik van lijsten heeft nog een extra voordeel. Klik je op één van de lijsten, dan zie je alleen nog de berichten van de personen in die lijst. Dat kan een hoop tijd schelen.

2. Bepaal zelf met wie je deelt

Nu je contactpersonen zijn ondergebra 2 BepaalMetWieUDeeltcht in verschillende lijsten, wordt het tijd om aan te geven met wie je normaal gesproken wel of niet berichten wilt delen.

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen en hierna Privacy (links). Kies bij Wie kan mijn inhoud zien? Welke lijsten (alleen) je bijdragen op Facebook kunnen zien.
  2. Op deze plek kun je middels Lijsten aangeven welke groepen mensen jouw bijdragen kunnen zien.

Overigens is het bij het plaatsen van een bericht nog steeds mogelijk om alsnog een andere 'doelgroep' te kiezen.

3. Meer controle over 'taggen'

Als mensen je in een bericht of foto die op Facebook staat herkennen, kunnen ze je 'taggen'. Dat doen ze door het '@'-symbool te typen met hieraan vast je naam. Als je hier liever eerst toestemming voor geeft, kan dat.

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen  en hierna Privacy (links). Kies links 'Tijdlijn en taggen'.
  2. Kies bij 'Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?' voor bewerken. En schakel dan de Tijdlijncontrole in.
  3. Hierna wordt je telkens gevraagd of een bericht waarin je bent getagd ook wel bij jouw (eigen) vrienden zichtbaar mag zijn.

4. Geen berichten van onbekenden

Mensen kunnen op verschill 4 ContactMakenende manieren via Facebook contact met je opnemen. Welke manieren dit zijn, kun je lezen via Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen en hierna Privacy (links). Kies links 'Wie kan contact met me opnemen? Wie kan me opzoeken?' Kies bij de verschillende opties niet Iedereen, maar Vrienden van vrienden. Zo houd je de deur dicht voor volslagen onbekenden of mensen die je niet via bestaande vrienden kent.

5. Voorkom misbruik voor reclame

Een schimmig gebied vormen de Facebo 5 AdvertentiesVanDerden_blurok Ads, de advertenties. Je vindt de instellingen bij Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen en hierna Advertenties (links). Het eerste onderdeel - Advertenties van derden - bevat een vreemde tekst. Hier staat dat Facebook toepassingen en derden geen toestemming geeft om je naam of foto in advertenties te gebruiken. Maar áls Facebook dit in de toekomst wel gaat doen, kun je hier (alvast) je voorkeur ingeven. Gezien de reputatie van Facebook verwachten we dat dit vroeg of laat gaat gebeuren. Om dit voor te zijn, klik je op Instellingen voor advertenties van derden bewerken en zorg ervoor dat je gegevens voor Niemand in advertenties zullen worden weergegeven.

6. Sociale advertenties blokkeren

Stel: er opent een nieuw Japans restaurant bij jou in de buurt en je wordt hierop gewezen via een Facebook-vriend. Je neemt een kijkje op de Facebook-pagina van dit restaurant en reageert via de knop 'Vind ik leuk'. Hiermee is de kous niet af. Nu heeft Facebook het recht een advertentie over dit restaurant aan je vrienden te tonen en er bij te zetten dat je dit leuk vindt.

Doe je er liever niet aan mee?

  1. Je vindt de instellingen bij Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen en hierna Advertenties (links)
  2. Klik op het gemarkeerde woord 'netwerkadvertenties' midden in de pagina's (het is een link).
  3. Klik op de gemarkeerde woorden 'hoe jij wordt vermeld in sociale informatie in advertenties die anderen zien' (het is een link)
  4. Klik op het gemarkeerde woord 'Privacyinstellingen' midden op de pagina.
  5. Kies bij 'Mijn sociale acties koppelen aan advertenties voor' .. de optie Niemand.

7. Stop locatie-tags

Als je Facebook gebruikt via een smartphone, kunt aangeven waar je bent. Dit wordt wel inchecken genoemd. Het bizarre is dat vrienden jou kunnen inchecken, zelfs als je de locatiefunctie zelf niet gebruikt. Je kunt het niet uitzetten, wel blokkeren dat een locatie-tag op je prikbord zichtbaar is (voor jouw vrienden). Een locatie-tag is net zo tegen te houden als een naam-tag:

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen  en hierna Privacy (links). Kies links 'Tijdlijn en taggen'.
  2. Kies bij 'Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?' voor bewerken. En schakel dan de Tijdlijncontrole in.
  3. Hierna wordt je telkens gevraagd of een bericht waarin je bent getagd ook wel bij jouw (eigen) vrienden zichtbaar mag zijn.

8. Apps blokkeren

Je kunt ook andere sociale netwerken toegang geven tot Facebook en er zijn games, programma's en apps die een koppeling kunnen maken. Hierdoor kan een telefoonapp als Endomondo of Nike+ via Facebook jouw sportresultaten publiceren. Je hoeft hiervoor maar één keer toestemming te verlenen. Wat zo'n app verder met je gegevens doet, is niet alt 9 ToepassingenVanDerdenijd duidelijk.

Welke diensten en applicaties toegang hebben tot Facebook kun je zien in jouw overzicht van apps:

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen  en hierna Apps.
  2. Je kunt per app zien welke gegevens worden gebruikt en welke je kunt afschermen.

Nog beter is het om apps die je niet vertrouwt of gebruikt uit de lijst te verwijderen.

9. Wat kunnen anderen met jouw gegevens doen

In stap 8 heb je aangegeven welke van je eigen apps toegang hebben tot je gegevens. Maar je contactpersonen gebruiken ook apps. Je kunt aangeven welke van jouw profielgegevens zij mogen meenemen naar die apps.

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen  en hierna Apps.
  2. Bij 'Apps die anderen gebruiken' kies je Bewerken.
  3. Vink de gegevens uit die jij privé wilt houden voor apps van anderen.

10. Weg uit de zoekmachines

Zoek in Google op je eigen naam en je Facebook-account duikt op in de zoekresultaten. Wil je dat niet (zie ook stap 4)?

  1. Klik op Instellingen (het 'radertje' rechtsboven) > Instellingen en hierna Privacy (links).
  2. Kies bij 'Wil je dat in de resultaten van andere zoekmachines een link naar je tijdlijn wordt weergegeven?' de optie Bewerken.
  3. Schakel de vindbaarheid uit. 

Lees ook:

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
De bestelling van mij van daag, in boek dus (papier)
heer A.H. Barten
Beantwoord door
heer A.H. Barten,