Verzekeraars coulant bij verlopen rijbewijs
Gerard Kroon Expert Geld & VerzekeringenBijgewerkt op:16 augustus 2021
Update 26 maart 2021: coulanceregeling verlengd
De coulanceregeling is opnieuw verlengd. Een rijbewijs dat verliep tussen 1 februari en 1 juni 2020 is geldig tot 1 juli 2021. Is het rijbewijs verlopen tussen 1 juni en 1 september 2020? Dan is het nog 13 maanden geldig (na verloopdatum). Een verlopen rijbewijs tussen 1 september 2020 en 1 juli 2021 is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.
Je mag met het verlopen rijbewijs in Nederland en andere EU-landen rijden. Ook in Noorwegen, Liechtenstein en IJsland ben je gewoon verzekerd.
Let op: in Zwitserland geldt dit niet, daar moet je rijbewijs wél geldig zijn!
Meer informatie over verlopen rijbewijzen en reizen in het buitenland vind je op de website van de Rijksoverheid.
Update 9 februari 2021: geldigheid Nederlandse rijbewijzen opnieuw verlengd
Alle Nederlandse rijbewijzen die verlopen (zijn) vanaf 1 december 2020 blijven tot in ieder geval 1 maart 2021 geldig, zo bericht het CBR.
Deze maatregel in Nederland geldt als overbrugging tot aan de verlenging van de Europese noodverordening, die de verlengde geldigheid van rijbewijzen regelt.
Update 2 september 2020: coulanceregeling verlengd
De coulanceregeling voor verlopen rijbewijzen is verlengd op advies van de Europese Commissie. Rijbewijzen die tussen 1 februari en 30 november 2020 verlopen, zijn 9 maanden langer geldig vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt. Dit laat het CBR weten.
Dit geldt voor alle Europese rijbewijzen, ook als ze maar 1 tot 3 jaar geldig zijn (bijvoorbeeld om medische redenen). Je krijgt dan geen boete voor rijden met een verlopen rijbewijs in Nederland en de rest van Europa.
De verzekeringsdekking blijft ook geldig. Bestuurders van 75 jaar of ouder met een tijdelijke rijbewijsverlenging kunnen door dit besluit ook in de EU blijven rijden.
Je kunt een verlopen rijbewijs overigens meestal niet gebruiken als identificatiemiddel (wel bij zorgafname).
Update 23 april 2020: Promovendum en National Academic
De Consumentenbond heeft Promovendum en National Academic gevraagd aan te sluiten bij de coulanceregeling voor verlopen rijbewijzen.
Deze aanbieders zijn niet aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars en bepalen grotendeels hun eigen beleid. Op 23 april lieten de aanbieders weten de coulanceregeling te volgen.
Coulancebeleid verlopen rijbewijzen
Nu je rijbewijs verlengen is lastig. Je kunt hiervoor niet of beperkt bij de gemeente terecht. Ook kan er tot en met 28 april geen eventuele verplichte rijtest worden afgelegd via het CBR. Om die reden komt er een coulancebeleid voor verlopen rijbewijzen vanwege corona-maatregelen. Dat laten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Verbond van Verzekeraars weten.
Coulanceregeling vanwege corona-maatregelen
De coulance geldt voor rijbewijshouders van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs is verstreken of verstrijkt in de periode van 16 maart tot 1 juni 2020. Deze groep rijbewijshouders kan in Nederland met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot 1 juni 2020. Ze krijgen dan geen boete bij controle. Ook is er dekking op de autoverzekering, die bij een verlopen rijbewijs normaal gesproken vervalt. De coulanceregeling wordt zonodig verlengd.
De coulanceregeling geldt niet voor rijbewijzen die maar 1 tot 3 jaar geldig zijn. De verzekeringsdekking vanwege corona geldt in elk geval voor leden van het Verbond van Verzekeraars. Dit zijn 95% van de verzekeraars in Nederland, maar bijvoorbeeld Promovendum en National Academic zijn geen Verbondslid.
Rijbewijs online verlengen
In verschillende gemeenten kun je je rijbewijs online verlengen. Je moet dan wel aan de voorwaarden voldoen. Zo moet je een identiteitsbewijs hebben met chip, de DigiDapp en daarnaast een Android smartphone of iPhone met NFC chip lezer.
Medische keuringen via het CBR, zoals verplicht voor 75-plussers, gaan momenteel wel door.
APK-keuring
APK-keuringen worden momenteel nog uitgevoerd. Wel gaat de RDW nu wel iets soepeler om met niet-gekeurde voertuigen. Als de APK op de auto (of een ander voertuig) is verlopen, dan mag je er niet mee de weg op. De auto mag dan tot 2 maanden na de vervaldatum zonder APK op de openbare weg staan. Hierna kun je een boete krijgen. De RDW controleert tijdelijk niet op overschrijding van die twee maanden vanwege het coronavirus. Je mag nog steeds niet de weg op met een verlopen APK.
Minder autorijden door corona
Rijd je nu veel minder kilometers met de auto? Kijk of dit scheelt voor de premie van de autoverzekering. Check ook of een andere verzekeraar goedkoper is en schroef eventueel ook je dekking terug.
Gebruik je de auto een tijdlang niet? Dan kun je het kenteken schorsen via de RDW. Dan stopt automatisch de APK-plicht en motorrijtuigenbelasting. De verzekering kun je ook tijdelijk stopzetten.