icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzekeraars coulant bij verlopen rijbewijs

Nieuws|Verzekeraars gaan vanwege de corona-crisis coulant om met verlopen rijbewijzen. Dat laten het Verbond van Verzekeraars en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:29 mei 2020

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Update 28 mei 2020: coulanceregeling verlengd

De coulanceregeling voor verlopen rijbewijzen is verlengd op advies van de Europese Commissie. Rijbewijzen die tussen 1 februari en 31 augustus 2020 verlopen, zijn 7 maanden langer geldig.

Dit geldt voor alle Europese rijbewijzen, ook als ze maar 1 tot 3 jaar geldig zijn (bijvoorbeeld om medische redenen). Je krijgt dan geen boete voor rijden met een verlopen rijbewijs en de verzekeringsdekking blijft geldig.

Dit geldt in Nederland en andere Europese landen. Je kunt een verlopen rijbewijs meestal niet gebruiken als identificatiemiddel (wel bij zorgafname). 

Ook theorie-examens zijn langer geldig. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Update 23 april 2020: Promovendum en National Academic

De Consumentenbond heeft Promovendum en National Academic gevraagd aan te sluiten bij de coulanceregeling voor verlopen rijbewijzen. 

Deze aanbieders zijn niet aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars en bepalen grotendeels hun eigen beleid. Op 23 april lieten de aanbieders weten de coulanceregeling te volgen.

Coulancebeleid verlopen rijbewijzen

Nu je rijbewijs verlengen is lastig. Je kunt hiervoor niet of beperkt bij de gemeente terecht. Ook kan er tot en met 28 april geen eventuele verplichte rijtest worden afgelegd via het CBR. Om die reden komt er een coulancebeleid voor verlopen rijbewijzen vanwege corona-maatregelen. Dat laten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Verbond van Verzekeraars weten. 

Coulanceregeling vanwege corona-maatregelen

De coulance geldt voor rijbewijshouders van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs is verstreken of verstrijkt in de periode van 16 maart tot 1 juni 2020. Deze groep rijbewijshouders kan in Nederland met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot 1 juni 2020. Ze krijgen dan geen boete bij controle. Ook is er dekking op de autoverzekering, die bij een verlopen rijbewijs normaal gesproken vervalt. De coulanceregeling wordt zonodig verlengd. 

De coulanceregeling geldt niet voor rijbewijzen die maar 1 tot 3 jaar geldig zijn. De verzekeringsdekking vanwege corona geldt in elk geval voor leden van het Verbond van Verzekeraars. Dit zijn 95% van de verzekeraars in Nederland, maar bijvoorbeeld Promovendum en National Academic zijn geen Verbondslid.

Rijbewijs online verlengen

In verschillende gemeenten kun je je rijbewijs online verlengen. Je moet dan wel aan de voorwaarden voldoen. Zo moet je een identiteitsbewijs hebben met chip, de DigiDapp en daarnaast een Android smartphone of iPhone met NFC chip lezer. 

Medische keuringen via het CBR, zoals verplicht voor 75-plussers, gaan momenteel wel door.

APK-keuring

APK-keuringen worden momenteel nog uitgevoerd. Wel gaat de RDW nu wel iets soepeler om met niet-gekeurde voertuigen. Als de APK op de auto (of een ander voertuig) is verlopen, dan mag je er niet mee de weg op. De auto mag dan tot 2 maanden na de vervaldatum zonder APK op de openbare weg staan. Hierna kun je een boete krijgen. De RDW controleert tijdelijk niet op overschrijding van die twee maanden vanwege het coronavirus. Je mag nog steeds niet de weg op  met een verlopen APK.

Minder autorijden door corona

Rijd je nu veel minder kilometers met de auto? Kijk of dit scheelt voor de premie van de autoverzekering. Check ook of een andere verzekeraar goedkoper is en schroef eventueel ook je dekking terug. 

De beste autoverzekering voor jou

Bekijk snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Gebruik je de auto een tijdlang niet? Dan kun je het kenteken schorsen via de RDW. Dan stopt automatisch de APK-plicht en motorrijtuigenbelasting. De verzekering kun je ook tijdelijk stopzetten.