icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Listige beleggingsfraude met AI-nepvideo Dick Schoof

Nieuws
|
Minister-president Dick Schoof lijkt in een nepvideo een nieuw investeringsplatform aan te kondigen. De video is gemaakt met AI en richt zich op gewone burgers. Deze video is een nieuwe methode om oplichting nog overtuigender te maken.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert veilig internettenGepubliceerd op:3 juni 2025

oplichting met een AI-video van Dick Schoof 2 1200x800

Oplichters gebruiken nu ook door AI gemaakte nepvideos om slachtoffers op grote schaal geld afhandig te maken. Via Facebookadvertenties gaat er een nepvideo rond van een persconferentie. De video lijkt net echt. Hierin lijkt het alsof NOS-verslaggevers en premier Dick Schoof een vernieuwend 'publiek investeringsplatform' aankondigen. Het beeld en geluid zijn gemaakt met kunstmatige intelligentie, waardoor het lijkt alsof Schoof daadwerkelijk in beeld spreekt.

'Investeren zonder risico'

Een fragment uit de video kun je hier bekijken op Youtube. De video opent met een NOS-verslaggever die zogenaamd 'een nieuw publiek investeringsplatform' aankondigt. Daarna komt premier Dick Schoof in beeld. De beleggingsfraudeurs achter de video laten hem dan aan het woord.

Zogenaamd gaat het om een speciaal investeringssysteem voor gewone burgers, dat de staat ondersteunt. Het systeem zou risico’s beperken en zorgen voor een stabiel inkomen voor gewone huishoudens.

Garantie Nederlandsche Bank

Bij het nieuwe investeringsplatform zou bovendien De Nederlandsche Bank garant staan voor alle transacties. Er zouden maar 15.000 inschrijvingen beschikbaar zijn. Dat is een truc om toekomstige slachtoffers sneller te laten toehappen.

De video besluit met de mededeling dat deze ontwikkeling 'een doorbraak in private investeringen' zou zijn, die 'een grote impact kan hebben op de economie van het land.' Deze claims zijn natuurlij allemaal nep.

Verlies van duizenden euro’s per slachtoffer

Wie op sociale media op een advertentie van deze oplichters klikt, komt terecht op een website die eruit ziet als een echte nieuwssite. Je wordt verleid om minimaal €250 te investeren. Als je dat doet, wordt je later gebeld door 'beleggingsadviseurs' die met gladde praatjes proberen om hogere bedragen los te peuteren. Veel slachtoffers van dit soort fraude raken in korte tijd duizenden euro’s kwijt.

Nieuwe variant van beleggingsfraude

De fraudevideo wordt breed verspreid via Facebook, waar gebruikers de nepadvertenties tegenkomen tussen gewone berichten. Het lukt moederbedrijf Meta niet om dit soort advertenties te weren, ondanks dat soortgelijke advertenties al jaren voorkomen.

Deze oplichting gebeurde al vaak met afbeeldingen van bekende Nederlanders, soms gemaakt met AI. Nu ook bewegend beeld en geluid wordt nagemaakt met AI, is het nog overtuigender. De oplichting lijkt afkomstig van internationale opererende criminelen. Ook van buitenlandse regeringsleiders zijn vergelijkbare AI-video’s in omloop.

Snel ingrijpen

We hebben Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, gewezen op de nieuwe frauduleuze advertenties. We hopen op snel ingrijpen en registreren de reactie nauwkeurig. Premier Schoof is via zijn voorlichter gemeld dat zijn identiteit wordt misbruikt. Er is van de fraude ook melding gedaan bij fraudehelpdesk.nl.

Tips om niet in de val te trappen

  • Klik niet op advertenties waarin bekende Nederlanders beleggen of investeren aanprijzen.
  • Meld verdachte inhoud bij Facebook én via fraudehelpdesk.nl.
  • Controleer informatie altijd via officiële bronnen of echte nieuwsmedia.
  • Wees alert op beloften van gegarandeerde winst of druk om snel te handelen.