icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Daling autodiefstal

Nieuws
|
Goed nieuws: er worden minder auto’s gestolen, te danken aan betere anti-diefstalsystemen. Maar wat dekt je verzekering bij diefstal van je auto of specifieke bagage?
kirsten van loon

Kirsten van Loon   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:27 januari 2017

inbraak diefstal auto

Uit de cijfers van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat het aantal autodiefstallen in 2016 met 9% daalde ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit heeft te maken met steeds betere anti-diefstalsystemen en meer auto’s die (sneller) worden teruggevonden.

Let op beveiligingseisen

Met een beperkt casco autoverzekering is schade aan de auto door diefstal gedekt. Voor de diefstal zelf ben je aangewezen op je volledig cascoverzekering (allrisk). De vergoeding heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting, maar let daarbij wel op de beveiligingseisen van je verzekeraar.

Heb je een auto van 4 tot 7 jaar oud, dan is het standaard alarmsysteem mogelijk verouderd. In deze categorie nam vorig jaar het aantal diefstallen toe met 8%. Je kunt dan overwegen een moderner anti-diefstalsysteem te (laten) monteren.

Diefstal uit auto

Een casco autoverzekering dekt diefstal van ingebouwde apparatuur, zoals navigatie, maar bagage niet. Dit valt soms onder je inboedelverzekering. Voor dure spullen zijn soms specifieke verzekeringen af te sluiten, zoals een golfverzekering.

Eerder deze maand deed het financieel klachtenloket Kifid uitspraak over dekking bij diefstal van golfuitrusting van €2000 uit de kofferbak van een auto. De schadeclaim was door golfverzekeraar Europeesche Verzekeringen afgewezen, omdat op de achterbank van buitenaf zichtbaar een doos met de golftas lag. Het Kifid oordeelde dat de voorwaarden onvoldoende duidelijk waren om de uitkering hierom te weigeren. Het was immers denkbaar dat de golftas in de auto leeg was en de eigenaar de golfuitrusting had meegenomen.

Opvallende kleine lettertjes

Ben jij een rare (positieve of negatieve) uitzondering tegengekomen in de kleine lettertjes van je verzekering? Werd je schadeclaim afgewezen of juist toegekend met een vreemde reden of heb je een opvallende brief ontvangen van je bank of verzekeraar?
Deel je ervaring en mail ons via kleinelettertjes@consumentenbond.nl

Bron: Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (pdf) / Consumentenbond / Kifid

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen