icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Doorlopend
krediet claim

Grote banken en andere kredietverstrekkers rekenden jarenlang te hoge rentes aan klanten. Het Klachteninstituut Financiële dienstverlening (Kifid) stak daar een stokje voor. Bij de meeste banken is er een compensatieregeling. Je kunt nog meedoen. 

Doorlopend krdiet claim-1200x800px

 • Wat is er mis?

  ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS en andere kredietverstrekkers rekenden jarenlang te veel rente bij doorlopende kredieten. Bijvoorbeeld voor roodstaan. Die rente moest meedalen met de marktrente, maar dat gebeurde niet.

 • Wat doet de Consumentenbond?

  Wij zijn met verschillende banken een schikking overeengekomen voor compensatie. Veel regelingen zijn al in gang gezet. Met andere banken zijn we nog in onderhandeling. Inzet is dat de bank de rente herberekent en de te veel betaalde rente terugbetaalt.

 • Wat kun jij doen?

  Je hoeft niet altijd iets te doen. Heb je een krediet van ABN AMRO, Alfam, ICS, ING, Nationale-Nederlanden, Rabobank, Regiobank of SNS? Dan krijg je vanzelf bericht. Had je ergens anders een krediet? Meld je aan! Dan controleren we of je recht hebt op compensatie.

Veelgestelde vragen

 • 1

  Moet ik de regeling accepteren?

  Het is niet verplicht de voorgestelde regeling te accepteren.

  Als je het aanbod wel accepteert, dan heb je 14 dagen de tijd om hierop terug te komen (herroepingsrecht). Om je acceptatie te herroepen moet je contact opnemen met de bank. Je hoeft geen reden op te geven en er zijn geen kosten.

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Compensatie Nationale-Nederlanden van start

  De compensatieregeling van Nationale-Nederlanden gaat op 1 december van start. De regeling gaat terug tot 1 december 2001 en houdt rekening met rente op rente.

  Wij hebben inzicht in de gebruikte formules en controleren steeksproefsgewijs of de verzekeraar zich eraan houdt.

  Lees de aankondiging van Nationale-Nederlanden

 • Nieuws |

  Kifid meldt probleem referentierente

  De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert sinds 1 april geen gemiddelde marktrente (referentierente) meer voor doorlopend krediet. Banken hebben deze informatie nodig om te berekenen hoeveel rente klanten te veel zouden hebben betaald. Het Kifid gebruikt de informatie om klachten over te veel betaalde rente te kunnen afhandelen. 

  Het Kifid heeft ons uitgenodigd om mee te denken over een oplossing. Het ontbreken van een referentierente is alleen een probleem voor kredieten die nog liepen na 1 mei 2022. 

  DNB zegt de reeks niet meer te kunnen publiceren, omdat niet wordt voldaan aan het 'vertrouwelijkheidsprincipe'. Daarvan kan sprake zijn bij een te laag aantal rapporterende kredietverstrekkers. Er is in Nederland bijna geen aanbod meer van doorlopende kredieten.

  Lees het bericht van Kifid

 • Nieuws |

  Ook Volksbank (SNS) start compensatieregeling

  De Volksbank start op 15 september met het compenseren van gedupeerde klanten. De kredietklanten van SNS en Regiobank vallen onder de Volksbank.

  De bank heeft de regeling aan ons voorgelegd. We gaan bestuderen of de berekeningen voldoende recht doen aan de geleden schade.

  Lees het bericht van Volksbank


Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, alle misstanden in Nederland oplossen gaat ons niet lukken. Maar hoe meer leden we hebben, hoe vaker we in actie kunnen komen. Samen maken we Nederland een beetje eerlijker. Steun ons, word lid.

Footer-eerlijk-is-eerlijk-goeie-actie