icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schorsen auto’s niet voor onbepaalde tijd

Nieuws
|
Het kabinet voelt niets voor een onbepaalde schorsingstermijn voor voertuigen, om boetes van een paar honderd euro te voorkomen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Gepubliceerd op: 27 juni 2017

schorsen-auto-boetes

Volgens minister Blok van Veiligheid en Justitie kan een eigenaar zijn voertuig ‘buiten registratie plaatsen’, als deze permanent niet meer op de openbare weg wordt gebruikt. Je moet dan naar een demontagebedrijf. De verplichtingen, zoals de verzekeringsplicht, eindigt daarmee. Schorsen is volgens Blok alleen bedoeld als je een voertuig tijdelijk niet gebruikt.

Forse boetes

De RDW controleert periodiek of een gekentekend voertuig wel verzekerd is. Uit onderzoek van de Correspondent bleek dat autobezitters torenhoge boetes krijgen opgelegd voor onverzekerd rijden, als zij de schorsing van hun voertuig niet tijdig verlengen. Ruim 13.000 van deze boetes komen via het RDW bij het Centraal Justitieel Incassobureau terecht met een totale boetesom van bijna 5 miljoen.

Lees alle antwoorden op de Kamervragen over het boetebeleid voor onverzekerde auto’s

Schorsen en autoverzekering

Staat je auto tijdelijk in de garage? Je kunt dan de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzetten. Schors het kenteken dan via de RDW. Zorg bij verkoop of sloop voor een vrijwaringsbewijs via de koper of het sloopbedrijf en stuur deze naar de verzekeraar om boetes te voorkomen.

Is je auto total loss, maar wil je hem toch houden na reparatie? Een gerepareerde auto is wel verzekerd, maar je mag er ook dan niet meteen mee de openbare weg op. De auto moet eerst gekeurd worden en heeft dan een zogeheten WOK-status (Wacht Op Keuren) bij de RDW.  

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.