icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Volkswagen
Dieselgate

VW sjoemelde met software in dieselauto's. Wij claimden compensatie.

Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. De ACM heeft Volkswagen hiervoor inmiddels een boete opgelegd. Wij vinden dat Volkswagen ook de schade van de kopers moet compenseren. We vroegen gedupeerden zich aan te melden en hebben inmiddels individuele procedures aangespannen.

Wil je weten hoe het precies zit? Lees de vee lgestelde vragen.

nieuwe_header-volkswagen-dieselgate_1200x800px

Wat is er mis

Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Die werden als milieuvriendelijk verkocht, maar waren dat niet.

Onze eisen

De Consumentenbond vindt dat Volkswagen de schade aan gedupeerde moet compenseren en een boete verdient van de toezichthouder. We vroegen gedupeerden zich aan te melden.

Wat gaan we doen

Uit de vele aanmeldingen die we ontvingen selecteerden we tot nu toe 4 gevallen waarvoor we individuele rechtszaken voeren die als voorbeeld voor anderen kunnen dienen.

Meer informatie

 

'Volkswagen schond de regels om op de Europese markt toegelaten te worden. En het misleidde de klant en handelde daarmee onrechtmatig. Wij eisen daarom een schadevergoeding.'

Dick Bouma, voorzitter VGDES

 

Tijdlijn

17 januari 2024

Ook software-update blijkt illegaal

In het Duitse Sleeswijk-Holstein heeft de rechter geoordeeld dat Volkswagens met een EA-189 dieselmotor nog altijd illegale software bevatten. De conclusie is dat alleen het uitvoeren van een software-update het probleem niet oplost.

De rechtszaak is aangespannen door de milieubeweging Deutsche Unwelthilfe (DUH). Volgens DUH rijden er nog 8,6 miljoen illegale sjoemeldiesels rond in Duitsland. De milieuclub eist dat de KBA (dat is de Duitse RDW) deze auto's van de weg afhaalt.

De kosten en compensatie hiervan komen voor rekening van Volkswagen. Hoe dit gaat aflopen is onbekend. De rechter heeft de KBA bevolen om actie te ondernemen. Volkswagen is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Lees het nieuwsbericht op de website van DUH

11 oktober 2023

Volkswagen weer veroordeeld in Dieselgate-procedure

Volkswagen moet opnieuw een consument compenseren die een auto had gekocht waar illegale manipulatiesoftware in was geïnstalleerd. Dat oordeelde de rechtbank in Den Bosch op vrijdag 6 oktober 2023. Volkswagen moet €4440 (10% van de aanschafwaarde) betalen.

De rechtszaak was de laatste van 4 zaken die de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) en de Consumentenbond namens door Volkswagen misleide consumenten hadden aangespannen. In maart, april en juli 2023 oordeelden andere rechtbanken ook al dat Volkswagen schadevergoedingen moest betalen aan consumenten die ook een zogenoemde sjoemeldiesel van Volkswagen hadden gekocht.

Lees het hele nieuwsbericht

Veelgestelde vragen

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen