icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder schade tijdens jaarwisseling

Nieuws
|
De schade aan woningen en auto’s tijdens de jaarwisseling lijkt lager uit te vallen dan vorig jaar, met een ruime schatting van 10 tot 12 miljoen euro.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2018

auto-vuurwerkschade

Vorig jaar bedroeg de particuliere schade nog circa 15 miljoen euro. Dat blijkt uit eerste cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Hiernaast zullen medische kosten nog een aanzienlijk deel van de schadelast vormen. Veel schade is te wijten aan brandstichting, vernieling en zwaar illegaal vuurwerk. Door de stevige wind tijdens Oud en Nieuw was er meer schade door omvallend vuurwerk. 

Autobranden

Verzekeraars blijven bezorgd over de hoeveelheid autobranden. Dit jaar waren er tijdens de jaarwisseling zo’n 200 autobranden. In de regio Utrecht waren dat er ruim voor die tijd al bijna 30. Tijdens de jaarwisseling hoefde de brandweer wel minder vaak uit te rukken dan vorig jaar en nam het aantal incidenten tegen hulpverleners af. 

Autoschade door brand is gedekt met een beperkt- of volledigcasco autoverzekering. Let wel: is er opzet in het spel, dan verlies je bij bij het claimen van brandschade bij sommige verzekeraars premiekorting en schadevrije jaren na een claim.

Eerste schatting

De schade kan nog hoger zijn. Vorig jaar werd de schade vlak na Oud en Nieuw op 13 miljoen euro geschat, maar de uiteindelijke schade bleek circa 15 miljoen euro te zijn. Rondom de jaarwisseling 2015/2016 werd de schade geraamd op 11 miljoen euro, maar moest worden bijgesteld naar 14 miljoen euro. Volgens woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt dit door late schademeldingen. 

Een overzicht van de particuliere schadelast de afgelopen jaarwisselingen:

  • 2012/2013  12,9 miljoen euro
  • 2013/2014  12,9 miljoen euro 
  • 2014/2015  12,5 miljoen euro 
  • 2015/2016  14,0 miljoen euro 
  • 2016/2017  15,0 miljoen euro (nog voorlopig cijfer) 
  • 2017/2018  10-12 miljoen euro (eerste prognose)

Bron: Verbond van Verzekeraars

Meer lezen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen